To Facebook συνήψε συμφωνία με την Ένωση Γάλλων Εκδοτών

To Facebook συνήψε συμφωνία με την Ένωση Γάλλων Εκδοτών

Θα τους καταβάλλει αμοιβή βάσει «συγγενικών δικαιωμάτων»

facebook_1
Έδωσε τα «χέρια» με 100 Γάλλους εκδότες του ημερήσιου Τύπου, το Facebook, το οποίο πλέον υποχρεούται να καταβάλλει αμοιβή βάσει συγγενικών δικαιωμάτων.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια πρώτη νίκη για τον γαλλικό Τύπο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian .
Υπενθυμίζει επίσης ότι, πριν από έξι μήνες, η Google είχε συνάψει μία ανάλογη συμφωνία με τους γαλλικές εφημερίδες.

Το αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπέγραψε συμφωνία με την «Ένωση Γάλλων Εκδοτών» (APIG), η οποία αντιπροσωπεύει 100 εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες και σύμφωνα με τη συμφωνία «προβλέπεται ότι, το Facebook αποκτά και πληρώνει άδειες για συγγενικά δικαιώματα».

Επιπλέον, η συμφωνία «Θα δώσει τη δυνατότητα στους εκδότες της Συμμαχίας, που το επιθυμούν, να συμμετάσχουν στο «Facebook News», μια νέα υπηρεσία αφιερωμένη στην ενημέρωση, η οποία πρόκειται να λειτουργήσει στη Γαλλία τον Ιανουάριο 2022, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

facebook_crush_art
Κλείσιμο


«Οι όροι, στους οποίους καταλήξαμε, θα επιτρέψουν στο Facebook να εφαρμόσει την κατευθυντήρια οδηγία και το γαλλικό νόμο, ενώ θα δημιουργήσουν παράλληλα σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τους εκδότες της Ένωσης Γάλλων Εκδοτών, ιδιαίτερα για τους πιο μικρούς εξ αυτών», υπογράμμισε ο Πιέρ Λουέτ, πρόεδρος της APIG και του Ομίλου «Les Echos – Le Parisien», τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, δεν αποκαλύφθηκαν ούτε το ποσό που θα καταβάλλεται στον Τύπο ούτε η μέθοδος υπολογισμού του.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», τα συγγενικά δικαιώματα προβλέπονται ρητά από μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2019 και εφαρμόστηκε στο γαλλικό δίκαιο. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενσωμάτωσε την σχετική οδηγία της ΕΕ.

Τα πνευματικά δικαιώματα ανοίγουν το δρόμο για να αμείβονται οι δημιουργοί περιεχομένων Τύπου για αποσπάσματα άρθρων, φωτογραφίες, βίντεο, που εμφανίζονται στις σελίδες αποτελεσμάτων που αναρτώνται σε μεγάλες πλατφόρμες του Διαδικτύου.

Η χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει τα εξής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο: «Το Facebook και η Ένωση Γάλλων εκδοτών, γνωστή ως «Alliance de la Presse d’Information Générale» (APIG), κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την αμοιβή του δημοσιογραφικού περιεχομένου που αναρτάται στην πλατφόρμα του αμερικανικού κολοσσού, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές την Πέμπτη (21 Οκτωβρίου).


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στα γυρίσματα του «Rust»: Πώς μπορεί να σκότωσε το «ψεύτικο όπλο» που είχε στα χέρια του ο Άλεκ Μπάλντουιν

Ρόμπερτ Ντε Νίρο: «Ούτε δεκάρα» δεν δικαιούται από την περιουσία του ηθοποιού η πρώην σύζυγός του

Μητσοτάκης: Ενώπιον της ΕΕ η Τουρκία για το μεταναστευτικό μετά τις ευθείες απειλές της Άγκυρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης