AUKUS: Σε διάλογο καλεί ΗΠΑ και Κίνα ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

AUKUS: Σε διάλογο καλεί ΗΠΑ και Κίνα ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κήρυξε την έναρξη της 76ης συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη - «Για να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη και να εμπνεύσουμε την ελπίδα, χρειαζόμαστε συνεργασία»

gkoyteres_0
Με μια ενωτική ομιλία κήρυξε την έναρξη της 76ης συνόδου των Ηνωμένων Εθνών ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει την οργή της Γαλλίας και αναμένεται να αλλάξει τις σταθερές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε σε διάλογο Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, προειδοποιώντας τις δύο υπερδυνάμεις πως αυξάνεται συνεχώς ο διχασμός στον πλανήτη.

«Φοβάμαι πως ο κόσμος μας σέρνεται προς δύο διαφορετικές ομάδες οικονομικών, εμπορικών και τεχνολογικών κανόνων, δύο αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης - και τελικά σε δύο διαφορετικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές», ανέφερε ο Γκουτέρες κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου των Ηνωμένων Εθνών.

«Για να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη και να εμπνεύσουμε την ελπίδα, χρειαζόμαστε συνεργασία. Χρειαζόμαστε διάλογο. Χρειαζόμαστε κατανόηση», τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του με νόημα ο Γκουτέρες.

Στην Σύνοδο παραβρέθηκε και μίλησε για πρώτη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την Κίνα ως την μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα. Στην συνέλευση αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η οποία θα μεταδοθεί μέσω βίντεο εξαιτίας των περιορισμών της νόσου covid-19.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως οι διενέξεις μεταξύ των δύο δυνάμεων στέκονται εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίλυση άλλων σημαντικών θεμάτων που χρήζουν προτεραιότητας, όπως είναι η ανατροπή πραξικοπημάτων. Σε αυτό το σημείο ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε πως από τον Φεβρουάριο στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την εξουσία σε Μιανμάρ και Γουινέα ενώ στο Αφγανιστάν η κυβέρνηση που είχε την στήριξη της Δύσης κατέρρευσε από τους Ταλιμπάν.

«Παρατηρούμε μία έκρηξη στην κατάληψη της εξουσίας δια της βίας. Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα επέστρεψαν. Η έλλειψη ενότητας μεταξύ της διεθνούς κοινότητας δεν βοηθάει. Οι γεωπολιτικές διαφορές υποδαυλίζουν την διεθνή συνεργασία και ελαχιστοποιούν την δυνατότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», προειδοποίησε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο Γκουτέρες.



Ειδήσεις σήμερα:

Μέγκι Ντρίο: «Το μόνο που μπορεί να κάνει η Ισμήνη Παπαβλασοπούλου είναι να ρίξει την τηλεθέαση»

Χρηστίδης κατά Λοβέρδου: Κανένας υποψήφιος δε μπορεί να αντιπολιτεύεται το κόμμα του

Ντούσαν Ίβκοβιτς: «All Star» η κηδεία του Ίβκοβιτς - Ένωσε ξανά τους θρύλους της πρώην Γιουγκοσλαβίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης