Ο Σασόλι ήταν πολιτικός ηγέτης αφοσιωμένος στις αξίες της ΕΕ, δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ

Ο Σασόλι ήταν πολιτικός ηγέτης αφοσιωμένος στις αξίες της ΕΕ, δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ

Ο Σασόλι ήταν ένας οραματιστής που συνέδραμε στην πρόοδο της ΕΕ κατά τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

000_9WD4P3
O Nταβίντ Σασόλι ήταν ένας άνθρωπος που ενέπνεε σεβασμό ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στην τελετή μνήμης στο Στρασβούργο και προσθέτοντας ότι ήταν πολιτικός ηγέτης αφοσιωμένος στις αξίες της ΕΕ.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα το βράδυ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε έναν πολιτικό ηγέτη, σε έναν περήφανο Ευρωπαίο, αλλά πρώτα απ' όλα είναι ο άνθρωπος που αποχαιρετούμε» σημείωσε ο κ. Μισέλ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Νταβίντ Σασόλι.

«Από την αρχή, με είχε σημαδέψει η χαλαρή, γενναιόδωρη στάση του, εντελώς στραμμένος προς τους άλλους, και μετά από αυτό το χαμογελαστό πρόσωπο, αυτό το χαμόγελο, το σήμα κατατεθέν του. Νταβίντ, το χαμόγελο δεν λέει ψέματα: λέει πολλά για την ψυχή σου. Λέει πολλά για τις ειλικρινείς και σταθερές σου πεποιθήσεις. Λέει τα δυνατά σου σημεία και τις αμφιβολίες σου» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ. Μίλησε για τον δημοσιογράφο Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος όπως σημείωσε ασκούσε το επάγγελμα με πάθος.

«Έκανες αυτό που σου αναλογούσε και πολύ περισσότερα για να κρατήσει η Ευρώπη τη θέση της» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Φον Ντερ Λάιεν: Ο Σασόλι ήταν ένας οραματιστής που συνέδραμε στην πρόοδο της ΕΕ κατά τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ως έναν άνθρωπο με όραμα και διαμορφωτή περιγράφει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τον Νταβίντ Σασόλι. Παραθέτοντας δικές του λέξεις για τις αξίες και τα ιδανικά της ΕΕ και κάνοντας αναδρομή στην κοινή τους επίσκεψη στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Φόσσολι της Ιταλίας, η κυρία Φον ντερ Λάιεν αποχαιρετά τον φίλο της, έναν «καλό άνθρωπο», αλλά και τον «καλό πρόεδρο», «Ιl Presidente Buono», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στα Ιταλικά.

«Το λευκό τριαντάφυλλο σήμαινε πολλά για τον Νταβίντ. Ως νεαρός φοιτητής στη Ρώμη, ηγήθηκε μιας ομάδας νέων που ονομαζόταν "La Rosa Bianca" (το Λευκό Τριαντάφυλλο), στη μνήμη των γενναίων νέων Γερμανών που πολέμησαν εναντίον των Ναζί. Άνθρωποι σαν αυτούς ήταν πρότυπα για τον Νταβίντ Μαρία Σασόλι» αναφέρει η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Προσθέτει ότι «οι αξίες τους ήταν οι αξίες του. Αντιφασισμός, Δημοκρατία, Σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και ο Νταβίντ πάλεψε για αυτές τις αξίες σε όλη του τη ζωή. Στην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος αυτού του Κοινοβουλίου, μίλησε για το Λευκό Τριαντάφυλλο:

»Και παραθέτω: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα ατύχημα της ιστορίας. Η ιστορία μας βασίζεται στην επιθυμία της Σοφί και του Χανς Σολ για ελευθερία, για τον πόνο τους και την επιθυμία τους για αδελφοσύνη. Δεν είμαστε ένα ατύχημα της ιστορίας, αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια των ανθρώπων που βρήκαν το αντίδοτο ενάντια στον εθνικισμό".

»Πράγματι, είμαστε τα παιδιά και τα εγγόνια αυτού του Λευκού Τριαντάφυλλου. Αυτό δείχνει επίσης τι σήμαινε η Ευρώπη για τον Νταβίντ Σασόλι».

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι ο Νταβίντ Σασόλι πίστευε ότι η Ένωση των ευρωπαϊκών εθνών είναι η απάντηση σε πολέμους αιώνων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και συμπλήρωσε ότι πίστευε στην ευθύνη των Ευρωπαίων να είναι πιστοί στην ιστορία τους.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφέρεται, επίσης, στην κοινή επίσκεψή τους στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Φόσσολι της Ιταλίας, σημειώνοντας ότι κατά την τελετή για τη μνήμη των θυμάτων ο Νταβίντ Σασόλι έσπασε το πρωτόκολλο και της έπιασε το χέρι, ενώ έκανε λόγο για τον Νταβίντ Μαρία Τουρόλντο, έναν καθολικό μοναχό που είχε ενταχθεί στην Αντίσταση, ο οποίος «μετέτρεψε το στρατόπεδο συγκέντρωσης σε ένα καταφύγιο για ορφανά του πολέμου» και από τον οποίο Ο Νταβίντ Μαρία Σασόλι πήρε το όνομά του.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλά για έναν άνθρωπο με πάθος για την Ευρώπη και τη δημοκρατία, ο οποίος «πάλεψε τόσο σκληρά να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη και να βάζουμε πάντα πρώτα την ανθρώπινη ζωή», ενώ υποστήριξε την «την ελευθερία του καθενός να αγαπά όποιον θέλει».

«Ο Νταβίντ δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένος με την Ευρώπη όπως είναι. Ήθελε η Ευρώπη να αγωνιστεί για περισσότερα, να έρθουμε πιο κοντά στο όνειρο των ιδρυτών μας. Ο Νταβίντ ήταν άνθρωπος με όραμα. Ονειροπόλος και διαμορφωτής. Και έκανε την Ένωσή μας να προοδεύσει τόσο πολύ, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος αυτού του Κοινοβουλίου. Όταν χτύπησε η πανδημία, ο Νταβίντ τόλμησε να πάρει πρωτόγνωρες αποφάσεις για να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας σε λειτουργία. Επέτρεψε εικονικές ψηφοφορίες, για να σας κρατήσει ασφαλείς και να συνεχίσει να λειτουργεί το Κοινοβούλιο. Γιατί είστε η φωνή του λαού της Ευρώπης» επισημαίνει η Φον Ντερ Λάιεν.

Καταληκτικά, σημειώνει: «Θα μας λείψει πολύ. Μετά από όλες τις συναντήσεις μας, όποτε λέγαμε αντίο, Ο Ντέιβιντ πάντα μου έλεγε στα γαλλικά: "Καλό κουράγιο". Σήμερα θα ήθελα να τον αποχαιρετήσω στα ιταλικά, "Buona strada, Davide E viva l’Europa"».




Ειδήσεις σήμερα:

Αλέκος Φασιανός: «Αντίο» στον Έλληνα «Άγιο» της ζωγραφικής τέχνης

Blue Monday: Η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, πώς καθιερώθηκε και γιατί προκαλείται μελαγχολία

Ο Πολάκης σε νέες περιπέτειες: Πώς ένα περιστατικό σε ταβέρνα προκάλεσε πολιτική σύγκρουση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης