Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έχουν αθετήσει τις υποσχέσεις τους για τα δικαιώματα λέει ο Αφγανός απεσταλμένος στον ΟΗΕ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έχουν αθετήσει τις υποσχέσεις τους για τα δικαιώματα λέει ο Αφγανός απεσταλμένος στον ΟΗΕ

Ο απερχόμενος πρεσβευτής της κυβέρνησης ανέφερε ότι «τα δικαιώματα των γυναικών εξαφανίζονται από το τοπίο – Κατηγόρησε τους Ταλιμπάν για εκτεταμένες ωμότητες» στο Πανσίρ

taliban_guar
Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη αθετήσει τις δεσμεύσεις τους να προστατεύσουν τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να τους κάνει να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος πρεσβευτής της κυβέρνησης στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

«Οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών αλλά τα δικαιώματα των γυναικών εξαφανίζονται από το τοπίο», δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Νασίρ Αχμάντ Αντίσα, που παραμένει διαπιστευμένος στους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών παρά την κατάρρευση της κυβέρνησης που εκπροσωπεί.

Κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι διαπράττουν «εκτεταμένες ωμότητες» στην κοιλάδα Πανσίρ, το τελευταίο μεγάλο τμήμα της χώρας που τους αντιστεκόταν, και είπε ότι προχωρούν σε στοχευμένες δολοφονίες και εξωδικαστικές εκτελέσεις, ακόμα και αγοριών.

Ο διορισμός από τους Ταλιμπάν νέας προσωρινής κυβέρνησης «υπονομεύει την εθνική ενότητα του Αφγανιστάν, την πολιτική και κοινωνική ποικιλομορφία», είπε. Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες, που ανήκουν κατά πλειονότητα στην εθνότητα Παστούν, η οποία αποτελεί τη βάση στήριξης των Ταλιμπάν αλλά αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στη χώρα.

«Ο λαός του Αφγανιστάν χρειάζεται δράση»

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο κόσμος δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός», δήλωσε ο ίδιος. «Ο λαός του Αφγανιστάν χρειάζεται δράση από τη διεθνή κοινότητα περισσότερο από ποτέ».

Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι υπήρξαν κακομεταχειρίσεις στην Πανσίρ. Λένε ότι στηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών εντός ενός μουσουλμανικού πλαισίου και ότι η νέα προσωρινή κυβέρνηση θα έχει διαβουλεύσεις με τους πολίτες για ένα ανοικτό σε όλους, μελλοντικό, μόνιμο σύστημα.

Κλείσιμο
Ο Αντίσα ζήτησε από το Συμβούλιο να πραγματοποιήσει μια αποστολή διερεύνησης γεγονότων προκειμένου να παρακολουθεί τις ενέργειες των Ταλιμπάν - μια πρωτοβουλία που στηρίζουν οι χώρες της Δύσης αλλά που σύμφωνα με διπλωμάτες συναντά αντιδράσεις από ορισμένες ασιατικές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Πόση αύξηση θα δουν οι καταναλωτές στα τιμολόγια ρεύματος - Παραδείγματα

Ευρωκοινοβούλιο: Οι γάμοι και τα σύμφωνα ομοφύλων να αναγνωρίζονται σε όλη την ΕΕ

Εκλογές με αυτό το υπουργικό συμβούλιο εκτός κι αν συμβεί «κάτι σημειακό», λέει κυβερνητική πηγή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης