Αφγανιστάν - Γαλλία: «Μπορεί να συνεχιστούν οι απομακρύνσεις και μετά την Παρασκευή»

Αφγανιστάν - Γαλλία: «Μπορεί να συνεχιστούν οι απομακρύνσεις και μετά την Παρασκευή»

Η Γαλλία είχε προβλέψει ότι θα ολοκλήρωνε την επιχείρησή της το βράδυ της Παρασκευής - Ανοιχτό παράθυρο για παράταση, άφησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον

kabul_airport_main
Η Γαλλία θα μπορούσε να συνεχίσει τις απομακρύνσεις πολιτών από το Αφγανιστάν «πέρα από» το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, στο πολύ αβέβαιο πλαίσιο της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Καμπούλ.

«Mπορεί να πάει πέρα από αυτό το βράδυ [απόψε], αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί ως προς το θέμα αυτό», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η Γαλλία είχε προβλέψει ότι θα ολοκλήρωνε την επιχείρησή της το βράδυ της Παρασκευής, καταληκτική ημερομηνία που «επιβλήθηκε» από τους Αμερικανούς, δήλωσε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε επίσης σήμερα το πρωί ο υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, ο οποίος έκανε λόγο για «τελευταίες πτήσεις αυτό το βράδυ» στο δίκτυο CNews.

Όμως η Γαλλία προσπαθεί ακόμη να απομακρύνει εκατοντάδες Αφγανούς σε ένα χαοτικό πλαίσιο μετά τη διπλή επίθεση, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που προκάλεσε δεκάδες θανάτους, εκ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες, χθες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Η τρομοκρατική επίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει τις επιχειρήσεις αυτές (...) Θα συνεχίσουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που αυτό θα είναι δυνατό», είπε ο Κλεμάν Μπον.

Άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως χωρίς αμφιβολία δεν μπορούν όλοι οι Αφγανοί που απειλούνται και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, να το κάνουν.

«Αυτό σημαίνει πως όλοι όσοι εργάστηκαν στο Αφγανιστάν για τους συμμάχους, για τους Ευρωπαίους θα μπορέσουν να φύγουν από το αεροδρόμιο; Αναμφίβολα όχι», παραδέχθηκε.

Μια 13η πτήση, η οποία μετέφερε 260 άτομα, οκτώ Γάλλους και 252 Αφγανούς, έφθασε σήμερα το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρουασί, κοντά στο Παρίσι, από το Αμπού Ντάμπι, βάση στήριξης της γαλλικής αερογέφυρας ανάμεσα στην Καμπούλ και στο Παρίσι, διευκρίνισε η κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Μια 14η πτήση αναμένεται απόψε με σχεδόν 200 άτομα, πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση.

Συνολικά, περισσότεροι από 100 Γάλλοι και περισσότεροι από 2.500 Αφγανοί έχουν φθάσει στη Γαλλία μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου.

Ειδήσεις σήμερα:

«Νέο Εξοικονομώ»: Ποιες αλλαγές περιλαμβάνει ο νέος κύκλος

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Σήμερα Παρασκευή πληρώνονται οι μη-μισθωτοί από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ

Σταύρος Πετρόχειλος: Πέθανε ο επιχειρηματίας της Σούπερ - Αγοράς Home Electric
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης