Τουρκία: Μπλόκο σε συγκέντρωση για την 8η επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γκεζί

Τουρκία: Μπλόκο σε συγκέντρωση για την 8η επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γκεζί

Η συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη απαγορεύτηκε ενώ λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε εγκαινιαστεί, σε μικρή απόσταση, μεγάλο τέμενος, με παρόντα τον Ερντογάν

gezi_protest
Μερικοί διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να τιμήσουν την επέτειο από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πριν από οκτώ χρόνια, με έναυσμα το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, ενός από τους λιγοστούς χώρους πρασίνου που απέμεναν στο κέντρο της μεγαλούπολης, μολονότι οι αρχές τους είχαν προειδοποιήσει πως αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται επί του παρόντος, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Οι οργανωτές ήλπιζαν να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση κοντά στην πλατεία Τάξιμ.

Το 2013, αυτή που άρχισε ως διαδήλωση μερικών οικολόγων εναντίον της καταστροφής του πάρκου για να οικοδομηθεί εμπορικό κέντρο μετατράπηκε σε αντικυβερνητικό ξεσηκωμό εθνικής κλίμακας, που διήρκεσε ημέρες, προτού καταπνιγεί στο αίμα από τις δυνάμεις ασφαλείας. Χιλιάδες πολίτες είχαν τραυματιστεί· τουλάχιστον πέντε σκοτώθηκαν.

Στέλεχος του δήμου ενημέρωσε τους οργανωτές χθες ότι με βάση τους τρέχοντες περιορισμούς, δεν μπορούσε να δοθεί άδεια για τη συγκέντρωση. Ο χώρος αποκλείστηκε αργότερα με μπαριέρες.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε παρά το γεγονός ότι μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα εγκαινιάστηκε, σε μικρή απόσταση, μεγάλο τέμενος, με παρόντα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν εξηγήθηκε από τις αρχές γιατί ενώ επιτράπηκε η τελετή εγκαινίων του τεμένους απαγορεύθηκε η κινητοποίηση.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πιθανός αντίπαλος του κ. Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, ανέφερε πάντως σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «η χώρα δεν θα ξεχάσει ποτέ όσους υπερασπίστηκαν αυτή την ιστορική πόλη και το περιβάλλον μας». Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποκαλέσει στο παρελθόν όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί «τρομοκράτες» και την κινητοποίηση «άνανδρη επίθεση» εναντίον της κυβέρνησής του και του ιδίου προσωπικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία αρχείου


Ειδήσεις σήμερα 

Δολοφονία Μπερδέση: Φοβόταν για τη ζωή του ο πυγμάχος - Από τη νύχτα της Αχαΐας στις 14 σφαίρες στη Βάρη

400 θέσεις στην πανεπιστημιακή αστυνομία - Πώς θα λειτουργεί, από πού θα ξεκινήσει

Τις κυβερνητικές προτάσεις για το «νέο ΕΣΥ» ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης