Κορωνοϊός - Δραματική κατάσταση στη Ρουμανία: Βάζουν τους ασθενείς Covid στα αυτοκίνητα με οξυγόνο γιατί δεν έχουν κλίνες

Κορωνοϊός - Δραματική κατάσταση στη Ρουμανία: Βάζουν τους ασθενείς Covid στα αυτοκίνητα με οξυγόνο γιατί δεν έχουν κλίνες

Η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στην εμβολιαστική κάλυψη - Εχει 500 νεκρούς την ημέρα! - Οι ασθενείς δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο, παρά μόνο όταν είναι πολύ βαριά άρρωστοι - Δείτε βίντεο

ROMANIA_COVID_2
Στην δίνη της πανδημίας βρίσκεται η Ρουμανία η οποία χτυπιέται ανελέητα από τον κορωνοϊό με τα κρούσματα να ανεβαίνουν διαρκώς και τα νοσοκομεία να δέχονται πίεση άνευ προηγουμένου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 2 Νοεμβρίου πέθαναν από κορωνοϊό 591 άνθρωποι, ενώ γενικώς ο μέσρος όρος νεκρών ημερησίως κινείται  κοντά στους 500!

Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δίνουν στη τελευταία στη λίστα, Βουλγαρία ποσοστό εμβολιασμένων -τουλάχιστον με μία δόση, επί του πληθυσμού στο 23.8% και στην αμέσως επόμενη, Ρουμανία, 36,5%. Με αυτά τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων και τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές η Ρουμανία μετρά εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα είναι η εικόνα που έρχεται από την πόλης Μπουζάου, βορειότερα του Βουκουρεστίου στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας όπου τα νοσοκομεία έχουν τέτοια πληρότητα που οι γιατροί έφτασαν στο σημείο, μην έχοντας άλλες κλίνες, να αφήνουν τους ασθενείς μέσα στα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ προκειμένου να μπορούν να τους παρέχουν οξυγόνο.

«Έχουμε κάποιον από χθες, από τη 01:00 στο αυτοκίνητο, και η νοσοκόμα μας εξήγησε πώς να χρησιμοποιήσουμε το σωλήνα οξυγόνου, γιατί έχουν πολύ κόσμο και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Πολύ μεγάλη πίεση, υπάρχουν δύο νοσοκόμες για 70 ασθενείς», λέει συγγενής ασθενούς στο ρουμανικό δίκτυο Stirile Pro TV.

Ασθενείς με οξυγόνο στα αυτοκίνητα στη Ρουμανία


Οι γιατροί περιγράφουν μία εικόνα δραματική λέγοντας πως πολλοί από τους ασθενείς Covid στο πάρκινγκ είναι ανεμβολίαστοι και φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργά, ακόμη και μια εβδομάδα μετά τα πρώτα συμπτώματα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν κορεσμό οξυγόνου μόνο 50%, και οι πνεύμονές τους έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη.

Κλείσιμο
Ο διευθυντής του νοσοκομείου δε μιλώντας για την επιλογή του αυτή, να βρίσκονται οι ασθενείς στο πάρκινγκ, λέει πως βρήκε καλύτερη την επιλογή των αυτοκινήτων γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε οι ασθενείς να βρίσκονται μέσα στο κρύο σε σκηνές. «Ακόμα και στα ιδιωτικά αυτοκίνητα υπάρχουν ασθενείς στους οποίους πρέπει να μεταφέρουμε σωλήνες οξυγόνου για να αναπνέουν κανονικά. Κάποιοι δεν θέλουν να κάθονται σε σημεία όπου έχουμε οξυγόνο, νιώθοντας πιο άνετα ή ψυχικά καλύτερα στα προσωπικά αυτοκίνητα», λέει χαρακτηριστικά.

Η αυλή του νοσοκομείου είναι επίσης γεμάτη ασθενοφόρα. Το μεσημέρι της Τετάρτης υπήρχαν 11 λεωφορεία που έφερναν ασθενείς. Από την άλλη, άλλοι 150 άνθρωποι από το Μπουζάου περιμένουν να υποβληθούν σε εξετάσεις στο σπίτι.

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης