Γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε covid τεστ στη Βρετανία;

Γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε covid τεστ στη Βρετανία;

Η κυβέρνηση θα «χρειαστεί να περιορίσει» την προσφορά τεστ Covid-19 το επόμενο δεκαπενθήμερο για να ανταποκριθεί στην «άνευ προηγουμένου ζήτηση» - Η διαθεσιμότητα  κιτ PCR θεωρούνται «κλειδί» για τη μείωση της μετάδοσης

britain-covid-tests
Το σαρωτικό πέρασμα της μετάλλαξης Omicron από τη Μεγάλη Βρετανία οδηγεί σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Τα φαρμακεία, κυρίως στην Αγγλία, έχουν από καιρό ελλείψεις σε covid tests, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα των  Financial Times, ο  υπουργός Υγείας, Sajid Javid παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα «χρειαστεί να περιορίσει» την προσφορά τεστ Covid-19 το επόμενο δεκαπενθήμερο για να ανταποκριθεί στην «άνευ προηγουμένου ζήτηση» που οφείλεται στην άνοδο της παραλλαγής Omicron, την ίδια ώρα που το Brexit δημιουργεί προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο υπουργός Υγείας αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει «μεγάλη αύξηση» στον αριθμό των ασθενών με Covid τον επόμενο μήνα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι περαιτέρω περιορισμοί θα λειτουργούσαν ως «έσχατη λύση». 

«Η άφιξη της παραλλαγής Omicron έχει προκαλέσει αριθμούς ρεκόρ κρουσμάτων και άνευ προηγουμένου ζήτηση για δοκιμές PCR και Lateral Flow Device [LFD]», έγραψε ο Javid σε επιστολή προς τους βουλευτές το απόγευμα της Τετάρτης κατά το δημοσίευμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε υψηλό ρεκόρ 189.213 κρουσμάτων Covid-19 την προηγούμενη Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, αύξηση 58% από την ίδια ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν άλλοι 332 θάνατοι εντός 28 ημερών από το θετικό τεστ, ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τις αρχές Μαρτίου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ταχεία εξάπλωση του Omicron έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα δοκιμών από οποιοδήποτε προηγούμενο «κύμα» Covid-19.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή, στην Αγγλία, οι διπλά εμβολιασμένες στενές επαφές ενός κρούσματος κορωνοϊού μπορούν να αποφύγουν την απομόνωση, κάνοντας καθημερινά τεστ  για μια εβδομάδα, όπως αναφέρεται.

covid-britain

Ο καθηγητής Azeem Majeed, επικεφαλής του τμήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, αναφέρει ότι ορισμένοι από τους ασθενείς του «τέσταραν» όλη την οικογένειά τους σε καθημερινή βάση. 

Η επιβάρυνση δε, της υπηρεσίας δοκιμών PCR έχει οδηγήσει ορισμένους ειδικούς να ζητήσουν αλλαγή της κυβερνητικής στρατηγικής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται ο Μπόρις Τζόνσον, 200 εκατομμύρια τεστ θα σταλούν απευθείας στα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου τον επόμενο μήνα, ενώ 42 εκατομμύρια θα προμηθεύονται μέσω φαρμακείων. 

 Υπάρχουν και επιστήμονες που δηλώνουν, μεταξύ άλλων,  ότι ανησυχούν για την αξιοπιστία του αποτελέσματος που  προσφέρει ένα αρνητικό αποτέλεσμα από ένα self test.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian» ελλείψεις σε self tests  καταγράφονται και στην Αυστραλία.

Απέναντι στην επιδρομή της παραλλαγής Omicron που οδηγεί στην εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19, οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να ποντάρουν στον εμβολιασμό.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα μέτρα - Επίδομα 534 ευρώ: Η λίστα με τους ΚΑΔ που δικαιούνται αναστολές συμβάσεων τον Ιανουάριο

Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Χαμός στο NFL: Παίκτης αποχώρησε πετώντας την φανέλα του και η ομάδα του τον «τελείωσε» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης