Αφγανιστάν: Αβεβαιότητα για τη θέση της γυναίκας - Αγωνία για τις συνθήκες εκπαίδευσης και εργασίας

Αφγανιστάν: Αβεβαιότητα για τη θέση της γυναίκας - Αγωνία για τις συνθήκες εκπαίδευσης και εργασίας

Τι αναμένεται να φέρει η επικράτηση των Ταλιμπάν - Ανησυχία μήπως επανέλθουν οι προ εικοσαετίας εικόνες στο Αφγανιστάν - Άγνωστο υπό ποιες προϋποθέσεις θα εργάζονται οι γυναίκες

afghanistan_taliban
Όξυνση του κλίματος πολιτικής ρευστότητας, αγωνία για την καταπάτηση δικαιωμάτων και πληθώρα προβληματισμών για διατάραξη ισορροπιών στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα φέρνει η αναρρίχηση των Ταλιμπάν στην εξουσία. Ηγέτες της ΕΕ εστιάζουν, με δηλώσεις τους, στον ρόλο των γυναικών με το νέο καθεστώς, αλλά και στο μέλλον της προσφυγικής κρίσης.

Οι μαύρες σκέψεις μήπως οι γυναίκες αποκλειστούν από εργασία και εκπαίδευση υπό την ισχύ της πιο σκληρής όψης του νόμου της σαρία έχουν επανέλθει στο προκήνιο.

Η επαναφορά εικόνων ντροπής που απασχόλησαν την κοινή γνώμη πριν από 20 χρόνια, δεν είναι απίθανο να γίνουν και πάλι ορατές.

Οι Ταλιμπάν, κατά την πρώτη συνέντευξή τους, διεμήνυσαν πως θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο, όμως, που ορίζει ο νόμος στον οποίο υπακούουν.

Στις δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, έγινε γνωστό ότι οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται, δεν δόθηκε ωστόσο έμφαση για τις συνθήκες και τους περιορισμούς στους οποίους θα υπόκεινται.

Εκείνο που διατρανώθηκε είναι ότι οι γυναίκες θα ζουν κάτω από την σκληρή όψη της σαρία, με οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων να εκφράζουν φόβο για καταπάτηση βασικών ελευθεριών.

Κλείσιμο
Στα χρόνια από το 1996 έως το 2001, επί κυριαρχίας Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να φορούν μπούρκα που να καλύπτει όλο τους το πρόσωπο, και μάλιστα τα κορίτσια από την ηλικία των δέκα ετών και πάνω αποτραβιούνταν, με τη βία, από τον χώρο της εκπαίδευσης.

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και οι παρουσιάστριες επέστρεψαν σε ορισμένα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ είχαν εξαφανιστεί όταν διαδραματίζονταν τα γεγονότα που οδήγησαν στην πολιτική αλλαγή.

Το Tolo TV, ιδιωτικό κανάλι που προέβαλε δυτικού τύπου σόου, σίριαλ και διαγωνισμούς ταλέντων, τονίζοντας ότι επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον της τηλεόρασης, προχώρησε αρχικά στην απόσυρση γυναικών από την παρουσίαση.

Στη συνέχεια, όμως, το ίδιο μέσο επανέφερε τις παρουσιάστριες στην κανονική ροή του προγράμματος, αλλά το ερώτημα που ταλανίζει τις δημοσιογράφους είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα εργάζονται και θα εμφανίζονται στον αέρα.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες και τα κορίτσια που κοιτάζουν με δυσοίωνη ματιά το μέλλον στο Αφανιστάν, καθώς υπάρχουν ήδη αναφορές περί αποκλεισμού φοιτητριών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και υποχρέωση ανηλίκων 12 και 15 ετών να παντρευτούν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν - Να αποτρέψουμε προσφυγική κρίση

Ντάνιελ Κρεγκ: Ο «Mr James Bond» δεν θα αφήσει δεκάρα από την περιουσία του στα παιδιά του

Ιωάννα Χαρδαλιά: «Είναι ντροπή να χαίρεστε με τη λύπη, το άγχος και την ανησυχία μας...»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης