Κόστα Ρίκα: Εκτεταμένες πλημμύρες, τουλάχιστον δύο νεκροί, μεγάλες ζημιές - Δείτε βίντεο

Κόστα Ρίκα: Εκτεταμένες πλημμύρες, τουλάχιστον δύο νεκροί, μεγάλες ζημιές - Δείτε βίντεο

Περίπου 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και βρίσκονται σε καταφύγια

costa_rica
Σφοδρές και συνεχείς βροχοπτώσεις στην περιφέρεια της Καραϊβικής προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και μεγάλες ζημιές σε υποδομές στη βόρεια και την ανατολική Κόστα Ρίκα, που πλήττονται από εκτεταμένες πλημμύρες, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κοσταρικανό Ερυθρό Σταυρό, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο αγνοούνται. Περίπου 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και βρίσκονται σε καταφύγια, ανέφεραν οι αρχές.

Σχεδόν το ένα τέταρτο της επικράτειας τελεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» που κήρυξε η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Καταστάσεων (CNE), προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου πλημμυρών και κατολισθήσεων.



Στην κοινότητα Τουριάλμπα, 60 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ, σημειώθηκε μέσα σε μια ημέρα βροχόπτωση ίση με τον μέσο όρο ολόκληρου του Ιουλίου, τόνισε ο δήμαρχος Λουίς Φερνάντο Λεόν.

Κλείσιμο
«Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τέτοιο μέγεθος. Πρόκειται για ακραίο καιρικό φαινόμενο που είχε να συμβεί από το 1978», παραδέχθηκε ο κ. Λεόν μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τις βροχοπτώσεις έκαναν σφοδρότερες η θέση της ενδοτροπικής ζώνης σύγκλισης, ζώνης βροχής που εκτείνεται απ’ άκρου σ’ άκρο της υφηλίου, καθώς και η υγρασία που μεταφέρουν οι αληγείς άνεμοι, εξήγησε η κοσταρικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε δελτίο που δημοσιοποίησε το Σαββατοκύριακο.



Χθες πάντως τα φαινόμενα είχαν εξασθενίσει σε βαθμό που οι αρχές μπόρεσαν να παραδώσουν βοήθεια σε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές, σημείωσε ο κοσταρικανός πρόεδρος Κάρλος Αλβαράδο.

«Καταγράφουμε μείωση της βροχόπτωσης και είναι πλέον ευκολότερο να διανείμουμε βοήθεια να αρχίσουμε τις εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών και για την επαναφορά της ομαλότητας στις πληγείσες κοινότητες», εξήγησε ο κ. Αλβαράδο.

Η κοσταρικανή μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει επιπλέον –αλλά όχι τόσο σφοδρές– βροχοπτώσεις σε ζώνες που βρέχονται από την Καραϊβική Θάλασσα και αύξηση των βροχοπτώσεων στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε ορεινές περιοχές που βρέχονται από στον Ειρηνικό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τουρκία: «Επίθεση» από πουλιά οδήγησαν σε αναγκαστική προσγείωση τον Ακάρ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ατύχημα με Ολλανδό ποδηλάτη και Ιάπωνα αξιωματούχο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης