Πάπας Φραγκίσκος: Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του αρχιεπισκόπου του Μονάχου

Πάπας Φραγκίσκος: Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του αρχιεπισκόπου του Μονάχου

Ο αρχιεπίσκοπος Ρέινχαρντ Μαρξ έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του ποντίφικα, με αφορμή το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που  έχει πλήξει την Καθολική Εκκλησία

papas_fragkiskos_gia_perivallon_kai_pandimia
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γερμανού Καρδινάλου Ρέινχαρντ Μαρξ, από τη θέση του αρχιεπισκόπου του Μονάχου εν μέσω της κρίσης σεξουαλικής κακοποίησης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι πρόκειται μεν για μια παγκόσμια «καταστροφή», ωστόσο ο συγκεκριμένος ιερέας πρέπει να συνεχίσει το έργο του.

Ο Μαρξ, μια από τις πιο σημαντικές «φωνές» φιλελευθερισμού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έκανε γνωστή την παραίτησή του νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας ότι πρέπει να αναλάβει κι αυτός θεσμικό μερίδιο ευθύνης, στο σκάνδαλο της σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε επιστολή προς τον Μαρξ εστάλη την Πέμπτη, ο Φραγκίσκος είπε ότι κατανόησε το κίνητρο πίσω από την πρόθεσή του να παραιτηθεί, αλλά δεν θα την κάνει αποδεκτή.

«Αυτή είναι η απάντησή μου, αγαπητέ Αδελφέ. Συνεχίστε, ως Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου», ανέφερε ο Φραγκίσκος στον Μαρξ στην επιστολή του.

Πρώην επικεφαλής της διάσκεψης καθολικών επισκόπων της Γερμανίας, ο Μαρξ δεν έχει κινήσει καμία υποψία δικής του συμμετοχής σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή συγκάλυψης.

Η Καθολική Εκκλησία ερευνά καταγγελίες για κακοποίηση σε άλλη γερμανική αρχιεπισκοπή, αυτή της Κολωνίας, μετά από έκθεση που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο κια έκανε λόγο για εκατοντάδες θύματα.

«Συμφωνώ μαζί σας ότι αυτή είναι μια καταστροφή: η θλιβερή ιστορία της σεξουαλικής κακοποίησης και ο τρόπος με τον οποίο η Εκκλησία την κάλυπτε μέχρι πρόσφατα», συνέχισε ο ποντίφικας.

«Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για αυτήν την ιστορία, τόσο ως άτομα όσο και ως κοινότητα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε αυτό έγκλημα. Ολόκληρη η Εκκλησία βρίσκεται σε κρίση και η αποδοχή αυτής της κατάστασης από όλους, είναι ο μόνος τρόπος για γόνιμη λύση» συμπλήρωσε ο Φραγκίσκος.


Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης: Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 25-29 - Κλείστε το ραντεβού σας!

Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία: Καταιγίδες σήμερα σε Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτική Αττική - Νέοι χάρτες του meteo

Self test: Τι αλλάζει από τις 19 Ιουνίου - Στον «χορό» τα σούπερ μάρκετ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης