Λάσετ μετά την παραίτηση: Το CDU δεν χρειάζεται διαμάχη αλλά κοινή πρόταση συναίνεσης

Λάσετ μετά την παραίτηση: Το CDU δεν χρειάζεται διαμάχη αλλά κοινή πρόταση συναίνεσης

Παραιτήθηκε από πρόεδρος του CDU ο Άρμιν Λάσετ - Πιθανόν τον Δεκέμβριο ανάδειξη νέας ηγεσίας - Δημοσκόπηση για λογαριασμό του γερμανικού δικτύου «ARD» έδειξε ότι το 51% θέλει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων όπως επίσης και την παραίτηση Λάσετ από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών

laschet-0
Ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στις τελευταίες εκλογές Άρμιν Λάσετ δήλωσε, μετά την παραίτησή του, έτοιμος να παραμερίσει τις δικές του φιλοδοξίες προκειμένου να διευκολυνθούν ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης Τζαμάικα, δηλαδή με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP).

«Αν αυτό γίνεται καλύτερα με άλλους, τότε ευχαρίστως. Προέχει ο στόχος και μετά το πρόσωπο», είπε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) σε μια διάσκεψη ανταλλαγής πληροφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU / CSU για την τρέχουσα κατάσταση τη παράταξης, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με αρκετούς από αυτούς, ο Λάσετ ανακοίνωσε μια νέα σύνθεση - από την κορυφή έως τις επιτροπές- σε προσεχές συνέδριο του κόμματος. «Το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον μια διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μια κοινή πρόταση συναίνεσης. Ακριβώς όπως έκανα με τον υπουργό Μεταφορών Χένρικ Βιστ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τον οποίο πρότεινα ως διάδοχό μου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου και την προεδρία του κόμματος», πρόσθεσε.

Ο Λάσετ δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους και το FDP την Κυριακή και την Τρίτη ότι το CDU/CSU ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο. «Το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές σε σχέση με τις συνομιλίες τους δεν είναι καλό σημάδι. Πολλοί πολίτες θα ανέμεναν έναν συνασπισμό Τζαμάικα, Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Πρασίνων και FDP. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να μην προσβάλουμε κανέναν. Δεν γνωρίζω πώς το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα συγκεράσουν τα θέματά τους σε ένα συνασπισμό», τόνισε.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, ο Λάσετ πρότεινε η ανάδειξη νέας ηγεσίας να πραγματοποιηθεί στο ήδη προγραμματισμένο Συνέδριο του CDU στις αρχές Δεκεμβρίου, στη Δρέσδη. 

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Ραλφ Μπρίνκχαους τάχθηκε, όπως και ο Άρμιν Λάσετ, υπέρ του να παραμείνει το κόμμα έτοιμο να συνομιλήσει για πιθανή συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP).

Υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών για συνασπισμό Τζαμάικα τάσσεται ο επικεφαλής της ΚΟ του CDU

Κλείσιμο
«Παρόλο που Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη θέση του θεατή, ένας συνασπισμός με επικεφαλής το CDU/CSU παραμένει δυνατός», είπε ο Μπρίνκχαους στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του κόμματος σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) τo οποίο επικαλείται συμμετέχοντες.

Ο Μπρίνκχαους φέρεται επίσης να δήλωσε: «Η πόρτα για τον σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα δεν είναι εντελώς κλειστή. Και δεν πρέπει να την κλείσουμε. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και του FDP το βράδυ της Κυριακής, υπήρχαν πολύ, πολύ μεγάλες συγκλίσεις και λίγες αποκλίσεις οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να υπερκεραστούν. Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών ή παράλληλες συνομιλίες θα ήταν σημαντικές, διαφορετικά το FDP θα μπορούσε να έχει θεωρήσει ότι δεν το θέλαμε. Με το FDP όμως υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα θέματα επικαλύψεις εκτός από τον κοινωνικό τομέα».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας Αλεξάντερ Ντόμπριντ τόνισε ότι «το CDU/CSU ήθελε να δώσει στους Πράσινους κίνητρα για μια συμμαχία Τζαμάικα. Όσον αφορά την προστασία του κλίματος, ήμασταν καλά προετοιμασμένοι και δείξαμε την μέγιστη ευελιξία. Οι Πράσινοι όμως επέδειξαν μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι στο CDU/CSU. Οι Πράσινοι έχουν θεμελιωδώς διαφορετική κατανόηση των θεμάτων του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και του Συμφώνου Σταθερότητας. Επίσης δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους τους στην πρόταση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ακόμη και ως γύρος των τριών, δηλαδή και με την συμμετοχή των Φιλελευθέρων (FDP)».

Να σημειωθεί ότι δημοσκόπηση για λογαριασμό του γερμανικού δικτύου «ARD» έδειξε ότι το 51% θέλει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων όπως επίσης και την παραίτηση του εκλεκτού της Μέρκελ από την ηγεσία των  Χριστιανοδημοκρατών.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση πιο γρήγορα από ό,τι μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Εκτίμησε δε εμμέσως ότι νέος καγκελάριος θα είναι ο Όλαφ Σoλτς.

Ειδήσεις σήμερα:

Στο αυτόφωρο ο Πασχάλης μετά από μήνυση σε βάρος του

Ο YouTuber αντιεμβολιαστής αστυνομικός, τα... παράνομα πρόστιμα στο lockdown και τα 20 χιλ. ευρώ για το υπηρεσιακό «θηρίο»

H Pfizer ζήτησε από τον FDA άδεια για χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε παιδιά 5-11 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης