Άιρτον Σένα: Θλίψη στη Βραζιλία για τον χαμό του πατέρα του

Άιρτον Σένα: Θλίψη στη Βραζιλία για τον χαμό του πατέρα του

Ο θάνατος του 94χρονου ήταν η αφορμή ώστε οι λάτρεις της Formula1 να θυμηθούν μέσα από αφιερώματα για μια ακόμη φορά τον κορυφαίο οδηγό

milton-senna-arthro
Θλίψη στη Βραζιλία για τον θάνατο του 94χρονου Μίλτον Ντα Σίλβα, του πατέρα του «Θεού της ταχύτητας», όπως έγινε γνωστός στη σύντομη ζωή του ο Άιρτον Σένα, που την Πρωτομαγιά του 1994 έσβησε την ώρα του αγώνα στην Ίμολα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης ο Μίλτον ντα Σίλβα έφυγε από την ζωή από φυσικά αίτια στο Σάο Πάολο, όπου ζούσε με την σύζυγο του Νέιδε Τζοάνα Σένα, τα δυο τους παιδιά και τα εγγόνια τους.

Ο θάνατος του 94χρονου ήταν η αφορμή ώστε οι λάτρεις της Formula να θυμηθούν μέσα από αφιερώματα για μια ακόμη φορά τον κορυφαίο οδηγό Άιρτον Σένα, μιας και ο πατέρας του Μίλτον ντα Σίλβα ήταν εκείνος που τον μύησε στους αγώνες ταχύτητας, καθώς υπήρξε μεγάλος φαν των μηχανοκίνητων αγώνων.

sena-pateras-5


Άιρτον Σένα ήταν το δεύτερο παιδί του εργοστασιάρχη Μίλτον ντα Σίλβα και της Νέιδε Σένα ενώ σύμφωνα με τα βιογραφικά του στοιχεία ήταν μόλις 7 ετών όταν έμαθε να οδηγεί ένα τζίπ γύρω από το αγρόκτημα της οικογένειας. Από την ηλικία των 13ετών άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες καρτ με το πρώτο του όχημα να του δωρίζει ο πατέρας του.

Κλείσιμο
Στα 17 του, ο Σένα κέρδισε το Πρωτάθλημα καρτ της Νότιας Αμερικής το 1977. Αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καρτ από το 1978 έως το 1982, τερματίζοντας δεύτερος το 1979 και το 1980. Το 1981, μετακόμισε στην Αγγλία για να ξεκινήσει αγώνες με μονοθέσια, κερδίζοντας το πρωτάθλημα RAC και Townsend-Thoreson Formula Ford 1600 εκείνη τη χρονιά με την ομάδα Van Diemen.

Παράλληλα με τις επιτυχίες ο νεαρός Άιρτον έχει ξεκινήσει να δέχεται πιέσεις από τους γονείς του προκειμένου ν ασχοληθεί με τις οικογενειακές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα ν ανακοινώσει την απόσυρσή του από τη Formula Ford και να επιστρέψει στη Βραζιλία. Προτού φύγει από την Αγγλία, ο Βραζιλιάνος θα δεχτεί μια μεγάλη προσφορά της τάξεως των 10.000 λιρών από μια ομάδα της Formula Ford 2000.

Η προσφορά αυτή θα γίνει η αφορμή ώστε να πάρει την μεγάλη απόφαση για την ζωή του. Σ εκείνο ακριβώς το σημείο θα αλλάξει το επίθετο του από το συνηθισμένο όπως έλεγε ντα Σίλβα σε Σιένα και θα κατακτήσει τον κόσμο με την μια μεγάλη επιτυχία να διαδέχεται την άλλη καθώς μέχρι την ηλικία των 34ετών είχε καταφέρει να στεφθεί τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.

Το τραγικό τέλος

Ήταν την Κυριακή της Πρωτομαγιάς του 1994, όταν ο Σένα συμμετείχε σε αγώνες στην Ίμολα της Ιταλίας. Στον 7ο γύρο του αγώνα, ο Βραζιλιάνος πιλότος ξεκίνησε να στρίβει στη στροφή Ταμπουρέλο. Ξαφνικά η Williams του έφυγε από την πίστα με ταχύτητα 307 χλμ/ώρα και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε τσιμεντένιο τοίχο με ταχύτητα 233 χλμ/ώρα. Η πίστα γέμισε συντρίμμια και ο αγώνας διακόπηκε.

sena-atyxima-5


Στο σημείο έφτασαν αμέσως ασθενοφόρα και ο γιατρός Σιντ Γουότκινς με το ιατρικό του τιμ. Ο τελευταίος αντιλήφθηκε ότι η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από σοβαρή. Μέσα σε δύο λεπτά έβγαλαν από τη διαλυμένη Williams τον Βραζιλιάνο που είχε αδύνατο σφυγμό και απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος. Εναέρια πλάνα της RAI έδειξαν τη λίμνη αίματος στο σημείο όπου ήταν ξαπλωμένος ο Σένα που άφησε την τελευταία του πνοή στην πίστα.

Ειδήσεις σήμερα:

Η ιστορία του ανθρώπου που σκότωσε ο «Σαμουράι» της Νέας Ερυθραίας

Απαλλάχθηκε όλων των κατηγοριών ο υπαστυνόμος που εμβόλισε το αυτοκίνητο αστυνομικού διευθυντή στη Ρόδο

Facebook Connect: Ο Ζούκερμπεργκ στην «αντεπίθεση» - Θα ανακοινώσει σήμερα το νέο όνομα της πλατφόρμας;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης