Συρία: Ξεκινά η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος

Συρία: Ξεκινά η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος

 Η Συριακή Συνταγματική Επιτροπή, που αποτελείται από 45 εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, έχει εντολή να συντάξει το νέο Σύνταγμα, μια διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ

syria_constitution
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συμπρόεδροι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Συριακή Συνταγματική Επιτροπή συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία σύνταξης του νέου Συντάγματος της χώρας.

Η Επιτροπή αυτή, που αποτελείται από 45 εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, έχει εντολή να συντάξει το νέο Σύνταγμα, μια διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος Γκέιρ Πέντερσεν είπε ότι οι συμπρόεδροι, τους οποίους συνάντησε σήμερα για πρώτη φορά, συμφώνησαν «να προετοιμάσουν και να ξεκινήσουν τη συνταγματική αναθεώρηση».

Ο δεκαετής πόλεμος στη Συρία πυροδότησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι οι γειτονικές χώρες φιλοξενούν σήμερα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο έχει καταφύγει στην Ευρώπη.

Με τη στήριξη της Ρωσίας, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως εξακολοθούν να μην ελέγχουν σημαντικές περιοχές . Στα βόρεια και τα βορειοδυτικά έχουν αναπτυχθεί τουρκικές δυνάμεις ενώ στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές, που ελέγχονται από τους Κούρδους, σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Τον Ιανουάριο ο Πέντερσεν, ένας βετεράνος Νορβηγός διπλωμάτης, είπε ότι οι εκπρόσωποι του Άσαντ απέρριψαν τις προτάσεις της συριακής αντιπολίτευσης αλλά και τις δικές του ιδέες για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία. «Από τότε, επί εννέα μήνες, διαπραγματεύομαι με τις δύο πλευρές, προσπαθώντας να επιτύχω μια συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι πετύχαμε τη συναίνεση», ανέφερε σήμερα.

Κλείσιμο
Ο Πέντερσεν προειδοποίησε πάντως ότι μολονότι η Συνταγματική Επιτροπή έχει «σημαντική συμβολή» στην πολιτική διαδικασία, από μόνη της «δεν θα μπορέσει να επιλύσει την πολιτική κρίση».


Ειδήσεις σήμερα:

Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Λάνκαστερ – Δείτε βίντεο

Εργαζόμενες στον δήμο Μυτιλήνης καταγγέλλουν ανώτερό τους για σεξισμό και ψυχολογικό πόλεμο

Ισραήλ: Διακόσιοι άνθρωποι πόζαραν γυμνοί για να σώσουν τη Νεκρά Θάλασσα - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης