Πολωνία: Νεκροί βρέθηκαν τέσσερις άνθρωποι κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Πολωνία: Νεκροί βρέθηκαν τέσσερις άνθρωποι κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η ΕΕ κατηγορεί την Λευκορωσία για σκόπιμη άσκηση πίεσης μέσω της διέλευσης ανθρώπων σε πολωνικά εδάφη - Ενισχύουν την προστασία των συνόρων με φράχτη από συρματόπλεγμα και εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες

συνορα
Τρεις άνθρωποι πέθαναν μετά τη διέλευσή τους από τη Λευκορωσία στην Πολωνία, και ένας τέταρτος, μία γυναίκα, βρέθηκε νεκρή στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων έπειτα από μια απότομη αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης που έχει προκαλέσει διπλωματική αντιπαράθεση.

Πολωνοί αξιωματούχοι, που ανακοίνωσαν σήμερα τους τρεις θανάτους στην Πολωνία, δεν ανέφεραν αίτια θανάτου. Η λευκορωσική συνοριακή υπηρεσία ταυτοποίησε το πρόσωπο που βρέθηκε στη Λευκορωσία ως «μια γυναίκα που δεν μοιάζει να είναι σλαβικής καταγωγής» αλλά δεν ανέφερε πώς πέθανε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε πως έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων της Πολωνίας τον Σεπτέμβριο και σχεδόν 7.000 τους τελευταίους δύο μήνες, και επέρριψε την ευθύνη για την αύξηση της μετανάστευσης στο Μινσκ.

«(Η Λευκορωσία) εισήγαγε ένα καθεστώς εισόδου χωρίς βίζα με πολλές χώρες με μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται στη Λευκορωσία», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατηγορήσει επίσης τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διέλθουν στο πολωνικό έδαφος, πολλοί από αυτούς από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ένωση για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στο Μινσκ.

Η Πολωνία έχει αρχίσει να κατασκευάζει έναν φράχτη από συρματόπλεγμα προκειμένου να ανακόψει τη ροή μεταναστών και έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης 30 ημερών σε μια λωρίδα γης βάθους τριών χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων.

«Τρεις άνθρωποι έχασαν δυστυχώς τη ζωή τους στην πολωνική πλευρά, απ΄ο,τι ξέρουμε στη λευκορωσική πλευρά ήταν μία γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής συνοριοφρουράς Τόμας Πράγκα.

Αν και δεν είπε πώς πέθαναν, είπε πως υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων εξαντλημένων ή με υποθερμία μετά την άφιξή τους από τη Λευκορωσία, και ορισμένοι διασώθηκαν από πνιγμό σε έλη.

Κλείσιμο
Η λευκορωσική υπηρεσία των συνόρων ανέφερε πως «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μια σορός σύρθηκε από την Πολωνία στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας» κοντά στο πτώμα που βρέθηκε στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων.

«Είναι ψέμα», είπε ο Πράγκα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σε αίτημα του Reuters. Η λευκορωσική συνοριακή υπηρεσία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Ο Πράγκα είπε πως 110 άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή φέρεται να βοήθησαν στην οργάνωση παράνομων διελεύσεων.

Μια έγκυος συνελήφθη αφού πέρασε τα σύνορα μαζί με 13 παιδιά, κανένα από τα οποία δεν ήταν δικό της, και τα παιδιά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με COVID-19, είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι είπε πως επιπλέον 500 στρατιώτες θα αναπτυχθούν για να βοηθήσουν τη συνοριοφρουρά στην προστασία των συνόρων.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε αμηχανία ο Ερντογάν: Fake ραντεβού μπροστά στην ευρωπαϊκή απομόνωση

Καιρός: Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Δείτε πού θα βρέξει

Γερμανία: Η στρατιωτική αντικατασκοπεία διενεργεί έρευνα για υποθέσεις εξτρεμισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης