Περού: Ο πρωθυπουργός Βεγίδο απειλεί να εθνικοποιήσει το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Καμισέα

Περού: Ο πρωθυπουργός Βεγίδο απειλεί να εθνικοποιήσει το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Καμισέα

«Ζητάμε από την εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται και διαθέτει εμπορικά το αέριο από την Καμισέα να επαναδιαπραγματευτεί την κατανομή των κερδών προς όφελος του κράτους, αλλιώς θα επιλέξουμε την ανάκτηση ή την εθνικοποίηση του κοιτάσματός μας», τόνισε o Περουβιανός πρωθυπουργός

bellido0
Ο περουβιανός πρωθυπουργός Γκίδο Βεγίδο απείλησε χθες Κυριακή να προχωρήσει στην εθνικοποίηση του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Καμισέα, στην περιφέρεια Κούσκο, αν η διεθνής κοινοπραξία οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή του δεν δεχθεί να επαναδιαπραγματευθεί την κατανομή των κερδών.

«Ζητάμε από την εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται και διαθέτει εμπορικά το αέριο από την Καμισέα να επαναδιαπραγματευτεί την κατανομή των κερδών προς όφελος του κράτους, σε διαφορετική περίπτωση θα επιλέξουμε την ανάκτηση ή την εθνικοποίηση του κοιτάσματός μας», τόνισε ο κ. Βεγίδο μέσω Twitter.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στην Καμισέα, στο νοτιοανατολικό Περού, βρίσκεται στα χέρια κοινοπραξίας την οποία έχουν ιδρύσει αμερικανικά, νοτιοκορεάτικα, αλγερινά, αργεντινά και ισπανικά κεφάλαια.

«Θα έπρεπε να έχουμε στη χώρα μας αέριο προσιτό σε αυτούς που έχουν λιγότερα», είπε ο κ. Βεγίδο απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Αρεκίπα, στηλιτεύοντας το ότι η χώρα του αναγκάζεται να πληρώνει για την κατανάλωση αερίου «τις διεθνείς τιμές».

«Σε αυτή την κυβέρνηση του λαού, δεσμευόμαστε να προσφέρουμε αέριο σε ευνοϊκή τιμή σε όλους τους Περουβιανούς. Κάθε επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει με αυστηρό σεβασμό στο κράτος του δικαίου και με την εγγύηση των εθνικών συμφερόντων. Το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας θα συνεργαστούν για ένα καλύτερο Περού», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής μέσω Twitter ο νέος πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, λίγα περισσότερα από 1,2 εκατ. νοικοκυριά έχουν το τρέχον διάστημα παροχή φυσικού αερίου, δηλαδή το ένα έκτο των περουβιανών νοικοκυριών.

Το Περού εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Μεξικό, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Το κοίτασμα στην Καμισέα είναι από τα μεγαλύτερα στη Νότια Αμερική.

Ειδήσεις σήμερα:

Γερμανικές εκλογές: Πρώτο το SPD με 25,7% - Τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένο το 100% των ψήφων

Κίνα: Εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων καταναλωτικών προϊόντων στα 6,8 τρισ. δολάρια!

Καιρός: Στους 32 βαθμούς θα «σκαρφαλώσει» ο υδράργυρος σήμερα - Εβδομάδα με τρεις εποχές στη χώρα μας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης