Ρέντσι: Για τον Έλληνα πρωθυπουργό υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Ρέντσι: Για τον Έλληνα πρωθυπουργό υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας μνημόνευσε μια σύνοδο κορυφής, το 2015, όταν στην παρατήρηση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας πως η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο χρέος, εκείνος του απάντησε πως αυτό είναι αλήθεια, αλλά η Ολλανδία δεν πρέπει να ξεχνάει τι χρωστάει στην ελληνική φιλοσοφία και τον ελληνικό πολιτισμό

rentsi
«Για κάθε ευρώ που επενδύουμε στην ασφάλεια, θα πρέπει να επενδύουμε ένα ευρώ στον πολιτισμό» διακήρυξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, από το συνέδριο του Economist, υπογραμμίζοντας την ευθύνη ως προς αυτό, που, λόγω του ιστορικού παρελθόντος τους, έχουν Ιταλοί και Έλληνες.

Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρθηκε στις πολλές και διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη - από τη δημογραφικό έως την ποιότητα της δημοκρατίας. Παρέθεσε δε, σειρά στοιχείων, αναφέροντας πως πριν από μισό αιώνα γεννιούνταν κάθε χρόνο στη χώρα του ένα εκατομμύρια παιδιά, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις 400.000. Υπενθύμισε ακόμη, πως οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν τον ίδιο πληθυσμό με την Ινδονησία και πως ο πληθυσμός και μόνο της Νιγηρίας, θα ξεπεράσει σε λίγα χρόνια αυτόν ολόκληρης της Ευρώπης.

Όπως ωστόσο σημείωσε στη συνέχεια, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από το δημογραφικό είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία. «Οι χώρες που πιστεύουν στη δημοκρατία λιγοστεύουν χρόνο με τον χρόνο» τόνισε. «Η Κίνα και η Ρωσία εκμεταλλεύονται αυτή τη δυσπιστία για να αυξήσουν την επιρροή τους» πρόσθεσε, για να επισημάνει ακόμη, ως μια άλλη πρόκληση για τη δημοκρατία, πως «ζούμε τη δικτατορία των likes». Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, είπε ακόμη, η Ευρώπη έχει χρέος να διατηρήσει ζωντανό το όραμα του πολιτισμού. «Θα σώσουμε τον κόσμο εάν μπορέσουμε να διατηρήσουμε την κληρονομιά του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας μνημόνευσε μια σύνοδο κορυφής, το 2015, όταν στην παρατήρηση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας πως η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο χρέος, εκείνος του απάντησε πως αυτό είναι αλήθεια, αλλά η Ολλανδία δεν πρέπει να ξεχνάει τι χρωστάει στην ελληνική φιλοσοφία και τον ελληνικό πολιτισμό. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είμαστε» τόνισε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κενό ηγεσίας στην Ευρώπη, ο Ματέο Ρέντσι είπε πως η Άνγκελα Μέρκελ ήταν η ηγέτις της Ευρώπης τα τελευταία 16 χρόνια και πως με την απόσυρσή της αποκτούν ξεχωριστή σημασία οι γαλλικές εκλογές. Πρόσθεσε ακόμη, πως για τον έλληνα πρωθυπουργό υπάρχει πολύ μεγάλη εκτίμηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και πως ο πιο σημαντικός ηγέτης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Τέλος, εξαπέλυσε βολές κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για τη βία που άσκησε ο τουρκικός στρατός κατά των Κούρδων της Συρίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι καταθέσεις του 2015!

Στις 10 στη Βουλή η σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για την πανδημία

Ο Γρηγόρης Πετράκος (με rapid test) έκανε πρεμιέρα στο εμβολιασμένο κοινό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης