Μπόρις Τζόνσον: Ο οπορτουνιστής πρωθυπουργός βλέπει την «καρέκλα» του να τρίζει μετά το «partygate»

Μπόρις Τζόνσον: Ο οπορτουνιστής πρωθυπουργός βλέπει την «καρέκλα» του να τρίζει μετά το «partygate»

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας οδήγησε τη χώρα του στη μετά Brexit εποχή και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επικρίσεις ακόμη και των Τόρις - Η πτώση της δημοτικότητάς του είναι τόσο μεγάλη, που ουδείς μπορεί να προβλέψει το πολιτικό του μέλλον

boris-johnson-02
«Όπως έχω μάθει από την πείρα μου, στη ζωή δεν υπάρχουν καταστροφές, μόνο ευκαιρίες. Και, συγκεκριμένα, ευκαιρίες για νέες καταστροφές». Ο αφορισμός αυτός του Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να περιγράψει την πορεία και την προσωπικότητα του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας. Εκκεντρικός και τελειομανής έφηβος που προκαλούσε τον φθόνο των συμμαθητών του και τον θαυμασμό των καθηγητών του στα φημισμένα κολέγια της Αγγλίας. Αριβίστας δημοσιογράφος που δεν «άφηνε ποτέ του την πραγματικότητα να καταστρέψει μια καλή ιστορία».

Λάτρης των αρχαίων ελληνικών, των λατινικών και της ιστορίας και βιογράφος του ινδάλματός του, του πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ. Γυναικοκατακτητής που αξιοποίησε τους τρεις γάμους του για την πολιτική ανέλιξη και την κοινωνική του προβολή. Σόουμαν της πολιτικής που κατάφερε να καταγράψει έναν εκλογικό θρίαμβο. Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας που οδήγησε τη χώρα του εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχόμενος μια «νέα χρυσή εποχή αντάξια της βικτωριανής», δίνοντας προτεραιότητα στην ομαλή λειτουργία της βρετανικής οικονομίας και διστάζοντας να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Μια στρατηγική που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε καταστροφική..

Από δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον υπήρξε ανταποκριτής βρετανικών εφημερίδων στις Βρυξέλλες. Δεν πρόκειται για μια άγνωστη προσωπικότητα στην άλλη πλευρά της Μάγχης, αλλά για έναν άνθρωπο τον οποίον γνωρίζουν άπαντες οι δημοσιογράφοι που έχουν βρεθεί στην βελγική και ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Τόλμησε να απευθύνει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα λατινικά…… Απήγγειλε στίχους του Ομήρου στα αρχαία ελληνικά κατά την διάρκεια δημοσιογραφικών αποστολών από τις Βρυξέλλες σε άλλες πρωτεύουσες.

Το τόλμησε, το κατάφερε και εν τέλει πέτυχε να εκλεγεί πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας. Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να μην είναι τόσο ευοίωνα.

Αβέβαιο το πολιτικό του μέλλον

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος χτυπάει κάτω και πάνω από την ζώνη το πάλαι ποτέ αγαπημένο παιδί της μετά Brexit εποχής. Οι δύο τελευταίοι μήνες του 2021 ήταν καταστροφικοί για αυτόν τον…. περίεργο πολιτικό, στον οποίο η κοινή γνώμη φαινόταν να συγχωρεί τα πάντα, ακόμα και την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας.

Ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Η πτώση της δημοτικότητας του κ. Τζόνσον είναι τόσο μεγάλη που ουδείς μπορεί να προβλέψει το πολιτικό του μέλλον.

Κλείσιμο
Μετά τη νίκη του στις γενικές εκλογές στα τέλη του 2019, έχασε την εμπιστοσύνη των κοντινότερων φίλων του. Δηλαδή των συντηρητικών βουλευτών , που μέχρι τότε είχαν κλείσει τα μάτια στα απίστευτα λάθη του.

Ένας οπορτουνιστής, λαϊκιστής και έτοιμος για όλα πρωθυπουργός, φαινόταν μια ιδανική περίπτωση για την μετά Brexit εποχή.

Το πάρτι εν μέσω lockdown που προκάλεσε την οργή

Παρά ταύτα μια σειρά ιδιαίτερων αποφάσεων φαίνεται ότι ρίχνουν σκιές στην πρωθυπουργία του Τζόνσον. Μια παλιά γαλλική φράση λέει ότι « Le rosé fait plus mal à la tête que le rouge », δηλαδή ότι το ροζέ κρασί προκαλεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο από το κόκκινο κρασί. Αυτή η φράση φαίνεται να ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του κ. Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διοργάνωσε ένα πάρτι με ροζέ κρασί στην πρωθυπουργική κατοικία, αδιαφορώντας για τα μέτρα κατά της πανδημίας που ισχύουν για όλους του άλλους πολίτες.

Κατά τη χθεσινή του εμφάνιση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για το λεγόμενο «partygate», ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε ότι παρέστη στο «κορωνοπάρτι» της 20ής Μαΐου του 2020 στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας και ζήτησε συγγνώμη για την παραβίαση των μέτρων.


Τι βλέπουν τα βρετανικά ΜΜΕ

«Ο Τζόνσον χάνει την υποστήριξη των Τόρις», είναι ο σημερινός τίτλος της συντηρητικής Daily Telegraph, που προβάλλει την έκκληση του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Σκωτία Ντάγκλας Ρος για παραίτηση, αν αποδειχθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε τους κανόνες και εξαπάτησε το Κοινοβούλιο.


Οι Times προβάλλουν την θέση μελών της κυβέρνησης που ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον «να εκφράσει την λύπη του», για να μην «τους πάρει όλους η μπάλα».

Η Daily Mail αναρωτιέται αν «το πάρτι έχει τελειώσει για τον πρωθυπουργό», τονίζοντας ότι ο συντηρητικός ηγέτης περνά την σοβαρότερη κρίση από την άνοδό του στην εξουσία τον Ιούλιο 2019.

Η εφημερίδα The Guardian προβάλλει επίσης την οργή των συντηρητικών βουλευτών κατά του ηγέτη τους, τις εκκλήσεις τους για διαφάνεια και για την έκφραση συγγνώμης.

Όταν ερωτήθηκε για τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Μπόρις Τζόνσον αρκέσθηκε να χαμογελάσει ενοχλημένα και να παραπέμψει στην εσωτερική έρευνα που διεξάγεται για σειρά γιορτών που οργανώθηκαν ανάμεσα στον Μάιο και τον Δεκέμβριο 2020.

Δύο χρόνια μετά την ιστορική εκλογική του νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει την δημοφιλία του να καταρρέει τους τελευταίους μήνες, αφού αντιστάθηκε σε σειρά κρίσεων.



Ειδήσεις σήμερα:

Από 1ης Μαίου η αύξηση στον κατώτατο μισθό, ανακοινώνει το βράδυ ο Μητσοτάκης

Επανέρχεται το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο στη Βουλή

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της 22χρονης Κατερίνας που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο στην Κρήτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης