«Ανθεκτική στο εμβόλιο η μετάλλαξη Omicron» διατείνεται καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο

«Ανθεκτική στο εμβόλιο η μετάλλαξη Omicron» διατείνεται καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο

Τι δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην περίπτωση της μετάλλαξης Οmicron σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο

1laboratory_covid_m
«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, Δέλτα», τονίζει ο Ιωάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο μιλώντας για το γεγονός εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην περίπτωση της παραλλαγής Omicron.

«Εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα,  δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος omicron σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορωνοϊού» πρόσθεσε ο καθηγητής στον ΣΚΑΙ.


«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά τη δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων»  σημείωσε ο κ.Πρασσάς λέγοντας πως το στέλεχος Omicron δείχνει μάλιστα να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.

Κλείσιμο
Όπως εξήγησε, «μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, θα μπορούσε να λεχθεί πως, ανήκαν σε δύο σχολές. Η πρώτη αφορούσε σε υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη σε μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο».

Σε κάθε περίπτωση, αναλύοντας την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα ο καθηγητής τόνισε πως, εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος omicron είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.

«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το omicron να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε.

«Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» και στη Σουηδία

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί η παραγωγή νέων εμβολίων για τη μετάλλαξη Omicron

Πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη Omicron, απαιτεί άμεση δράση, κατέληξαν οι υπουργοί Υγείας της G7
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης