Τουρκία: «Πεθαίνουμε της πείνας» λένε οι πολίτες και καλούν τον Ερντογάν να δει την κατάσταση του λαού

Τουρκία: «Πεθαίνουμε της πείνας» λένε οι πολίτες και καλούν τον Ερντογάν να δει την κατάσταση του λαού

Απόγνωση για την πορεία της οικονομίας – Ραγδαία αύξηση των τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης – Δείτε βίντεο

tourkia-agora-5_2
Ιδιαίτερα οργισμένος είναι ο κόσμος στους δρόμους της Τουρκίας από την πορεία την οποία έχει πάρει η οικονομία της χώρας και την κατρακύλα της λίρας η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά το βιοτικό τους επίπεδο.

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, πραγματοποίησε οδοιπορικό στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης μιλώντας με πολίτες, μαγαζάτορες και επαγγελματίες οι οποίοι μετέφεραν την αγανάκτησή τους.

«Ο κόσμος πεθαίνει της πείνας. Ο Ερντογάν να βγει στον δρόμο να δει την κατάσταση του λαού. Πεινάει ο κόσμος», δηλώνει ένας απεγνωσμένος Τούρκος πολίτης. Έπειτα ένας πωλητής τυριών, απογοητευμένος λέει πως «ο κόσμος παλιά ερχόταν εδώ για να αγοράσει φθηνά, τώρα δεν έχει νόημα».

Πωλητής κουλουριών αποκάλυψε πως οι περισσότεροι πελάτες του είναι πλέον ξένοι καθώς οι Τούρκοι παραπονιούνται για την τιμή του αφού έχει φτάσει πλέον στις 3,5 λίρες. «Ο κόσμος παραπονιέται, αυξήσεις έρχονται σε όλα. Μία φιάλη υγραερίου πήγε από τις 25 στις 40 λίρες», λέει άλλος, την ώρα που οι ξηροί καρποί κάσιους έχουν διπλασιάσει την τιμή τους.

Δείτε βίντεο:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cg5h1zqt9km9-se)

Την ίδια ώρα, δίχως τέλος συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας με τον βαθμό φτωχοποίησης στην Τουρκία να κλιμακώνεται και τις τιμές των βασικών αγαθών να ανεβαίνουν δραματικά. Από το 2001 η Τουρκία δεν έχει ζήσει ξανά τέτοια δεινή οικονομική κατάσταση. 

Όλα τα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 40, 50, 60% μέσα σε λίγους μήνες, ενώ την ίδια στιγμή -σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ -  οι χρηματαγορές, όπως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται τον νέο υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 3% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% έναντι του ευρώ και του δολαρίου, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ 80% από την αρχή του έτους, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά.

Η ζήτηση για τα προϊόντα έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι προβλέψεις είναι χειρότερες για τους επόμενους μήνες.

Ο νέα «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας και οι σχέσεις του με τον Γκιουλέν

Ο 57χρονος νέος υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νουρετίν Νεμπατί, έχει σπουδάσει στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης με μεταπτυχιακό -στο ίδιο πανεπιστήμιο- στις Διεθνείς Σχέσεις. Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες επικεντρώθηκαν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και γρήγορα εξελίχθηκε σε σημαντικό επιχειρηματικό παράγοντα στη χώρα. Διετέλεσε πρόεδρος και μέλος σημαντικών οικονομικών και επιχειρηματικών φορέων της Τουρκίας.

Από το 2011 έως το 2018 διετέλεσε βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε Κωνσταντινούπολη και Σανλιούρφα. Παράλληλα είναι έμμισθο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Türk Telekom. Οι φιλικές και επιχειρηματικές σχέσεις του επιχειρηματία – υπουργού Οικονομίας με τον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είναι γνωστές. Πολλές φορές έως σήμερα ο φωτογραφικός φακός τους έχει «αποτυπώσει» σε γεύματα συνεργασίας και άλλες κοινωνικές συναντήσεις.

Tον Σεπτέμβριο του 2018 διορίστηκε από τον Τούρκο πρόεδρο στη θέση του υφυπουργού Οικονομίας. Είναι άριστος γνώστης της αγγλικής και αραβικής γλώσσας.

O Νεμπατί κατηγορείται από μερίδα ΜΜΕ για παλαιότερες σχέσεις του με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, «ορκισμένο» εχθρό του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα στα κοινωνικά δίκτυα δημοσιοποιήθηκαν και φωτογραφίες τους, με αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο κριτικής.

Ο Νεμπατί φέρεται στο παρελθόν, την εποχή της παντοδυναμίας Γκιουλέν, να μιλούσε δημόσια με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για το έργο του αυτοεξόριστου σήμερα στις ΗΠΑ ιμάμη, που η Άγκυρα θεωρεί επίσημα ως επικεφαλής της «τρομοκρατικής» οργάνωσης FETO.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΙΝΑΛ: Τα τελευταία χαρτιά και οι κρυφοί άσοι των υποψηφίων πριν τη μάχη της Κυριακής

Η «Όμικρον» αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη, στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην Ελλάδα

Ο Μέσι πιάστηκε κορόιδο αγοράζοντας με 30 εκατ. ξενοδοχείο που θα κατεδαφιστεί!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης