ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο επιταχύνει τις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο επιταχύνει τις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Θα πραγματοποιούνται πτήσεις κάθε μία ώρα - Εκτιμούν ότι θα αναχωρούν από την χώρα 5.000 έως 9.000 πολίτες ημερησίως

24586313
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν σήμερα τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιταχύνουν το ρυθμό των αναχωρήσεων, μετά τη δημιουργία γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών που εγγυώνται την ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ και των Ταλιμπάν που ελέγχουν την αφγανική πρωτεύουσα.

Χίλιοι Αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν τη νύχτα και σχεδόν 800 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει από το βράδυ της Δευτέρας, ανάμεσά τους 165 Αμερικανοί, ανακοίνωσε στον Τύπο ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ, εκπρόσωπος του αμερικανικού γενικού επιτελείου.

Οι στρατιωτικές ενισχύσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, θα επιτρέψουν "να επιταχυνθεί" η απομάκρυνση των ανθρώπων και η μεταφορά τους με μια πτήση ανά ώρα "κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών", διευκρίνισε.

"Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας, υπολογίζουμε 5.000 με 9.000 αναχωρήσεις ημερησίως", πρόσθεσε ο στρατηγός Τέιλορ.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις δεν παρεμποδίστηκαν από τους Ταλιμπάν. "Δεν είχαμε καμιά εχθρική αλληλεπίδραση, καμιά επίθεση ή απειλή από τους Ταλιμπάν", δήλωσε.

Οι Αφγανοί στρατιώτες που δεν παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν κατάφεραν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και μετείχαν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων και Αφγανών. "Έχουμε 500 με 600 άνδρες των αφγανικών δυνάμεων που μας βοηθούν να εγγυούμαστε την ασφάλεια", δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δημιουργήθηκε απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των Ταλιμπάν μετά τη συνάντηση την Κυριακή στη Ντόχα μεταξύ του στρατηγού Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, και της ηγεσίας των Ταλιμπάν.

"Οι διοικητές μας στο αεροδρόμιο είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές Ταλιμπάν επί του πεδίου στο εξωτερικό του αεροδρομίου", δήλωσε αρνούμενος να δώσει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν «γενική αμνηστία» για όλους τους κρατικούς λειτουργούς

Αφγανιστάν: Ο εφιάλτης επέστρεψε - Ένοπλοι Ταλιμπάν διώχνουν γυναίκες από τις δουλειές τους

Αυξάνονται τα κρούσματα, πιέζεται το ΕΣΥ από τη μετάλλαξη Δέλτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης