Ντόναλντ Τραμπ: «Μανιακός μετά την ήττα στις εκλογές» - Φοβούνταν ότι θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά!

Ντόναλντ Τραμπ: «Μανιακός μετά την ήττα στις εκλογές» - Φοβούνταν ότι θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά!

Νέο βιβλίο από τον δημοσιογράφο της Washington Post Μπομπ Γούντγουόρντ περιγράφει την ανησυχία του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλι για τον «μανιακό» Τραμπ και την περίπτωση να επιτεθεί με πυρηνικά οπλα στην Κίνα - Για ποιο λόγο ζητά παραίτηση του Μίλι απόστρατος αντισυνταγματάρχης που είχε καταθέσει εναντίον του Τραμπ σε δίκη το 2019

trump
Μέτρα για να αποτρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ να «αφηνιάσει» και να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο ή να πραγματοποιήσει επίθεση στην Κίνα, φέρεται να έλαβε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με αποσπάσματα βιβλίου που κυκλοφορεί ο δημοσιογράφος της Washington Post, Μπομπ Γούντγουορντ και δημοσίευσε το CNN.

Μετά τα δύο πρώτα βιβλία για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, τα «Fear» και «Rage», το «Peril» καλύπτει το τέλος της προεδρίας του Τραμπ και την έναρξη της θητείας του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Ο Γούντγουορντ και ο Κόστα παρουσιάζουν τον στρατηγό Μαρκ Μίλι να είναι «βέβαιος ότι ο Τραμπ είχε υποστεί σοβαρή ψυχική διαταραχή μετά τις εκλογές», για την οποία επέμενε, χωρίς να παρουσιαζει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Μίλι φέρεται να πίστευε ότι ο πρόεδρος είχε γίνει «μανιακός», ουρλιάζοντας στους αξιωματούχους και κατασκευάζοντας τη δική του εναλλακτική πραγματικότητα για «ατελείωτες εκλογικές συνωμοσίες».

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε η The Post και μετέδωσε το CNN, ο στρατηγός έβαλε τους υφισταμένους του να υποσχεθούν ότι δεν θα υπάκουαν αμέσως σε μια πιθανή, ακραία εντολή του Τραμπ, κυρίως όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συμπεράνει ότι η Κίνα θεωρούσε επικείμενη μια αμερικανική επίθεση, για αυτό ο αρχηγός του γενικού επιτελείου τηλεφώνησε δύο φορές στον στρατηγό Λι Τσουοτσένγκ: στις 30 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, και στις 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την επίθεση των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

«Στρατηγέ Λι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το αμερικανικό κράτος είναι σταθερό και όλα θα πάνε καλά» του είπε, σύμφωνα με το βιβλίο που βασίζεται σε ανώνυμες μαρτυρίες περίπου 200 Αμερικανών αξιωματούχων. «Δεν θα σας επιτεθούμε, ούτε θα κάνουμε στρατιωτικές επιχείρησεις εναντίον σας», τον διαβεβαίωσε.

Κλείσιμο
Αφορμή για το δεύτερο τηλεφώνημα στάθηκε εν μέρει η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο στρατηγός με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία τον ρώτησε τι ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν για να εμποδιστεί ένας «ασταθής πρόεδρος» να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα.

«Είναι τρελός. Το ξέρετε ότι είναι τρελός» φέρεται να είπε η Πελόζι, με τον στρατηγό να απαντά «Συμφωνώ μαζί σας στα πάντα».

Κεντρικός «παίκτης» σε βιβλία για τη διακυβέρνηση Τραμπ ο Μίλι

Ο Μίλι ήταν ένας κεντρικός παίκτης σε μια σειρά βιβλίων, αφιερωμένων στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τον Τραμπ, τα οποία κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες. Στο «I Alone Can Fix It» από τους δημοσιογράφους της Washington Post, Κάρολ Λέονιγκ και Φίλιπ Ράκερ, ο Μίλι παρουσιάζεται να προβάλει αντιστάσεις στα αιτήματα του Τραμπ να χρησιμοποιηθεί ο στρατός εναντίον των διαδηλωτών σε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις, ενώ φοβάται και για «ένα πραξικόπημα από υποστηρικτές ενός προέδρου που κηρύττει το Ευαγγέλιο του Φύρερ».

Ο Γούντγουορντ και ο Κόστα αναφέρουν επίσης ότι ο στρατηγός Μίλι κινούνταν ανάλογα με τον Τζέιμς Σλέσινγκερ, τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος το 1974 έλαβε μέτρα για να αντιμετωπίσει την πιθανή κατάχρηση του πυρηνικού οπλοστασίου, στην περίοδο πτώσης του Ρίτσαρντ Νίξον, μια πτώση που σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκε από τον Γούντγουορντ και την έρευνα του για το σκάνδαλο Watergate.

Ο Γούντγουορντ και ο Κόστα αναφέρουν επίσης ότι οι ανησυχίες για τον Τραμπ μεταδόθηκαν και άλλα ανώτερα στελέχη της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Μάλιστα, η Τζίνα Χάσπελ, η τότε διευθύντρια της CIA, φέρεται να είπε στον Μίλι: «Κατευθυνόμαστε προς ένα πραξικόπημα, προερχόμενο από ακροδεξιούς».

Παραίτηση του Μίλι ζητά απόστρατος αντισυνταγματάρχης

Στο μεταξύ, ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Αλεξάντερ Βίντμαν, ο οποίος κατέθεσε εναντίον του πρώην προέδρου Τραμπ κατά τη διάρκεια δίκης το 2019, με αφορμή τις κατηγορίες πως ο Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να «λασπολογήσει» κατά του Τζο Μπάιντεν, ζήτησε την παραίτηση του στρατηγού Μαρκ Μίλι.

«Εάν όλα αυτά είναι αλήθεια, ο Μίλι πρέπει να παραιτηθεί. Σφετερίστηκε την πολιτική εξουσία, έσπασε την Αλυσίδα Διοίκησης και παραβίασε την ιερή αρχή του πολιτικού ελέγχου επί του στρατού», έγραψε ο Βίντμαν στο Twitter. «Είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο. Δεν μπορείς απλά να το αφήσει να προσπεράσει» συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Μετανιωμένη η νύφη του ISIS, ικετεύει τη Βρετανία να την αφήσει να επιστρέψει - «Ήμουν ηλίθια τότε» (βίντεο)

Γαλλία: Ο «Γουάινστιν της μόδας» τη γλιτώνει λόγω παραγραφής - Διαμαρτυρίες από τα μοντέλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης