Λα Πάλμα: Περιμέναμε την έκρηξη από το 2017, λέει ο Έλληνας ηφαιστειολόγος που παρακολουθεί το Κούμπρε Βιέχα

Λα Πάλμα: Περιμέναμε την έκρηξη από το 2017, λέει ο Έλληνας ηφαιστειολόγος που παρακολουθεί το Κούμπρε Βιέχα

«Το κυριότερο πλέον είναι τα σπίτια και ο κόσμος και ειδικά χθες το βράδυ μετά από έναν επιφανειακό σεισμό οι αρχές εκκένωσαν άλλα 3000 με 4000 άτομα», λέει ο  Δρ Σταύρος Μελετλίδης

lapalmaispania
Η λάβα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα εξακολουθεί να ρέει και χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στο νησί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. H λάβα έχει καλύψει έκταση 1.030 στρεμμάτων και έχει καταστρέψει 166 σπίτια, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό. Το ηφαίστειο στο νησί Λα Πάλμα των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας που βρίσκεται στα ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής εξερράγη το απόγευμα της Κυριακής.

ifaisteiologos1


Ο Έλληνας ηφαιστειολόγος Δρ Σταύρος Μελετλίδης μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σχετική ύφεση όσον αφορά τη δραστηριότητα του ηφαιστείου, ενώ οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σχετική ύφεση, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει ξαφνικά. Το κυριότερο πλέον είναι τα σπίτια και ο κόσμος και ειδικά χθες το βράδυ μετά από έναν επιφανειακό σεισμό οι αρχές εκκένωσαν άλλα 3000 με 4000 άτομα». Σύμφωνα με τον Δρ Σταύρο Μελετλίδη από το 2017 προετοιμάζονταν για έκρηξη του συγκεκριμλενου ηφαιστείου, ενώ είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα τις αρχές πριν την έκρηξη της Κυριακής. «Από το 2017 είχαμε πολλούς σεισμούς. Τότε βάλαμε επιπλέον μηχανήματα στο δίκτυο παρακολούθησης και πριν από περίπου δέκα ημέρες που ξεκίνησαν οι δονήσει ήδη από τη δεύτερη ημέρα ξέραμε ότι ήταν θέμα ημερών για να εκραγεί. Στις 8 το πρωί της Κυριακής πριν την έκρηξη είχαμε ήδη ειδοποιήσει την αντίστοιχη με την Ελλάδα Πολιτική Προστασία η οποία αμέσως εκκένωσε τις περιοχές. Όταν έγινε το απόγευμα της Κυριακής η έκρηξη ο κόσμος είχε ήδη φύγει από τα σπίτια του και δεν υπήρχε κανείς».


ifaisteiologos2


Κλείσιμο
Ο Δρ Σταύρος Μελετλίδης με καταγωγή από την Τούμπα Θεσσαλονίκης έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ηφαίστειο της Σαντορίνης ενώ τα τελευταία 21 χρόνια βρίσκεται στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Τενερίφη όπου ζει με την σύζυγό του και τα δυο του παιδιά. Είναι ηφαιστειολόγος στο αντίστοιχο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και πλέον επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου που παρακολουθεί την δραστηριότητα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα. «Ο κόσμος εδώ είναι πολύ πειθαρχημένος κα ακούει τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας. Εμείς όταν παρατηρούμε στο ηφαίστειο σεισμούς 3,8 με 4 Ρίχτερ τους δίνουμε ένα περιθώριο 6 με 7 ώρες προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους. Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου είχε γίνει ακριβώς πριν από 50 χρόνια και υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που είχαν ζήσει και την τότε έκρηξη η οποία ήταν από άλλο ηφαίστειο των νησιών».

Σύμφωνα με τον Έλληνα ηφαιστειολόγο αυτή τη στιγμή οι πίδακες λάβας έχουν πέσει αρκετά ενώ και το νέφος δεν ξεπερνάει τα 800 με 900 μέτρα. «Η λάβα δεν έχει φθάσει στη θάλασσα και αν συνεχίσει έτσι θεωρώ ότι δεν θα φτάσει μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Ωστόσο τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά. Εμείς κάθε μια ώρα βγάζουμε μια πρόγνωση και την δίνουμε στην Πολιτική Προστασία για να ξέρουν πως θα κινηθούν». Ο Δρ Σταύρος Μελετλίδης είναι με ακόμη 40 περίπου επιστήμονες μεταξύ των οποίων φυσικοί μαθηματικοί χημικοί γεωλόγοι κλπ από τους οποίους λαμβάνει τα στοιχεία και κάνει ανάλυση των δεδομένων.



Ειδήσεις σήμερα:

Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό από τους παιδίατρους – Πώς θα γίνεται

Οι «Άγγελοι» στο πλευρό της Ιωάννας: Η στήριξη, οι επιπλοκές και οι δυσκολότερες στιγμές

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης: Θα μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά, πιθανότατα, δεν θα δει τον Ερντογάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης