Καταφύγιο στο Μονπελιέ βρίσκει ο Χακιμουλάχ Γαζνιουάλ, πρώην δήμαρχος πόλης του Αφγανιστάν

Καταφύγιο στο Μονπελιέ βρίσκει ο Χακιμουλάχ Γαζνιουάλ, πρώην δήμαρχος πόλης του Αφγανιστάν

Θα ταξιδέψει με την γαλλική ομάδα χάντμπολ που βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία - Έλαβε τιμητικό μετάλλιο από τον δήμο  το 2013

χακιμουλαχ
Το 2003 τιμήθηκε με το μετάλλιο του δήμου του Μονπελιέ, στη νότια Γαλλία. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, ο πρώην δήμαρχος μιας πόλης του Αφγανιστάν ετοιμάζεται να επιστρέψει στη Γαλλία, για να βρει καταφύγιο.

Στο τελευταίο στάδιο μιας επικίνδυνης περιπλάνησης, ο Χακιμουλάχ Γαζνιουάλ, 60 ετών, θα ταξιδέψει από τη Βόρεια Μακεδονία με το αεροπλάνο στο οποίο θα επιβαίνει η ομάδα χάντμπολ του Μονπελιέ (MHB), δήλωσε στο AFP ο δήμος του Μονπελιέ.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τα επτά παιδιά τους και μια νύφη, αναμένεται να φθάσει απόψε στη Γαλλία.

Ο Γαζνιουάλ ήταν δήμαρχος της Γαζνί, 150 χλμ. νότια της Καμπούλ, από το 2002 έως το 2008 και στη συνέχεια σύμβουλος της αφγανικής κυβέρνησης, μέχρι την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Στις 21 Αυγούστου, απηύθυνε έκκληση για διάσωση, μέσω της γενικής χρήσης διεύθυνσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δήμου του Μονπελιέ: «Είμαι ο πρώην δήμαρχος της Γαζνί στο Αφγανιστάν και είχα τη μεγάλη τιμή να επισκεφθώ την πόλη σας και να παραλάβω το τιμητικό μετάλλιο το 2003. Σήμερα, στην Καμπούλ, σας εκλιπαρώ σας απευθύνω επείγουσα έκκληση για βοήθεια προκειμένου να βγω από τη χώρα με την οικογένειά μου, γιατί κινδυνεύουμε», έγραφε απευθυνόμενος στον νυν δήμαρχο, Μικαέλ Ντελαφός.

Από τότε, ο δήμος κινητοποιήθηκε για να διευκολύνει την έξοδό του από το Αφγανιστάν, με τη βοήθεια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Society, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας προσκείμενος στον Ντελαφός: ο κ. Γαζνιουάλ και η οικογένειά του «περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των ανθρώπων προς απομάκρυνση, όμως η επίθεση (της 26ης Αυγούστου) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν επέτρεψε να τους χορηγηθεί γραπτή άδεια διέλευσης πριν από το κλείσιμό του».

Κλείσιμο
Ο πρώην δήμαρχος και η οικογένειά του έφθασαν τελικά με λεωφορείο στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, στις 3 Οκτωβρίου, απ΄όπου πήραν το αεροπλάνο για το Τμπιλίσι (Γεωργία), στις 8 Οκτωβρίου, στη συνέχεια για τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία), όπου, κατά τύχη, η MHB έχει αγώνα σήμερα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Μονπελιέ και την πόλη Γαζνί έχουν μια ιστορία περίπου 20 χρόνων. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Ταλιμπάν εκδιώκονται από την εξουσία από έναν διεθνή συνασπισμό και ο Ζορζ Φρες, δήμαρχος του Μονπελιέ επί σειρά ετών και προσωπικότητα της τοπικής πολιτικής, αναμένει να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Αντιπροσωπεία του Μονπελιέ μεταβαίνει επί τόπου, στη συνέχεια λεωφορεία στέλνονται στη Γαζνί. Και το 2003 ο δήμαρχος της αφγανικής αυτής πόλης πηγαίνει με τη σειρά του στο Μονπελιέ, παραλαμβάνει το μετάλλιο της πόλης και παρακολουθεί έναν αγώνα της MHB.

«Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ο δήμος του Μονπελιέ διασώζει σήμερα μαζί με την οικογένειά του», εξηγεί ο δήμος της πόλης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τουρκία: Νέες θεωρίες συνωμοσίας για την παρουσία των αμερικανικών F-15 στην Ελλάδα

Φρίκη στη Ρόδο: 8χρονη νοσηλεύεται μετά από καταγγελία για βιασμό

Τώρα ο Γρηγόρης Πετράκος θα τραγουδά μόνο για εμβολιασμένους και δηλώνει: «Δεν είμαι αντιεμβολιαστής»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης