Ουκρανός αξιωματούχος στο CNN: Δεν πήγε καλά το τηλεφώνημα Ζελένσκι-Μπάιντεν

Ουκρανός αξιωματούχος στο CNN: Δεν πήγε καλά το τηλεφώνημα Ζελένσκι-Μπάιντεν

«Δεν ισχύουν τα όσα λέει ο Ουκρανός αξιωματούχος» λέει ο Λευκός Οίκος και ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι

ukraine
Δεν ήταν θετικό το κλίμα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως υποστηρίζει στο CNN ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Δύσης για την εκτόνωση της ρωσοουκρανικής λύσης, με τη ρωσική πλευρά να έχει αναπττύξει στρατεύματα κοντά στα σύνορα των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και την Ουκρανία να βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, οι δύο πολιτικοί άντρες συζήτησαν χθες για αρκετή ώρα. Ωστόσο, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομολόγου του ,«δεν πήγε καλά», δήλωσε στο CNN ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τα «επίπεδα κινδύνου» μιας ρωσικής επίθεσης.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να αμφισβητήσει τα όσα δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι ανώνυμες πηγές «διαρρέουν fake news» (ψευδείς ειδήσεις). Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πολιτικοί άνδρες, με τον Ουκρανό αξιωματούχο να την περιγράφει ως «ειλικρινή και μακρά», ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι επίκειται μια ρωσική επίθεση, λέγοντας ότι μια εισβολή ήταν πλέον σχεδόν βέβαιη, τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριο).

Η ρωσική απειλή παραμένει «επικίνδυνη αλλά διφορούμενη»

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του ότι η ρωσική απειλή παραμένει «επικίνδυνη αλλά διφορούμενη» και δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί επίθεση, σύμφωνα πάντα με τον Ουκρανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Έμιλι Χορν αμφισβήτησε το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας όπως το περιέγραψε οΟυκρανός αξιωματούχος. «Ανώνυμες πηγές «διαρρέουν» ψέματα», όπως τόνισε η ίδια στο CNN.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα οι Ρώσοι να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το είπε δημοσίως και γι΄αυτό προειδοποιούσαμε εδώ και μήνες. Οι αναφορές για οτιδήποτε περισσότερο ή διαφορετικό από αυτό, είναι εντελώς ψευδείς», υποστήριξε η Έμιλι Χορν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών έρχεται καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν να προετοιμάζονται για την προοπτική μιας ρωσικής εισβολής. Αν και έχουν τονίσει την ανάγκη για διπλωματία, ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι είναι πιθανή μία ρωσική εισβολή την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

Κλείσιμο
Η χθεσινή τηλεφωνική επικοιωνία των δύο ηγετών διήρκεσε μία ώρα και 20 λεπτά, σύμφωνα με την Αμερικανίδα αξιωματούχο Εθνικής Ασφαλείας. Ο Μπάιντεν είπε επίσης στον Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ θα μελετήσουν μία «πρόσθετη οικονομική υποστήριξη» για να βοηθήσουν την ουκρανική οικονομία ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής απειλής που δέχεται η χώρα από τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία πάνω από μισό δισ. δολάρια σε βοήθεια τον περασμένο χρόνο»

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια τον περασμένο χρόνο και διερευνούν επιπρόσθετη οικονομική υποστήριξη για να βοηθήσουν την οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω πιέσεων που προκύπτουν από τη στρατιωτική απειλή», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Αλλά και εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου αμφισβήτησε τα όσα δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος στο CNN. Yπενθυμίζεται ότι, «οι γραπτές απαντήσεις που έδωσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο αίτημα της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας, δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της Μόσχας, όσον αφορά στο θέμα της επέκτασης της Συμμαχίας προς Ανατολάς», δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν υπάρχει καμία θετική ανταπόκριση για το κύριο θέμα σε αυτό το έγγραφο», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Το κύριο ζήτημα είναι η ξεκάθαρη θέση μας για το απαράδεκτο της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την ανάπτυξη επιθετικών όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε, όπως μετέδωσε το CNN.

Ειδήσεις σήμερα:

Προσπάθεια δημοσκοπικής ανάτασης του ΣΥΡΙΖΑ, λέει η κυβέρνηση για την πρόταση μομφής

Πώς δίνονται ειδικές άδειες σε εργαζομένους όταν νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, oι νέες υπουργικές αποφάσεις

Αυτός είναι ο νέος Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Αλέξης Ράπανος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης