Σκόπια: Οι επόμενες ώρες κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση Ζάεφ

Σκόπια: Οι επόμενες ώρες κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις, μετά την απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση Ζάεφ

Πώς το εκλογικό αποτέλεσμα στον μικρό αλβανικό δήμο Ζέλινο, στο Β.Δ. τμήμα των Σκοπίων κοντά στο Τέτοβο, φαίνεται πως οδηγεί σε πτώση τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το SDSM του Ζόραν Ζάεφ

zaev
Έντονες πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σ’ εξέλιξη στα Σκόπια, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σύμφωνα με τις οποίες ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει πλέον την δεδηλωμένη.

Η προσχώρηση του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA» στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, οδήγησε τον Μίτσκοσκι να θέσει την Κυριακή «τελεσίγραφο» προς τον πρωθυπουργό Ζάεφ πως εάν δεν παραιτηθεί έως σήμερα το μεσημέρι, θα καταθέσει πρόταση μομφής.

Ο πρόεδρος VMRO-DPMNE δημοσιοποίησε μάλιστα και λίστα με υπογραφές 61 βουλευτών, από τους 120 συνολικά, με την οποία υποστηρίζει πως η συμμαχία της αντιπολίτευσης διαθέτει πλέον πλειοψηφία, θέτοντας διορία στον Ζάεφ να παραιτηθεί έως τις 14:30 σήμερα.

Το μικρό αλβανικό κόμμα «Besa» και το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ζέλινο

Το κυβερνητικό στρατόπεδο έχασε την πλειοψηφία όταν το μικρό αλβανικό κόμμα «Besa» προσχώρησε στην αντιπολίτευση που αποτελείται από το VMRO-DPMNE (44 έδρες), τo επίσης αλβανικό κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» (12) και το ακροαριστερό «Levica» (2 έδρες).

Το «Besa» είχε συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του 2020 υπό τον συνασπισμό «Μπορούμε», μ’ επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) πετυχαίνοντας να εκλέξει τέσσερις βουλευτές. Ωστόσο στην αντιπολίτευση θα καταλήξουν τρεις βουλευτές, αφού ο τέταρτος βουλευτής Μπιλάλ Κασάμι εξελέγη δήμαρχος Τετόβου και τη θέση του καταλαμβάνει επιλαχών βουλευτής από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Την περασμένη Δευτέρα, και μετά την ανακοίνωση παραίτησης του πρωθυπουργού Ζάεφ λόγω της μεγάλης ήττας στις δημοτικές εκλογές, ο βουλευτής του «Besa» και υπουργός Γεωργίας και Δασών Αρτζιανίτ Χότζα συναντήθηκε με τον Ζάεφ προσπαθώντας να τον πείσει να παραμείνει στη θέση του και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της. Η στάση του Χότζα άλλαξε άρδην τις επόμενες μέρες όταν η Εθνική Εκλογική Επιτροπή στα Σκόπια, αποδέχτηκε την ένσταση του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος «DUI» του Αλί Αχμέτι για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στον μικρό δήμο Ζέλινο, που είχε κερδίσει αρχικά το κόμμα του. Οι σχέσεις «DUΙ», που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, δεν είναι οι καλύτερες πάντα με το μικρότερο, επίσης αλβανικό, «Besa».

Κλείσιμο
Το Ζέλινο είναι ένας μικρός δήμος στο Β.Δ. τμήμα της χώρας κοντά στο Τέτοβο με 4.100 κατοίκους αλβανικής καταγωγής. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ο υποψήφιος του «Besa» επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά έναντι του υποψηφίου του «DUI», τ’ οποίο κατέθεσε ένσταση προς την Εθνική Εκλογική Επιτροπή για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο Ζέλινο. Η κίνηση του «DUΙ», που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια, προκάλεσε τη αντίδραση του «Βesa» που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και ακόμη το εκλογοδικείο δεν έχει λάβει απόφαση για επανάληψη των εκλογών στο Ζέλινο, Πολλοί μιλούν στα Σκόπια για πρόφαση από πλευράς «Besa».

Αν και ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να προχωρήσουν σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με την υποστήριξη 61 βουλευτών, αυτό δεν φαντάζει και τόσο ρεαλιστικό, αφού τ’ αλβανικά κόμματα («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική») που συμφώνησαν στην πτώση της κυβέρνησης Ζάεφ, δεν θα δέχονταν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση του VMRO-DPMNE μαζί με το ακροαριστερό αντισυστημικό, λαϊκιστικό κόμμα «Levica» (Αριστερά), το οποίο, διατηρεί σταθερά αντιαλβανικό προφίλ. Η «Levica» αμφισβητεί την ειρηνευτική συμφωνίας της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις πολύμηνες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τότε μεταξύ του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK)- και των κυβερνητικών δυνάμεων της τότε ΠΓΔΜ, με την οποία οι Αλβανοί, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας, έλαβαν τα δικαιώματα που ζητούσαν.

Αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν πληροφορίες στα Σκόπια πως βουλευτής του αλβανικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» δεν συμφωνεί με τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε συμμαχία με το «αντιαλβανικό» κόμμα «Levica» και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να υποστηρίξει την πρόταση για πτώση της σημερινής κυβέρνησης.
Η απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης Ζάεφ και η (πιθανή) αδυναμία του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE να σχηματίσει κυβέρνηση και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οδηγεί πιο κοντά στο σενάριο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν τις εξελίξεις.




Ειδήσεις σήμερα:

Ενεργειακή ακρίβεια: Αναζητείται στήριξη από το Eurogroup για επιπλέον 500 εκατ. ευρώ

Απολογείται σήμερα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή ο ιερέας με το βιτριόλι

Νεφώσεις, ομίχλη και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης