Ισραήλ: Η κυβέρνηση ανακοινώνει την ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη - Έντονες αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ανακοινώνει την ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη - Έντονες αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους

Οι νέες αυτές κατοικίες αναμένεται να κατασκευαστούν σε επτά εβραϊκούς οικισμούς - Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατήγγειλε αμέσως αυτό το σχέδιο, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να "κάνει το Ισραήλ να πληρώσει το τίμημα των επιθέσεών του"

israel
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή την σχεδιαζόμενη ανέγερση 1.355 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μια απόφαση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού που καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι. Οι ισραηλινές αρχές αναμένεται επίσης να συζητήσουν προτάσεις για άλλες 3.000 νέες κατοικίες.

Ο υπουργός Κατασκευών και Στέγασης Ζέεβ Έλκιν δήλωσε σε ανακοίνωση ότι απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προσφορών γι' αυτές τις νέες οικιστικές μονάδες που θα κατασκευαστούν σε διάφορους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967.

Αυτές οι νέες κατοικίες θα προστεθούν στις σχεδόν 2.000 που ανακοινώθηκαν το Αύγουστο από τις αρχές και οι οποίες αναμένεται να πάρουν το οριστικό πράσινο φως από το υπουργείο Άμυνας αυτή την εβδομάδα.

"Η ενίσχυση της εβραϊκής παρουσίας (στη Δυτική Όχθη) είναι ουσιώδης για το σιωνιστικό όραμα", είπε ο Έλκιν, μέλος του δεξιού κόμματος Νέα Ελπίδα, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη του εθνικιστικού δεξιού κόμματος Yamina.

Η κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν κόμματα από τη δεξιά, το κέντρο, την αριστερά και ένα αραβικό κόμμα, έθεσε τέλος στα 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι νέες αυτές κατοικίες αναμένεται να κατασκευαστούν σε επτά εβραϊκούς οικισμούς, συγκεκριμένα 729 στο Αριέλ (βόρεια), 346 στο Μπέιτ-Ελ (κοντά στη Ραμάλα) και 102 στο Ελκανά (βορειοδυτικά), αναφέρουν οι ισραηλινές αρχές.

Κλείσιμο
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ κατήγγειλε αμέσως αυτό το σχέδιο, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να "κάνει το Ισραήλ να πληρώσει το τίμημα των επιθέσεών του" εναντίον των Παλαιστινίων, "κυρίως έπειτα από αυτό το κύμα κατασκευών στους εβραϊκούς οικισμούς".

Το Παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, με έδρα τη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ότι τα νέα σχέδια εποικιστικής δραστηριότητας μπορεί να έχουν "καταστροφικό αντίκτυπο στις πιθανότητες να επιτευχθεί ειρήνη στη βάση της λύσης των δύο κρατών και στις περιφερειακές, αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των ισραηλινών και των παλαιστινιακών πλευρών".

Κυβερνητική επιτροπή προγραμματισμού στο Ισραήλ αναμένεται επίσης την ερχόμενη εβδομάδα να συζητήσει τις προτάσεις για άλλες 3.000 νέες κατοικίες, οι οποίες ήδη προκαλούν ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Παρασκευή ότι τέτοια βήματα μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις και να βλάψουν τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων κατέρρευσαν το 2014.

Τουλάχιστον 675.000 Ισραηλινοί κατοικούν σήμερα σε εβραϊκούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ζουν συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Αυτοί οι εβραϊκοί οικισμοί αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Η Ιορδανία, γειτονική χώρα του Ισραήλ όπου περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού είναι παλαιστινιακής καταγωγής, κατήγγειλε "μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου", η οποία "θέτει σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών και την ευκαιρία να επιτευχθεί δίκαιη ειρήνη".


Ειδήσεις σήμερα

Αυτός είναι ο 20χρονος Ρομά που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών

Θετικός στον κορωνοϊό ο Εντ Σίραν - Σε καραντίνα ο 30χρονος Βρετανός ποπ σταρ

Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ: Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο... Γκάνθερ της σειράς «Τα Φιλαράκια»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης