Τουρκία: Η λίρα κατρακυλά κι ο Ερντογάν λέει ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό από το 21% στο 4%

Τουρκία: Η λίρα κατρακυλά κι ο Ερντογάν λέει ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό από το 21% στο 4%

Ο Ερντογάν λέει ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό όπως παλιά, κι ενώ το εθνικό νόμισμα βρίσκεται σε κρίση - «Δεν θα αφήσω τους Τούρκους να συνθλιβούν από τα επιτόκια»

erdogan-0
Τα επιτεύγματα του παρελθόντος επικαλείται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας για τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και την κρίση της λίρας, που κατρακυλά μετά την ανακοίνωση της πολιτικής για την επιθετική νομισματική χαλάρωση.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι όπως στο παρελθόν, μείωσε τον πληθωρισμό της Τουρκίας, έτσι θα το πράξει και τώρα, και μάλιστα σύντομα. Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και ο πληθωρισμός ξεπερνά το 21%, με τον πρόεδρο να στοχεύει στη μείωσή του στο 4%.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι το νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια και εντάσσεται σε έναν «πόλεμο για οικονομική ανεξαρτησία», ο οποίος -όπως είπε- συνεχίζεται με επιτυχία.

Οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει «ριψοκίνδυνη» την οικονομική πολιτική του Ερντογάν προβλέποντας ότι τον ερχόμενο χρόνο ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30%.

Την Παρασκευή η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κάτω από 17 λίρες έναντι του δολαρίου έπειτα από τους φόβους για ένα πληθωριστικό σπιράλ που θα προκληθεί από την νέα πολιτική.

Κλείσιμο
Στο χαμηλότερο επίπεδό της η λίρα έχασε φέτος περίπου το 55% της αξίας της, περιλαμβανομένου του 37% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες.

Σε συνάντηση που είχε με νέους από την Αφρική χθες Σάββατο, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν τον πληθωρισμό και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να «συνθλιβούν» από τα επιτόκια.



Ειδήσεις σήμερα:

Προσοχή, σκληρές εικόνες: «Louis Vuitton και Gucci γδέρνουν και αποκεφαλίζουν ζωντανά ερπετά» καταγγέλλει φιλοζωική οργάνωση


Υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους στην Ευρώπη προτείνει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου


Δημοσκόπηση Marc για το «ΘΕΜΑ»: Άλμα του ΠΑΣΟΚ στο 15,2% - Σε τροχιά αυτοδυναμίας η ΝΔ με διαφορά 13,8 μονάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης