ΗΠΑ: Το CDC προτρέπει όλους τους ενήλικες να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις λόγω της μετάλλαξης Omicron

ΗΠΑ: Το CDC προτρέπει όλους τους ενήλικες να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις λόγω της μετάλλαξης Omicron

Δεκάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να  αξιολογήσουν ακριβώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην  Omicron και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες - Οι αναμνηστικές δόσεις έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα αντισωμάτων

29virus-briefing-cdc-boosters-superJumbo
Η ανησυχία που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε Omicron, οδήγησε απόψε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ να προτρέψουν όλους τους Αμερικανούς ενήλικες να λάβουν τις αναμνηστικές δόσεις των διαθέσιμων εμβολίων κατά της Covid-19.

«Τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο όταν έχουν περάσει έξι μήνες από την αρχική ανοσοποίηση με τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna ή δύο μήνες μετά το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson», ανέφερε ο CDC.

Ο οργανισμός αρχικά είχε συστήσει την 3η δόση μόνο σε άτομα άνω των 50 ετών, καθώς και σε ενήλικες που ζουν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης.

Η αλλαγή «στρατηγικής» σηματοδοτεί μια αυξανόμενη ανησυχία για την Omicron, παρά τις περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την παραλλαγή.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν τους ανθρώπους από τη νέα μετάλλαξη. Η Omicron περιέχει πολλές μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των άλλων μεταλλάξεων του ιού.

Κλείσιμο
Δεκάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αξιολογήσουν ακριβώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Omicron και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες.



«Τα πρώιμα δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν αυξημένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Omicron και επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο εξετάζουν επειγόντως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που σχετίζεται με αυτήν την παραλλαγή», δήλωσε η Δρ Ροσέλ Βαλένσκι.

«Ενθαρρύνω θερμά τα 47 εκατομμύρια ενήλικες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό και να εμβολιάσουν επίσης τα παιδιά τους», είπε η διευθύντρια του CDC.



Η Pfizer-BioNTech και η Moderna σχεδιάζουν να δοκιμάσουν εάν οι τρίτες δόσεις των εμβολίων τους θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα αρκετά ώστε να αποκρούσουν τη νέα παραλλαγή. Οι αναμνηστικές δόσεις έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα αντισωμάτων. Αυτά τα αντισώματα μπορεί να μην είναι σε θέση να εξουδετερώσουν πλήρως την Omicron, αλλά το να έχεις περισσότερα αντισώματα είναι γενικά ευεργετικό, είπαν οι ειδικοί.

Μόλις μια εβδομάδα μετά την πρώτη του ανίχνευση, η παραλλαγή Omicron έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 16 χώρες. Η παραλλαγή έχει περίπου 50 μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30 στην ακίδα, την ιική πρωτεΐνη στην επιφάνειά της οποίας τα εμβόλια εκπαιδεύουν το σώμα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται.


Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» και στη Σουηδία

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί η παραγωγή νέων εμβολίων για τη μετάλλαξη Omicron

Πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη Omicron, απαιτεί άμεση δράση, κατέληξαν οι υπουργοί Υγείας της G7
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης