Λευκορωσία: Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη με εμμονή στην πολυτέλεια

Λευκορωσία: Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη με εμμονή στην πολυτέλεια

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας «κολυμπάει στο χρήμα» και κυβερνά τη χώρα του απολυταρχικά από το 1994  - Αν και διαθέτει πολλά ακίνητα, δηλώνει ότι μόνη του ιδιοκτησία είναι ένα σπίτι 56 τμ – Οι σχέσεις με το Κρεμλίνο και τον Πούτιν

lukashenko
Είκοσι επτά χρόνια στο τιμόνι της Λευκορωσίας, ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης, Αλεξάντερ Λουκασένσκο που απειλεί κατά καιρούς την γηραιά ήπειρο έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ισχυρού άντρα του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν κολυμπάει στο... χρήμα.

Χρυσά στυλό, ρολόγια πολυτελείας και μια θωρακισμένη Mercedes αξίας 1,4 εκατομμυρίων είναι τα αγαπημένα στη συλλογή που διαθέτει επιδεικνύοντας τον πλούτο του.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, ο Λουκασένσκο δεν διστάζει να επιδεικνύει ακόμη και τον νόθο υιό του. Κατά την επίσκεψή του στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον είχε πάρει μαζί για παρέα.

Από το 1994 ο μυστακοφόρος Λευκορώσος κυβερνά με απολυταρχικό τρόπο. Έχει ισχυρές διασυνδέσεις με τη ρωσική μυστική υπηρεσία KGB και ο Χίτλερ είναι το πρότυπό του .


Θεωρείται υπεύθυνος για την «εξαφάνιση» αντιπάλων

Ο Λουκασένκο θεωρείται υπεύθυνος για την «εξαφάνιση» εκατοντάδων στελεχών της αντιπολίτευσης που προέβαλαν αντίσταση στο αποτέλεσμα των εκλογών το 2020 με το επιχείρημα ότι έγινε νοθεία.

Καταστέλλει όπως ακριβώς και ο στενός του σύμμαχος Βλαντιμίρ Πούτιν οτιδήποτε τον εκνευρίζει, όπως την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Κατά τη διάρκεια των έξι θητειών του, οι δημοσκοπήσεις χειραγωγούνται από το Μινσκ και όσες δεν του αρέσουν, τις «φιμώνει».

Κλείσιμο
How much longer can the Belarusian president hold on? | Inside Story


Οι υποστηρικτές του τον αποκαλούν Μπάτκα («μικρός πατέρας»), ενώ για τους επικριτές του είναι η «κατσαρίδα».  Με την ύπουλή μεταναστευτική του πολιτική, προωθεί πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Πολωνία ασκώντας πίεση στην Ε.Ε

Μόλις στις αρχές Νοεμβρίου το Κρεμλίνο υποσχέθηκε να συνεχίσει να βοηθά τον λαό της Λευκορωσίας με προϋπόθεση ο Λουκασένκο να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μέχρι στιγμής, ο ηγέτης της Λευκορωσίας έχει αρνηθεί το αίτημα του Πούτιν.

lukashenko_putin


Στον στόλο του μία θωρακισμένη Mercedes 1,4 εκατ. ευρώ

Ο ολιγάρχης από το Μινσκ δεν είναι τόσο πλούσιος όσο ο Ρώσος πρόεδρος, η περιουσία υπολογίζεται τώρα στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο το αγαπημένο του ρολόι, μάρκας Patek Philippe Calatrava 5120J κοστίζει 17.000 δολάρια. Έχει δεκάδες πολυτελή αυτοκίνητα με την θωρακισμένη Mercedes αξίας 1,4 εκατομμυρίων ευρώ να κάνει τη διαφορά. Ούτε ο Πούτιν δεν έχει τέτοιο όχημα. Επιπλέον, διαθέτει 18 ακίνητα και όλα πολυτελείς κατοικίες. Πολλά από αυτά βρίσκονται στα εθνικά πάρκα της χώρας.

Αν και διατυμπανίζει ότι είναι ο «πρόεδρος του λαού» κι ότι δεν έχει περιουσία, ο Λουκασένκο ...κολυμπάει στο χρήμα. Δημοσίως δηλώνει ότι η μόνη του ιδιοκτησία είναι ένα σπίτι 56 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο τον μεγάλωσε η μητέρα του. «Αυτό είναι το παλάτι μου. Όλα τα άλλα ανήκουν στο κράτος» λέει χαρακτηριστικά.

Belarus: Inside Europe's last dictatorship | VPRO Documentary (2015)


Στόχος να δώσει το «δαχτυλίδο» στον γιο του

Ο πιο φιλόδοξος στόχος του είναι δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον μικρότερο γιο του Νικολάι Λουκασένκο: γνωστό ως Κόλγια. Με την πρώτη του σύζυγο έχει χωρίσει. Κυκλοφορεί με αιθέριες υπάρξεις τις οποίες αλλάζει σαν τα... πουκάμισα. Η μόνη σταθερή του αξία είναι ο γιος του. Τον συνοδεύει σε όλα τα επίσημα ταξίδια του και τον παρουσιάζει στην διεθνή σκηνή ως τη συνέχειά του.

Ο γιος του είναι καρπός του έρωτά του με την γιατρό Ιρίνα Αμπελσκάγια. Το ζευγάρι έχει χωρίσει με την πρώην ερωμένη του Λουκασένκο να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.



Ειδήσεις σήμερα:

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόπειρα αρπαγής της 12χρονης κόρης της διώκεται η Κλοντιάνα Τσέλο


Ερωτήματα για τον θάνατο Έλληνα στη Γερμανία - «Περιμένουμε απαντήσεις», λέει το υπουργείο Εξωτερικών


Η Ολλανδή δημοσιογράφος σε εκδήλωση για τους πρόσφυγες με το κόκκινο καπέλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης