Βρετανία: «Ψυχρή δυσπιστία» Λονδίνου - Βρυξελλών προκαλεί το αδιέξοδο για το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο

Βρετανία: «Ψυχρή δυσπιστία» Λονδίνου - Βρυξελλών προκαλεί το αδιέξοδο για το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο

Αυτήν την προειδοποιήσει δίνει ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit

ΒΡΕΧΙΤ
Το αδιέξοδο ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία απειλεί να δημιουργήσει «ψυχρή δυσπιστία» στις ευρύτερες σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ενωση, προειδοποίησε σήμερα ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit.

Ο Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεν θέλει να καταργήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά θεωρεί ότι χρειάζεται «ουσιαστικές και σημαντικές αλλαγές».

Αυτές οι αλλαγές αφορούν την ροή των εμπορευμάτων προς την Βόρεια Ιρλανδία, τις προδιαγραφές για τα προϊόντα και ρυθμιστικές διευθετήσεις.

«Θέλω να είμαι σαφής ότι οποιαδήποτε απάντηση που αποφεύγει την σοβαρή αντιμετώπιση αυτών των ρυθμίσεων και έχει ως στόχο την καθυστέρηση απλώς της διαδικασίας, τελικά, δεν θα λειτουργήσει για εμάς», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φροστ σε ομιλία του στον Βρετανο-Ιρλανδικό Σύνδεσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βρετανίας από τον Μάρτιο για τις αλλαγές των εμπορικών ρυθμίσεων που προβλέπει το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο, οι οποίες παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες τον περασμένο χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι διακόπτει την νομική διαδικασία αφού το Λονδίνο ζήτησε περίοδο χάριτος.

Κλείσιμο
Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας θεσπίστηκε για την προστασία των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998 και για την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας , μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να ανοίξει παράλληλα μία πίσω πόρτα στην ενιαία αγορά της Ενωσης.

Οι έλεγχοι στα προϊόντα που διακινούνται ανάμεσα στην Βρετανία και την Βόρεια Ιρλανδία έχουν διαταράξει την εμπορική ροή και εξοργίσει του Ενωτικούς, προτεστάντες, που αντιστέκονται σε οποιαδήποτε ρύθμιση θεωρούν ότι διαταράσσει την θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Ειδήσεις σήμερα:

Ξέσπασε ο Τσιτσιπάς: «Αγνόησα τα γιουχαΐσματα του κόσμου, νιώθω ότι ξαφνικά όλοι είναι εναντίον μου»


Κορωνοϊός: 2.286 νέα κρούσματα- Ανεμβολίαστοι το 90,03% των διασωληνωμένων


Άγγελος, εγγονός Μίκη Θεοδωράκη: «Παππού μην ανησυχείς, η Κρήτη σε περιμένει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης