Αφγανιστάν: «Απαλλοτρίωσαν» αμερικανικά όπλα και πλέον οι Ταλιμπάν έχουν πολεμική αεροπορία ισχυρότερη από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ!

Αφγανιστάν: «Απαλλοτρίωσαν» αμερικανικά όπλα και πλέον οι Ταλιμπάν έχουν πολεμική αεροπορία ισχυρότερη από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ!

Σλοβενία, Αλβανία, Βοσνία, Λιθουανία έχουν λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα από τους Ταλιμπάν που χρησιμοποιούν υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά αξίας δισεκατομμυρίων - Τι άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί στην αποχώρηση - Πώς οι Ταλιμπάν υποχρεώνουν σε στρατολόγηση όσους πιλότους εκπαίδευσαν οι ΗΠΑ

black-hawk-arthro
Η ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και η ατιμωτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έχει πολλαπλά οφέλη για τους ακραίους τζιχαντιστές, αφού καταλαμβάνοντας την μία βάση μετά την άλλη, έπεφτε στα χέρια τους εξοπλισμός εκατομμυρίων δολαρίων με αποτέλεσμα σήμερα, να έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν περισσότερη αεροπορική ισχύ από το ένα τρίτο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ!

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Daily Μail οι Ταλιμπάν πλέον κατέχουν ελικόπτερα και αεροσκάφη που θα ζήλευαν πολλές χώρες και ορισμένα από αυτά ήδη τα αξιοποιούν προκειμένου να αποδεκατίσουν κάθε θύλακα αντίστασης στο Αφγανιστάν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν 10 μεγάλα αεροδρόμια από το Μπαγκράμ έως το Μαζάρ-ι-Σαρίφ και χρησιμοποίησαν ένα ελικόπτερο Black Hawk αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων στον αγώνα τους ενάντια στην αντίσταση στην κοιλάδα Παντζσίρ.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν φέρονται μάλιστα να διέταξαν τα στρατεύματά τους να κυνηγήσουν πιλότους από τη διαλυμένη πλέον Αφγανική Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να τους αξιοποιήσουν στο να πιλοτάρουν τα ελικόπτερα και τα μαχητικά τα οποία είναι τελευταίας τεχνολογίας, καθώς αυτοί έχουν συμμετάσχει σε δαπανηρά προγράμματα εκπαίδευσης πτήσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.

Από τα 167 αεροσκάφη που εκμεταλλευόταν συνολικά η Αφγανική Πολεμική Αεροπορία , συμπεριλαμβανομένων 108 ελικοπτέρων και 59 αεροπλάνων, σύμφωνα με επίσημη επιθεώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου οι Ταλιμπάν έχουν στα χέρια τους πλέον 48. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την μία, από την εναπόθεση 46 αεροσκαφών (συμπεριλαμβανομένων 24 ελικοπτέρων) στο Ουζμπεκιστάν και από τα 73 αεροσκάφη από την άλλη, τα οποία οι Αμερικανοί κατέστησαν αδρανή για να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Παρ 'όλα αυτά, οι Ταλιμπάν διαθέτουν περισσότερη αεροπορική δύναμη από το ένα τρίτο των μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργο, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σλοβενίας.

Δείτε βίντεο:

Κλείσιμο


Δείτε την κατάταξη των χωρών του ΝΑΤΟ και την σύκριση με τους Ταλιμπάν.

xores-nato-356


Δεν είναι σαφές πόσοι πρώην πιλότοι της Αφγανικής Αεροπορίας κατάφεραν να στρατολογήσουν οι Ταλιμπάν, ωστόσο, ένα βίντεο που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτόν τον μήνα έδειξε μια ομάδα μαχητών που πετούσαν με ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος Mi-17.

Ένα άλλο σήμερα, έδειξε ένα Black Hawk να κατευθύνεται στην αμφισβητούμενη κοιλάδα Panjshir βόρεια της Καμπούλ, όπου η τελευταία αντίσταση της χώρας κρατά ακόμη. Είναι απίθανο ένας ερασιτέχνης να καταφέρει να βγάλει ένα τέτοιο ελικόπτερο από το έδαφος, πόσο μάλλον να μπορεί να το προσγειώσει.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της 30ης Ιουνίου από τον Αμερικανό Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (Sigar), η Αφγανική Αεροπορία είχε 43 ελικόπτερα MD-530, 33 Black Hawks, 32 Mi-17, 33 προωθητικά αεροσκάφη C-208, 23 A -19 αεροσκάφη turboprop ελαφρών επιθέσεων και 3 Hercules C-130.

Δείτε βίντεο:



Ένα ελικόπτερο Black Hawk κοστίζει περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα αεροσκάφος μεταφοράς Hercules κοστολογείται στα 14 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα.

Αν και πολλά από τα αεροπλάνα πετάχτηκαν πριν καταληφθούν οι διάδρομοι, οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι δεν τα κατάφεραν όλα. Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων που παραγγέλθηκε από το BBC αποκάλυψε ότι έξι ημέρες μετά την κατάληψη του αεροδρομίου της Κανταχάρ από τους Ταλιμπάν, υπήρχαν πέντε αεροσκάφη - τουλάχιστον δύο ελικόπτερα MI -17, δύο Black Hawks και ένα τρίτο αγνώστου ταυτότητας ελικόπτερο.

afghanistan-maxitika-1
afghanistan-maxitika-2
afghanistan-maxitika-3


Περίπου ένα μήνα πριν την κατάληψη της αεροπορικής βάσης, εντοπίστηκαν 16 αεροσκάφη-συμπεριλαμβανομένων εννέα Black Hawks, δύο MI-17 και πέντε αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας.

Δείτε βίντεο:



Ειδήσεις σήμερα

Σχεδόν το ένα στα τρία είδη δέντρων της Γης κινδυνεύουν με εξαφάνιση, εκτιμούν επιστήμονες

«Μάχη» για την Αμάλ: Καταδικάζει ο δήμος Λάρισας τα επεισόδια - «Γιατί τόσο μίσος για μια κούκλα;»

Αφγανιστάν: Ο τρόμος της επόμενης ημέρας χωρίς τους Αμερικανούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης