Χάνει έδαφος ο Καντάφι

Χάνει έδαφος ο Καντάφι

Οι αντιφρονούντες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στα προάστια της - στρατηγικής σημασίας- πόλης Αντζαμπίγια στα Ανατολικά της χώρας...

Χάνει έδαφος ο Καντάφι
Χάνει έδαφος ο Καντάφι
Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται να χάνουν έδαφος. Οι αντιφρονούντες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στα προάστια της - στρατηγικής σημασίας- πόλης Αντζαμπίγια στα Ανατολικά της χώρας που βρίσκεται από τις 16 Μαρτίου υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.

Οι επιθέσεις της συμμαχίας στις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν μειώσει την ικανότητα του να ασκεί διοίκηση επί των χερσαίων δυνάμεών του, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει αρχίσει να εξοπλίζει εθελοντές, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ.

Ο Γκόρτνεϊ, διευθυντής της υπηρεσίας προσωπικού του αμερικανικού στρατού, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να παραδώσουν τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη στη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αλλά θα παραμείνουν υπεύθυνες για τις επιθέσεις αέρος-εδάφους για την προστασία των αμάχων μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία για την μεταβίβασή της.

Κλείσιμο
Συμμαχικό «μπαράζ» κατά των δυνάμεων του Καντάφι

Τουλάχιστον 150 πλήγματα με αεροσκάφη και πυραύλους από τις συμμαχικές δυνάμεις στα στρατεύματα του Καντάφι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όπου ένα κτίριο του στρατού έχει πιάσει φωτιά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της περιοχής αυτής.

Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες.

Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί «πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι.

Ο αριθμός των πυραύλων πλησιάζει σταδιακά τον αριθμό των Τόμαχοκ που ρίχτηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, την πρώτη σύγκρουση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν. Περίπου 297 από τους πυραύλους αυτούς, που η εκρηκτική τους γόμωση τους είναι 450 κιλά, είχαν εκτοξευτεί τότε.


Την Παρασκευή, πολεμικά αεροσκάφη ακούστηκαν κοντά στην πόλη Αζνταμπίγια στην ανατολική Λιβύη και ακολούθησαν τρεις εκρήξεις, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι επλήγησαν από τις αεροπορικές επιδρομές που έγιναν εκεί.

Εν τω μεταξύ, μετά την απόφαση που πήρε την Πέμπτη το ΝΑΤΟ να αναλάβει την «ομπρέλα» των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με στόχο της επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αξιωματούχος της Συμμαχίας δήλωσε την Παρασκευή ότι ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει μια αποστολή 90 ημερών, διάρκεια ωστόσο, που μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.

"Πολλές από τις υποθέσεις στο σχεδιασμό στηρίζονται σε ένα παράθυρο τριών μηνών, αλλά αν (ο διοικητής του ΝΑΤΟ) αισθανθεί ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί, τότε απλώς θα χρειαστεί να το πει (...) εγώ περιμένω ότι θα είναι ή περισσοτερο ή λιγότερο" είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

«Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Κυριακή ή τη Δευτέρα» είπε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που πρώτος είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ίδιο έκανε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την πλήρη διοίκηση των διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη «εντός ολίγων ημερών».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανέφερε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ότι «η Γαλλία και η Βρετανία προετοιμάζουν μια πρωτοβουλία για την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής λύσης στη Λιβύη».

Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη, οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους αμάχους από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Πρόσθεσε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν "ξεπερνά" την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν.

"Αυτή την στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO", είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στη Συμμαχία.

Αξιωματούχος του NATO είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι χώρες - μέλη συμφώνησαν, μετά την άρση και των τελευταίων επιφυλάξεων της Τουρκίας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στο μεταξύ αξιωματούχος των ΗΠΑ, θα διαθέσουν 12 μαχητικά αεροσκάφη στις επιχειρήσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη μέσα σε μία ή δύο ημέρες, υποστηρίζοντας ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων.

"Υπήρξε συμβιβασμός και η επιχείρηση θα ανατεθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ" δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η συμφωνία επήλθε μετά από τηλεφωνική συνδιάσκεψη μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας.
Πάντως, οι συμμαχικές δυνάμεις συνέχισαν και την Πέμπτη τις επιθέσεις προκαλώντας ισχυρά πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το μεσημέρι της Πέμπτης ένα λιβυκό πολεμικό αεροπλάνο, το οποίο είχε παραβιάσει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού άρχισαν ξανά, το μεσημέρι της Πέμπτης, τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης.

Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε προηγηθεί μία νύχτα συνεχών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις της συμμαχίας στη λιβυκή πρωτεύουσα, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και σε στρατιωτική βάση των λιβυκών χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή Ταζούρα, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.

Το λιβυκό πρακτορείο Jana μετέδωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Τετάρτης «έπληξαν συνοικία με κατοικίες» και προκάλεσαν «σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους».

Το πρακτορείο επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή, αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και εναντίον στρατιωτικών στόχων και αμάχων στην πόλη Τζάφρα, 600 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Έτοιμη για τον οδικό χάρτη της Αφρικανικής Ένωσης η Λιβύη

Η λιβυκή κυβέρνηση είναι «έτοιμη να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη» που προτάθηκε από την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι της Τρίπολης σε μια συνάντηση στην Αντίς Αμπέμπα στην έδρα του παναφρικανικού Οργανισμού.

"Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή τον οδικό χάρτη που έχει προταθεί» από την επιτροπή της ΑΕ σχετικά με τη Λιβύη, «δηλαδή την υιοθέτηση και την εφαρμογή μιας πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της Λιβύης με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο», δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της λιβυκής αντιπροσωπείας, των οποίων η ομιλία εστάλη στον Τύπο.

Πραγματοποιώντας σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών από σήμερα το πρωί, η Αφρικανική Ένωση προσπαθεί να βρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην κρίση, ζητώντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των μερών στην Λιβύη ως προαπαιτούμενο για μια δημοκρατική «μεταβατική περίοδο».

Μια σημαντική λιβυκή κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Γενικού Κογκρέσου του λαού, τον Μοχάμεντ Αμπου Ελ Κάσιμ Ζουάι, που συνοδεύεται από τέσσερις υπουργούς, συμμετέχει στις συνομιλίες. Κανένας εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης δεν είναι παρών στις συνομιλίες αυτές.

Η εν λόγω συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, έχει ως στόχο «να αναζητήσει τους τρόπους και τα μέσα για μια ταχεία έξοδο από την κρίση στη Λιβύη».

Περισσότεροι από 100 άμαχοι νεκροί

Για περισσότερους από 100 αμάχους νεκρούς από τις επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας έκανε λόγο την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραχίμ.

"Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι δυτικές κυβερνήσεις μάχονται στο πλευρό των ανταρτών. Αυτό δεν το επιτρέπει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, γιατρός σε νοσοκομείο της Μιζουράτα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σκότωσαν την τελευταία εβδομάδα 109 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.300 στη διάρκεια των επιθέσεών τους εναντίον της πόλης.

Από την πλευρά τους αξιωματούχοι της συμμαχίας διαψεύδουν τον βομβαρδισμό αμάχων.

«Ο πόλεμος δεν τελείωσε, οι αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών στόχων θα συνεχιστούν στη Λιβύη» επιβεβαίωσε την Πέμπτη, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RTL, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, δίνοντας το «στίγμα» των επιθέσων της Συμμαχίας κατά του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια που μπορεί να έχει η όλη επιχείρηση, ο Ζιπέ απάντησε: «Θα συνεχιστεί για όσο χρόνο είναι απαραίτητο». Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «πολίτες υπήρξαν θύματα» των επιδρομών του συνασπισμού. «Επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στους στρατιωτικούς στόχους και σε τίποτα άλλο» υπογράμμισε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρούν στη Λιβύη, δεν πρέπει να ενεργήσουν πέραν της δικαιοδοσίας τους, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του συνασπισμού «βοήθησε ν' αποτραπεί η σφαγή» στη Βεγγάζη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης