Σαουδική Αραβία: Από τον υπερσυντηρητισμό στα υπαίθρια πάρτι με Dj Tiesto, σουίτες των 40.000 ευρώ και 200.000 κόσμο

Σαουδική Αραβία: Από τον υπερσυντηρητισμό στα υπαίθρια πάρτι με Dj Tiesto, σουίτες των 40.000 ευρώ και 200.000 κόσμο

Ανάμεσά τους και συμπατριώτες μας που ταξιδεψαν μέσω Ντουμπάι

sarabia-festival-0
Στον αστερισμό των φαντασμαγορικών φεστιβάλ βρίσκεται τελευταία και η απομονωμένη, από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, Σαουδική Αραβία. Σκηνές που εκπέμπουν άρωμα Δύσης και προδίδουν μια διάθεση μιμητισμού προς την κουλτούρα διασκέδασης των μεγαλουπόλεων εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.

Τα ξέφρενα πάρτι που γίνονται αποτυπώνονται σε βίντεο στα οποία διακρίνονται πρωτόγνωρες εικόνες χλιδής, παραπέμποντας στις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Ντουμπάι την περίοδο των πρώτων πανδημικών κυμάτων. Τότε που οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις είχαν σφραγίσει, με γενικό lockdown, την ψυχαγωγία, το εμιράτο όμως χόρευε στον δικό του ρυθμό, παρέχοντας υπηρεσίες δυσεύρετες για την εποχή εκείνη της βαθιάς υγειονομικής κρίσης.

Σαουδική Αραβία 2


«Φωτιά», πάντως, στο σκοτεινό τοπίο του συντηρητισμού έχει βάλει ένα τετραήμερο φεστιβάλ, με διάρκεια μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Από τις πρώτες, κιόλας, ημέρες του SoundStorm Festival, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με πάνω από 200.000 άτομα να συρρέουν στην εκδήλωση για να χορέψουν στους ρυθμούς του David Guetta, του Tiesto, του AfroJack, του Amr Diab κι άλλων διάσημων καλλιτεχνών.

Όπως διακρίνεται και στα βίντεο από το φεστιβάλ, το οποίο φιλοξένησε καλλιτέχνες της δυτικής μουσικής σκηνής πραγματοποιώντας άνοιγμα στην πανδαισία ήχων, ο κόσμος χορεύει σε ξέφρενους ρυθμούς και πάνω στη σκηνή οι μουσικοί δίνουν το έναυσμα για χορό.

Κλείσιμο
Οι Dj’s από όλο τον κόσμο φέρνουν, δηλαδή, τη μουσική τους πρωτοπορία.

Σαουδική Αραβία 3


Ασχολίαστο δεν μπορεί να μείνει και το γεγονός ότι στο πλαίσιο του φεστιβάλ νοικιάστηκαν και υπερπολυτελή vip σουιτες έναντι του αστρονομικού ποσού των 40.000 ευρώ και χωρίς μάλιστα μέσα στην τιμή να συμπεριλαμβάνεται το ποτό.

Οι ανακοινώσεις για το φεστιβάλ γραμμένες στα αγγλικά, καθώς προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, ενώ προϋπόθεση για την προσέλευση σε αυτό ο εμβολιασμός. Αναμεσα τους και αρκετοί συμπατριώτες μας που ταξιδεψαν στο Ριαντ μεσω Ντουμπάι ειδικά για το φεστιβάλ «SoundStorm2021».

Μέσα στο σκηνικό του ατελείωτου αυτού πάρτι εντοπίζονται και γυναίκες που ως γνωστόν αποκλείονται από βασικές ελευθερίες, ζώντας στο σκοτάδι του Ριάντ.

Αέρα εκσυγχρονισμού και αποχώρησης από τον σκοταδισμό επιδιώκει να δώσει ο 36χρονος Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, από το 2017, όποτε και ορίστηκε διάδοχος από τον πατέρα του βασιλιά Σαλμάν.

Σαουδική Αραβία 4


Ενδεικτική της διάθεσής του να επικοινωνήσει προς τα έξω κάτι πιο προοδευτικό η απόφασή του να δώσει στις αρχές του 2021 το δικαίωμα στις γυναίκες να καταταγούν σε οποιοδήποτε σώμα των ενόπλων δυνάμεων επιθυμούν, αρκεί να είναι από 21 έως 40 ετών και να έχουν ύψος 1,55. Ακολουθώντας, έτσι, το Ριάντ το μοντέλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και τα δύο φύλα γίνονται δεκτά στον στρατό.

Πριν από λίγα χρόνια οι γυναίκες, με απόφαση του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν, απέκτησαν και το δικαίωμα στην οδήγηση.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς ωστόσο για να μπορέσει η Σαουδική Αραβία να μιλήσει για ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα.

Οι γυναίκες παραμένουν εγκλωβισμένες στη μέγγενη της οπισθοχώρησης, ενώ ειδήσεις περί βασανισμού και φυλάκισης ακτιβιστριών για τα δικαιώματα των γυναικών αποδεικνύουν περίτρανα την προβληματική εικόνα.

Σαουδική Αραβία 5


Η ΕΕ εξακολουθεί να προβάλλει ανησυχία για τη θέση της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία, όπως και για άλλες ελευθερίες όπως εκείνη του Τύπου.

Οι εικόνες από το φεστιβάλ, που προβλήθηκαν λίγο πριν από την περίοδο των γιορτών στη Δύση, παρουσιάζουν ένα διαφορετικό πρόσωπο που θέλει να αναδείξει ο 36χρονος πρίγκιπας, το ζήτημα είναι όμως αν στην ουσία οι αλλαγές έχουν ανοίξει τον δρόμο προς την πραγματική ελευθερία.


Ειδήσεις σήμερα:

Το μήλο κάτω από τη μηλιά: Η κόρη της Χάιντι Κλουμ ποζάρει στα 17 της

Στη Βουλγαρία τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άδειοι δρόμοι και κλειστά μαγαζιά μετά το αιφνίδιο lockdown στην Ολλανδία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης