Γαλλία: Διπλή έκπληξη στον α' γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της δεξιάς

Γαλλία: Διπλή έκπληξη στον α' γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της δεξιάς

Πρώτος ο «ακροδεξιός» Ερίκ Τσιοτί και δεύτερη η Βαλερί Πεκρές - Αύριο θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου ηγέτη του κόμματος Les Republicains

republicain
Διπλή έκπληξη ήταν ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της γαλλικής δεξιάς «Les Republicains» (LR) με τον Ερίκ Τσιοτί, τον πιο ακροδεξιό εκ των πέντε υποψηφίων, να έρχεται πρώτος σε ψήφους.

Ο Γάλλος βουλευτής θα κονταροχτυπηθεί αύριο στο δεύτερο γύρο με την Βαλερί Πεκρές, περιφερειάρχη της Ιλ ντε Φρανς και πρώην υπουργό στην κυβέρνηση Σαρκοζί.

Το όνομα του νέου ηγέτη της γαλλικής δεξιάς θα ανακοινωθεί σ΄ένα 24ωρο με την αγωνία να κορυφώνεται στους κόλπους του κόμματος. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν τη νίκη της Βαλερί Πεκρές.

Στον πρώτο γύρο, συνολικά 112.738 μέλη της γαλλικής δεξιάς (80%) προσήλθαν στην κάλπη για να εκλέξουν τον αρχηγό του κόμματός τους, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους πολιτικούς αναλυτές, ο βουλευτής της Αλπ Μαριτίμ, Ερίκ Τσιοτί, κατάφερε να έρθει πρώτος με ποσοστό 25, 59%. Σε μικρή απόσταση ακολουθεί η Βαλερί Πεκρές (με 25%), η μοναδική γυναίκα που διεκδίκησε το προεδρικό αξίωμα στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τσιοτί, αν και αουτσάιντερ, έβαλε στο περιθώριο τον πρώην επίτροπο της Ε.Ε, Μισέλ Μπαρνιέ όπως και το μεγάλο φαβορί στην εσωκομματική ψηφοφορία, Ξαβιέ Μπερτράν. Ο διοπτροφόρος βουλευτής δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι, σε περίπτωση που ο εθνικιστής Ερίκ Ζεμούρ περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2022, θα ψηφίσει τον πρώην αρθρογράφο της εφημερίδας «Le Figaro» αντί του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Κλείσιμο
Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022 , το συντηρητικό κόμμα «Les Republicains» (LR) προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος προκειμένου να επιστρέψει στην εξουσία.

Σύμφωνα πάντως με τα γαλλικά ΜΜΕ, η περιφερειάρχης της Ιλ-ντε-Φρανς, Βαλερί Πεκρές, δεν είναι ένθερμη φιλοευρωπαία. Η πρώην υπουργός Προϋπολογισμού τάσσεται υπέρ μιας σκληρότερης αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης.

Ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα της κάλπης, τα πρωτοκλασάτα στελέχη της γαλλικής Δεξιάς εκτιμούν - και ελπίζουν- ότι, οι επόμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι μια «μονομαχία» μεταξύ της σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν και του Εμανουέλ Μακρόν.




Ειδήσεις σήμερα:

«Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση, το πιθανότερο πως θα ανοίξει στους 4 μήνες», λέει ο Θεμιστοκλέους

Συμφωνία-μαμούθ για την προμήθεια 80 μαχητικών Rafale υπέγραψαν τα Εμιράτα με την Γαλλία

Λιγότερο από ένας μήνας για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων, τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης