Γερμανικές εκλογές 2021: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Γερμανικές εκλογές 2021: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Έκδηλη η απογοήτευση των Χριστιανοδημοκρατών καθώς για πρώτη φορά ύστερα από 72 χρόνια έπεσε κάτω από το 30% χάνοντας τουλάχιστον οκτώ μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017

bundestag
Έκδηλη είναι η απογοήτευση του υποψηφίου για την Καγκελαρία με τους Χριστιανοδημοκράτες, Άρμιν Λάσετ, μετά τα πρώτα αποτελέσματα των ομοσπονδιακών εκλογών.

«Με αυτό το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο εκλεκτός της Μέρκελ.

Για πρώτη φορά ύστερα από 72 χρόνια, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έπεσε κάτω από το 30% χάνοντας τουλάχιστον οκτώ μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017.

Αυτό το αποτέλεσμα ρίχνει μια σκιά στο τέλος της «βασιλείας» της Άνγκελα Μέρκελ, η δημοτικότητα της οποίας παραμένει στο ζενίθ μετά από τέσσερις θητείες στην Καγκελαρία, ωστόσο αποδείχθηκε ανίκανη να προετοιμάσει την διαδοχή της.

Από την πλευρά του, ο Μάρκους Ζέντερ, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα».

«Πιστεύουμε ακράδαντα στην ιδέα μιας συμμαχίας Τζαμάικα», δήλωσε ο Μάρκους Ζέντερ από το Βερολίνο επισημαίνοντας ότι θέλει για διάδοχο της Μέρκελ τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άρμιν Λάσετ.
Μία «κυβέρνηση Τζαμάικα» θα συμπεριλάμβανε τρία κόμματα: Τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους (Die Gruene), με Καγκελάριο τον Λάσετ.

Σοσιαλδημοκράτες: Κερδισμένοι των εκλογών

Κλείσιμο
Είναι η μεγάλη πολιτική δύναμη με τον Όλαφ Σολτς, πρόεδρο του SPD, να επαίρεται για την πρωτιά του κόμματός του στις εκλογές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύθηκαν κατά πέντε μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και πλέον, έχουν τον αέρα του νικητή.

Ο Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για μία «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τα κόμματα που θα συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με τους Πράσινους.

Κερδισμένοι οι Πράσινοι «Die Gruene»

Ενισχυμένο κατά πέντε μονάδες εμφανίζεται το κόμμα των Πρασίνων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017.

«Θέλουμε να κυβερνήσουμε», υποστηρίζει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε συνέντευξή του στο ZDF και δεν αποκλείει μία συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επικεφαλής των Πρασίνων για την Καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δεν απέκλεισε μία συνεργασία με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP): Κερδισμένοι

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με ηγέτη τον Κρίστιαν Λίντνερ, τσίμπησε μία μονάδα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017. Θεωρείται ρυθμιστής των εκλογών με τον Κριστιάν Λίντνερ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και με τους Χριστιανοδημοκράτες.

AfD (Eναλλακτική για τη Γερμανία): Χαμένος των εκλογών

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα απώλεσε δύο μονάδες από τις εκλογές του 2017 και ήδη του έχουν κλείσει την πόρτα της συνεργασίας τα δύο παραδοσιακά κόμματα: Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Αριστερά (Die Linke): Ο μεγάλος χαμένος

Το γεγονός ότι το κόμμα «Die Linke» εισέρχεται στην ομοσπονδιακή βουλή (Bundestag) με ποσοστό περίπου 5% (οριακό ποσοστό) δείχνει ότι έχει αποδυναμωθεί και χρίζει ανασύνταξης.

Η Αριστερά θα παραμείνει στην αντιπολίτευση αν και πολλοί κάνουν λόγο για αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Πύργος: 67χρονος πέθανε στον ύπνο του - Ήταν θετικός στον κορωνοϊό

Αριάδνη Γερασιμίδου: Η δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι δίνει μάχη με τον καρκίνο - Η λάθος διάγνωση

Μέγκαν και Χάρι «έχτιζαν» την καριέρα τους στο Χόλιγουντ εδώ και χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης