Ο τυφώνας Άιντα «σαρώνει» τη Λουιζιάνα: Ένας νεκρός από πτώση δέντρου - Χωρίς ρεύμα η Νέα Ορλεάνη

Ο τυφώνας Άιντα «σαρώνει» τη Λουιζιάνα: Ένας νεκρός από πτώση δέντρου - Χωρίς ρεύμα η Νέα Ορλεάνη

Οι ριπές ανέμου έφτασαν τα 240 χιλιόμετρα/ώρα αλλά πλέον εξασθενούν - Ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 2 αλλά παραμένει επικίνδυνος - Περισσότερα από 700.000 σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα - Σε κατάσταση καταστροφής κήρυξε την πολιτεία ο  Μπάιντεν

new-orleans3
Καταστροφές και διακοπές ηλεκτροδότησης για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής του Κόλπου, έχει προκαλέσει ο τυφώνας με την ονομασία «Άιντα» που από χθες πλήττει τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ.

Η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη την πόλη της Νέας Ορλεάνης διακόπηκε χθες Κυριακή εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου. Η εταιρεία Entergy «επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ορλεάνη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση», ανέφερε μέσω Twitter η NOLA Ready, υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επιφορτισμένη με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. «Η μόνη ηλεκτροδότηση στην πόλη προέρχεται από γεννήτριες», πρόσθεσε.



Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα σχεδόν 700.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Entergy. Οι αρχές στη Λουιζιάνα εξάλλου ανακοίνωσαν έναν θάνατο που οφειλόταν στον τυφώνα Άιντα, καθώς ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε.



Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποβάθμισε τον Άιντα στην Κατηγορία 2 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Σύμφωνα με το NHC, ο Άιντα βρισκόταν πριν από λίγο 65 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, με ανέμους ταχύτητας ως και 165 χιλιομέτρων ανά ώρα. Αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ώρες ακόμη, πρόσθεσε. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση μείζονος καταστροφής και έδωσε εντολή να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να στηριχθούν οι προσπάθειες αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται από τον τυφώνα Άιντα, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος.

Στη βοήθεια που θα διατεθεί θα συμπεριλαμβάνονται «δωρεές για την προσωρινή στέγαση ή την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ανασφάλιστων ζημιών σε ιδιοκτησίες και άλλα προγράμματα για να βοηθηθούν πολίτες και επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της καταστροφής», εξήγησε η αμερικανική προεδρία..

Κλείσιμο


Η πορεία του τυφώνα στη διάρκεια της νύχτας


Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, το μάτι της «εξαιρετικά επικίνδυνης» καταιγίδας που ήταν στην κατηγορία 4 - αλλά υποβαθμίστηκε τις τελευταίες ώρες στην κατηγορία 2 - ήταν πάνω από το Πορτ Φουρσόν με ριπές ανέμου 240 χλμ / ώρα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Το Πορτ Φουρσόν είναι ένα παράκτιο λιμάνι πολλαπλών χρήσεων που λειτουργεί κυρίως ως χερσαία βάση για πολλές υπεράκτιες εταιρείες υποστήριξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.



Το Λουιζιάνα Offshore Oil Port (LOOP), το μεγαλύτερο ιδιωτικό τερματικό αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σταμάτησε τις παραδόσεις πριν από την καταιγίδα, αφού οι προβλέψεις έδειξαν πιθανές επιπτώσεις στις επιχειρησιακές του περιοχές. Ο θαλάσσιος τερματικός σταθμός του LOOP βρίσκεται σε ανοιχτά νερά, περίπου 29 ναυτικά μίλια (29 χλμ.) από τις ακτές της Λουιζιάνα.




Το λιμάνι της Λουιζιάνα είναι ο μόνος αμερικανικός τερματικός σταθμός βαθέων υδάτων ικανός να εκφορτώσει υπερ -δεξαμενές. Χειρίζεται περίπου το 10% έως 15% του εγχώριου πετρελαίου της χώρας, το 10% έως 15% των εισαγωγών ξένου πετρελαίου από τη χώρα και συνδέεται επίσης με περίπου το ήμισυ της διυλιστικής ικανότητας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Port Fourchon. Εξυπηρετεί το 90% της παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Από την Κυριακή, έχει ανασταλεί περισσότερο από το 95% της παραγωγής πετρελαίου του Κόλπου του Μεξικού των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,74 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παραγωγής, σύμφωνα με την υπεράκτια ρυθμιστική αρχή

Ο Chett Chiasson, εκτελεστικός διευθυντής στο Port Fourchon, δήλωσε βέβαιος ότι η εγκατάσταση θα αντέξει την καταιγίδα.



Σε όλη τη Λουιζιάνα, περισσότερα από 700.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς ο τυφώνας συνέχιζε να...σφυροκοπά την παράκτια πολιτεία.



Οι διακοπές ρεύματος αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η καταιγίδα κινείται στο εσωτερικό.



Ο τυφώνας  Άιντα έφτασε στην ξηρά το μεσημέρι της Κυριακής με ισχυρούς ανέμους 240 χιλιομέτρων την ώρα. 



Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, υπάρχει προειδοποίηση για πλημμύρα για τη Νέα Ορλεάνη, τη μεγαλύτερη πόλη της Λουιζιάνας, παρότι ο τυφώνας έχει αρχίσει να εξασθενεί.




Η έντονη βροχόπτωση θα συνεχιστεί στο Μισισιπή και τη Λουιζιάνα το πρωί της Δευτέρας, με τη βροχή να φτάνει έως 25 εκατοστά σε ορισμένες περιοχές.



Ακόμη και όταν ο τυφώνας εξασθενεί, η ισχυρή βροχή και οι πλημμύρες θα παραμείνουν έως και την Τρίτη, φτάνοντας μέχρι την κοιλάδα του Τενεσί.

«Ο τυφώνας Άιντα είναι μία απ' τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν πλήξει ποτέ τη Λουιζιάνα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις τοπικές μας υπηρεσίες και τους πολίτες της πολιτείας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και έχουμε τοποθετημένες ομάδες έρευνας και διάσωσης, σκάφη κλπ., ώστε να αρχίσουμε να βοηθάμε τους ανθρώπους μόλις είναι ασφαλές», δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Τζον Μπελ Έντουαρντς, την Κυριακή..









Η θάλασσα φούσκωσε σε ορισμένα σημεία της ακτής και ο αυτοκινητόδρομος 90, που συνδέει τη Λουιζιάνα με το Μισισίπι κατά τόπους μετατράπηκε σε ένα ποτάμι λάσπης, όπως φαίνεται στα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.



Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νέας Ορλεάνης κάλεσε τους κατοίκους που δεν διαθέτουν δωμάτια χωρίς παράθυρα στο σπίτι τους να κλειστούν στην τουαλέτα ή ακόμη και στην ντουλάπα για να προστατευθούν. Σε ορισμένες συνοικίες έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το απόγευμα της Κυριακής.



«Είμαστε όσο προετοιμασμένοι μπορούμε, αλλά ανησυχούμε για τα φράγματα», είπε ένας κάτοικος, ο Κερκ Λιπάιν.



Στον τυφώνα Κατρίνα, πριν από 16 χρόνια, τα φράγματα της Λουιζιάνας δεν άντεξαν την πίεση του νερού, έσπασαν και πλημμύρισαν την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 1.800 άνθρωποι.
ida1
24625676__1_

neworleans
ida1



Κλειστό μέχρι την Τρίτη το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Ετοιμότητας για Έκτακτες Ανάγκες του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, το Ίδρυμα θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον έως και την Τρίτη «λόγω των αναμενόμενων επιπτώσεων του τυφώνα Άιντα».

Οι φοιτητές που διαμένουν στην Πανεπιστημιούπολη πήραν επιπλέον γεύματα πριν από τον τυφώνα, αφού εστιατόριο και τραπεζαρίες δεν θα είναι ανοιχτές.



Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Απέτισε φόρο τιμής ο Μπάιντεν στους νεκρούς στρατιώτες από την επίθεση στην Καμπούλ

HΠΑ: «Ξυπνά» o εφιάλτης της Κατρίνα - Ο τυφώνας Άιντα απειλεί να σαρώσει τη Λουιζιάνα

Απίστευτη εξέλιξη στο Grand Prix Βελγίου: Νικητής με… 2 γύρους ο Φερστάπεν σε έναν αγώνα-φιάσκο λόγω της κακοκαιρίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης