Σαρκοζί: Σήμερα η δικαστική απόφαση για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης «Bygmalion»

Σαρκοζί: Σήμερα η δικαστική απόφαση για την υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης «Bygmalion»

Εάν ο πρώην πρόεδρο της Γαλλίας κριθεί ένοχος κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο ύψους 3.750 ευρώ

sarkozytrial
Σε λίγη ώρα, δικαστήριο των Παρισίων θα ανακοινώσει εάν ο Νικολά Σαρκοζί είναι ένοχος ή αθώος στην πολύκροτη υπόθεση «Bygmalion» που στοιχειώνει τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας σχετικά με τις παράνομες δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι, η Εισαγγελία των Παρισίων είχε ζητήσει την παραπομπή του πρώην προέδρου «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών».

Εάν ο Σαρκοζί κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο ύψους 3.750 ευρώ.

H εκδίκαση της υπόθεσης «Bygmalion» ξεκίνησε τον Μάιο.

Στις 15 Ιουνίου ο Νικολά Σαρκοζί πέρασε το κατώφλι του Πλημμελειοδικείου του Παρισιού φορώντας μαύρο κοστούμι και ασορτί μάσκα.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα κι ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υλικοτεχνική υποστήριξη της εκστρατείας του 2012, όταν διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας.

Κλείσιμο
Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος ευθυνόταν για την πολιτική κατεύθυνση της εκστρατείας, όχι όμως και για την οργάνωση των συγκεντρώσεων, την παραγωγή του υλικού και την πληρωμή των λογαριασμών.

Οι εισαγγελείς, στο παραπεμπτικό βούλευμά τους, παραδέχτηκαν πάντως ότι, από την έρευνα δεν αποδείχτηκε ότι ο Σαρκοζί οργάνωσε ή ενεπλάκη στην παράνομη χρηματοδότηση, όμως λένε ότι αγνόησε τις προειοειδοποιήσεις για την υπέρβαση των εξόδων, από την οποία επωφελήθηκε.

Ο Ζερόμ Λαβριγέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του τότε απερχόμενου προέδρου, ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε μια εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο.

Η έρευνα για την «υπόθεση Bygmalion», που είχε ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια, είχε φέρει στο φως πλασματικά τιμολόγια που εκδόθηκαν με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών, που είχε οριστεί στα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η εταιρεία δημόσιων σχέσεων «Bygmalion» - από την εταιρεία που πήρε το όνομά της η υπόθεση- φέρεται να χρέωσε 18,5 εκατομμύρια ευρώ στο κεντροδεξιό κόμμα του Σαρκοζί αντί να τα χρεώσει στην προεκλογική του εκστρατεία αποφεύγοντας δια της πλαγίας οδού το πλαφόν.

Την 1η Μαρτίου, ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε την πρώτη Μαρτίου σε φυλάκιση τριών ετών –το ένα από αυτά χωρίς αναστολή– για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής .
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ειδήσεις σήμερα

Αστυνομικοί στην Κοζάνη πήγαν για έλεγχο και ο εστιάτορας απαίτησε να δει το... πιστοποιητικό εμβολιασμού

Netflix: 15 σειρές που θα δούμε τον Οκτώβριο

Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Απομακρύνεται ο πατέρας της από τη διαχείριση της περιουσίας της μετά από δικαστική απόφαση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης