Η Μόσχα κατηγορεί πρώην δημοσιογράφο ότι πούλησε στρατιωτικά μυστικά για τη Συρία έναντι 248 δολαρίων

Η Μόσχα κατηγορεί πρώην δημοσιογράφο ότι πούλησε στρατιωτικά μυστικά για τη Συρία έναντι 248 δολαρίων

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας για πληροφορίες που έδωσε για τον ρωσικό στρατό στη Συρία είναι ο Ιβάν Σαφρόνοφ

130578
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγόρησαν τον πρώην δημοσιογράφο Ιβάν Σαφρόνοφ ότι πούλησε πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία έναντι 248 δολαρίων σε έναν πολιτικό αναλυτή, ο οποίος, όπως λένε, τις παρέδωσε στη συνέχεια στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε ο δικηγόρος του Σαφρόνοφ.

Ο δικηγόρος του Σαφρόνοφ, Ιβάν Πάβλοφ, δήλωσε ότι η κατηγορία που σχετίζεται με τη Συρία προστέθηκε στην υπόθεση εναντίον του για εσχάτη προδοσία, και σύμφωνα με τους υποστηρικτές του αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας εκφοβισμού των δημοσιογράφων.

Ο Πάβλοφ δήλωσε ότι το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Σαφρόνοφ πούλησε τις πληροφορίες το 2015 στον πολιτικό αναλυτή Ντεμούρι Βαρόνιν, ο οποίος με τη σειρά του τις διαβίβασε στην υπηρεσία πληροφοριών BND της Γερμανίας και σε ένα ελβετικό πανεπιστήμιο.

«Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Βαρόνιν του κατέβαλε αποζημίωση 248 δολαρίων», έγραψε ο δικηγόρος του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία μπορούν να κατηγορηθούν για προδοσία μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.

Ο Σαφρόνοφ, πρώην δημοσιογράφος που κάλυπτε το υπουργείο Άμυνας, ο οποίος αργότερα εργάστηκε ως σύμβουλος του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, συνελήφθη πέρυσι και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών εάν κριθεί ένοχος. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ η γερμανική BND αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

Κλείσιμο
Η κύρια κατηγορία κατά του Σαφρόνοφ συνίσταται στο ότι το 2017 παρέδωσε στρατιωτικά μυστικά στην Τσεχική Δημοκρατία σχετικά με τις ρωσικές παραδόσεις όπλων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει σχετικό αίτημα συμπαράστασης στο διαδίκτυο, μέσω του οποίου κατηγορούν τις αρχές ότι κατασκευάζουν ψεύτικες αποδείξεις σχετικά με την ενοχή του Σαφρόνοφ με την πρόφαση του κρατικού απορρήτου που περιβάλλει την υπόθεση, κάτι που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί.

Ο Πάβλοφ, που είναι ένας από την ομάδα των δικηγόρων που υπερασπίζονται τον Σαφρόνοφ, εγκατέλειψε τη Ρωσία και έχει εγκατασταθεί από τον Σεπτέμβριο στη Γεωργία, αφού ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του επειδή κατά τους ισχυρισμούς της δικαιοσύνης αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Ο πολιτικός αναλυτής Βαρόνιν, ο οποίος έχει ρωσική και γερμανική υπηκοότητα, συνελήφθη στη Μόσχα τον Φεβρουάριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η δικηγόρος του Μαρία Όρλοβα αρνήθηκε ότι αυτές συνδέονται με την υπόθεση του Σαφρόνοφ, λέγοντας στο Reuters ότι ο Βαρόνιν δεν παραδέχθηκε την ενοχή του και αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του εαυτού του.

Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν έδωσαν τη δυνατότητα στον Σι Τζινπίνγκ να στείλει μήνυμα στην COP26 με βιντεοκλήση», λέει το Πεκίνο

Χειροπέδες σε 28χρονο που επιτέθηκε με μαχαίρι στη σύντροφό του στις Σέρρες

Με rapid test οι ανεμβολίαστοι σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα και εξωτερικούς χώρους εστίασης, εισηγούνται οι ειδικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης