Μπόρις Τζόνσον: Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την υπόθεση των κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Μπόρις Τζόνσον: Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την υπόθεση των κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Πότε αναμένονται η έκθεση της της Σκότλαντ Γιαρντ και το πόρισμα της επικεφαλής του τμήματος συμμόρφωσης της βρετανικής κυβέρνησης για το  σκάνδαλο των «κορωνοπάρτι» στη Ντάουνινγκ Στριτ

boris_smile
Στενεύουν τα περιθώρια για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή την αποκάλυψη του μέγα σκανδάλου «Coronagate» καθώς πλησιάζει η ώρα της δημοσίευσης της έκθεση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου για μία σειρά από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω lockdown, πριν από δύο χρόνια (2020- 2021).

Εκτός από την έκθεση της Σκότλαντ Γιαρντ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το πόρισμα της έρευνας της Σου Γκρέι, επικεφαλής του τμήματος συμμόρφωσης της βρετανικής κυβέρνησης. Ξεκαθαρίζεται ότι, η έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ δεν θα έχει ποινικές διώξεις, αλλά επιβολές προστίμων και διοικητικών κυρώσεων σε εκείνους που παραβίασαν τους νομικούς περιορισμούς των lockdown. Αντιθέτως, η έρευνα της Σου Γκρέι θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες στο κύρος και την αξιοπιστία του Βρετανού πρωθυπουργού.

Το πολιτικό μέλλον του Τζόνσον κρατάνε στα χέρια τους δύο κυρίες: η επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ - που θα κληθεί να ερευνήσει εάν η Ντάουνινγκ Στριτ παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοιού και η Σου Γκρέι, επικεφαλής του τμήματος συμμόρφωσης της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς από την έρευνά της θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, η διάρκεια της παραμονή του στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η Σου Γκρέι έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση του σκανδάλου με τα κορωνοπάρτι που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Τζόνσον και πολλούς αντάρτες-βουλευτές των Συντηρητικών, να του ζητούν να τους αδειάσει τη γωνιά το συντομότερο. Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Μπόρις Τόνσον μπορεί να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα ανακριθεί από την αστυνομία εάν δεν δημοσιοποιήσει την πλήρη έκθεση της Σου Γκρέι μέσα σε λίγες ώρες αφότου τη παραλάβει.

Η Γκρέι φέρεται να έχει στο γραφείο της «φωτογραφίες του Βρετανού πρωθυπουργού δίπλα σε μπουκάλια κρασιού και στοιχεία από 8 κορωνοπάρτι», όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα. Η ίδια μάλιστα φέρεται να είπε στον Τζόνσον πως αναμένει ότι τα ευρήματά της θα δημοσιοποιηθούν στο ακέραιο μέσα σε λίγες ώρες αφότου τα παραλάβει.

Μέχρι σήμερα το πρωί, πάντως, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού δεν τα είχε παραλάβει, όπως γράφει ο βρετανικός Τύπος, αν και σύντομα αναμένεται η παράδοσή τους, γράφει η εφημερίδα «Daily Telegraph». Ίσως το απόγευμα να έχουν φτάσει στη Nτάουνιγκ Στριτ, προσθέτει.

Κλείσιμο
Πολλοί βουλευτές των Τόρις περιμένουν τα ευρήματα προτού αποφασίσουν εάν θα συντάξουν επιστολή δυσπιστίας κατά του Τζόνσον που θα μπορούσαν να τον ανατρέψουν ως Πρωθυπουργό και να οδηγήσουν σε «μάχη« για την ηγεσία των Συντηρητικών. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στους «Times» του Λονδίνου ότι είναι «αναπόφευκτο» για τον Τζόνσον να καταθέσει στην αστυνομία. Πριν από 15 χρόνια, ο Εργατικός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε ανακριθεί για οικονομικό σκάνδαλο ως μάρτυρας όμως, δηλαδή οι αστυνομικοί δεν του διάβασαν τα δικαιώματά του προτού ξεκινήσουν την ανάκριση.

Το κερασάκι στην τούρτα των κορωνοπάρτι ήταν τα γενέθλια του Τζόνσον στις 19 Ιουνίου του 2020. Τότε, ο Βρετανός πρωθυπουργός τήρησε ενός λεπτού σιγή για τους 40.000 νεκρούς της πανδημίας του κορωνοιού και εν συνεχεία γιόρτασε τα γενέθλιά του μαζί με 30 συνεργάτες του, την ώρα που η κυβέρνησή του απειλούσε με πρόστιμα 800 στερλινών όσους μετείχαν σε συγκεντρώσεις σε σπίτια.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιχειρεί να αξιοποιήσει την αστυνομική έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ ως μοχλό για να καθυστερήσει τη δημοσίευση της εσωτερικής έρευνας της Σου Γκρέι, η οποία έχει ολοκληρωθεί. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η έρευνα της Γκρέι μπορεί, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες, να δημοσιευθεί λίαν συντόμως στο ακέραιο, κάτι που μπορεί να «κάψει» αμετάκλητα τον Βρετανό πρωθυπουργό. Πάντως, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, μια αστυνομική έρευνα σε βάρος εν ενεργεία πρωθυπουργού είναι πολύ επιβαρυντική αλλά ίσως, στις δεδομένες συνθήκες, θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο για τον Τζόνσον.

«Αν η αστυνομία βγάλει καθαρή την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ εν τω μεταξύ έχει καθυστερήσει η έκθεση Γκρέι, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον Μπόρις Τζόνσον. Τον βοηθάει να κερδίσει χρόνο και επιτρέπει στο θέμα να ξεχαστεί. Αν η αστυνομία είχε προχωρήσει σε έρευνες εξαρχής, το θέμα τώρα πιθανότατα θα είχε λήξει», σχολιάζει το BBC.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα

Από την πλευρά της, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι είναι «απολύτως σωστό» να γίνουν αστυνομικές έρευνες για τα πάρτι εν μέσω lockdown. Η διεξαγωγή των πάρτι αυτών είχε μείνει μυστική μέχρι τη στιγμή που ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, αποφάσισε να δώσει τις σχετικές πληροφορίες στον Τύπο, όχι με τη μία αλλά σιγά σιγά, για να ασχολούνται οι Βρετανοί σχεδόν καθημερινά με το θέμα. Ως προς το πάρτι γενεθλίων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οργανώθηκε ως πάρτι-έκπληξη από τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Κάρι. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για μια πολύ σύντομη εκδήλωση, την οποία δεν οργάνωσε ο πρωθυπουργός.

Boύτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης και πυρά βουλευτών από το κόμμα των Τόρις


Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε για ακόμα μία φορά ότι «ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας εθνικός περισπασμός και πρέπει να φύγει». Όμως εκτός από τις πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για παραίτηση, η δυσαρέσκεια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και εντός του κόμματος των Συντηρητικών.

Ήδη οκτώ Συντηρητικοί βουλευτές έχουν καταθέσει επίσημα πρόταση δυσπιστίας προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ πολλοί έχουν θέσει ως προθεσμία για την απόφασή τους τη δημοσίευση της επίσημης έρευνας που έχει διαταχθεί για τα σκανδαλώδη πάρτι.

Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον διαθέτει ακόμη κάποιους σταθερούς υποστηρικτές. Ο υπουργός Μεταφορών, Γκράντ Σάαπς, δήλωσε στο BBC, ότι «οι άνθρωποι του πρωθυπουργού θεώρησαν ότι θα ήταν απλά ευγενικό» να πουν ένα «Χρόνια Πολλά» στον πρωθυπουργό, ενώ και η υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, σε ειρωνικό τόνο αναρωτήθηκε μέσω Twitter «αν η αγορά μιας τούρτας και τα «Χρόνια Πολλά» εντός γραφείου που ήδη κάποιοι δουλεύουν μαζί, τώρα τα αποκαλούμε πάρτι».




Ειδήσεις σήμερα:

Αγωνία για τον εγκλωβισμένο ορειβάτη στο Αθαμάνιο Άρτας

Ο Τραμπ κυριαρχεί μεταξύ των πιθανών διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για το 2024

Η θεραπεία με πλάσμα αναρρωσάντων από Covid-19 «δουλεύει» μόνο σε μερικές περιπτώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης