Μάλι: Η Λιθουανία θα συμμετάσχει στην αντιτζιχαντιστική επιχείρηση ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων

Μάλι: Η Λιθουανία θα συμμετάσχει στην αντιτζιχαντιστική επιχείρηση ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιθουανίας έχουν ήδη αναπτύξει μέλη τους στο Μάλι, στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ και της ΕΕ -  Η χώρα της Βαλτικής θα στείλει μεταγωγικό αεροσκάφος Spartan με πιλότους και ομάδα επιμελητειακής και τεχνικής υποστήριξης

lithuania_mali
Η Λιθουανία θα συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό σχηματισμό ειδικών δυνάμεων Τακούμπα, πρωτοβουλία της Γαλλίας, στο βορειοανατολικό Μάλι, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, ο Αρβίντας Ανουσάουσκας.

Η χώρα της Βαλτικής θα στείλει μεταγωγικό αεροσκάφος Spartan με πιλότους και ομάδα επιμελητειακής και τεχνικής υποστήριξης στον Νίγηρα ενόψει της συμμετοχής της στις επιχειρήσεις στο Μάλι, διευκρίνισε ο υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Θα πρόκειται για πολύ σημαντική συμβολή στις ειδικές επιχειρήσεις» στο Μάλι, έκρινε ο κ. Ανουσάουσκας, ο οποίος εκφράστηκε έπειτα από συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

Η συμμετοχή της Λιθουανίας στην Τακούμπα, μαζί με άλλες κάπου δέκα χώρες –ανάμεσά τους την Τσεχία, την Εσθονία, τη Σουηδία...– μένει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Η απόφαση ακολουθεί επιστολή του προέδρου της Γαλλίας προς τον ομόλογό του της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα το καλοκαίρι, με την οποία του ζήτησε συμβολή.

Το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Λιθουανίας αποφάσισε να σταλούν κάπου 30 μέλη των ειδικών δυνάμεων, εξήγησε ο υπουργός.

Κλείσιμο
Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιθουανίας έχουν ήδη αναπτύξει μέλη τους στο Μάλι, στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Η δημιουργία το 2020 του σχηματισμού ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων, που μετρά επί του παρόντος 600 στρατιωτικούς, εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι Γάλλοι, αποτελεί μια από τις πτυχές της αναδιάταξης της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στο συγκεκριμένο τμήμα του Σαχέλ, που αποφάσισε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Εντός των ορίων της αναδιάταξης αυτής, προγραμματίζεται το τέλος της γαλλικής επιχείρησης Μπαρχάν.

Το γαλλικό σχέδιο προβλέπει αποχώρηση στρατευμάτων από τις πιο βορεινές θέσεις τους στο Μάλι (Κιντάλ, Τεσαλίτ, Τιμπουκτού) και συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από την Γκάο και τη Μενακά, πιο κοντά στη «ζώνη των τριεθνών συνόρων» με τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο.

Ωστόσο έχει προκαλέσει πολεμική ανάμεσα στο Παρίσι και την Μπαμακό, όπου η κυβέρνηση κυριαρχείται από τους στρατιωτικούς. Ο πρωθυπουργός Σοκέλ Κοκάλα Μαϊγκά κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «εγκαταλείπει το πιλοτήριο εν μέσω πτήσης» στην αφρικανική χώρα.

Στην περιοχή Σαχέλ, από τη Σενεγάλη (δυτικά) ως το Τζιμπουτί (ανατολικά), δρα πλειάδα ένοπλων οργανώσεων, ορισμένες από τις οποίες είναι τζιχαντιστικές κι ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και στην Αλ Κάιντα, ενώ άλλες αποτελούν αυτονομιστικά, τοπικιστικά ή εθνοτικά κινήματα.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή χαρακτηρίζεται μεγάλη πρόκληση. Κυβερνήσεις χωρών του Σαχέλ δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να διατηρήσουν τον έλεγχο των εδαφών τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Κάμερα ασφαλείας έχει... συλλάβει τον ύποπτο για τη δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Άμες

ΗΠΑ: Η θέση του Λευκού Οίκου για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έξοδος του Μπάιντεν χωρίς μάσκα - Δείτε βίντεο

GNTM 4: Αποχώρησε ακόμα ένα από τα φαβορί - Εκτός σπιτιού η Ραφαέλα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης