Wallpaper-gate: «Ο Τζόνσον δεν παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας» λέει εμπειρογνώμονας

Wallpaper-gate: «Ο Τζόνσον δεν παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας» λέει εμπειρογνώμονας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεχόταν σφοδρή κριτική το τελευταίο διάστημα για τον τρόπο με τον χρηματοδοτήθηκε η ανακαίνιση της κατοικίας του

Screenshot_2021-05-28_at_7_20_30_PM
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ενήργησε «ασύνετα» όταν επέτρεψε να συνεχιστεί η ανακαίνιση της κατοικίας του χωρίς να εξετάσει ενδελεχώς πώς θα χρηματοδοτούσε το έργο, όμως δεν παραβίασε τον υπουργικό κώδικα δεοντολογίας, διαπιστώνεται στην επίσημη έκθεση για το θέμα.

Ο Τζόνσον δεχόταν σφοδρή κριτική το τελευταίο διάστημα με αφορμή το πώς χρηματοδοτήθηκε αυτή η ανακαίνιση που, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες. Σήμερα, ο ανεξάρτητος σύμβουλος για θέματα σύγκρουσης συμφερόντων Κρίστοφερ Γκάιτ έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για το θέμα, η οποία απαλλάσσει τον Τζόνσον. Εκτιμά ότι δεν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων ή παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας, ωστόσο ο Γκάιτ εμφανίζεται επικριτικός απέναντι στον πρωθυπουργό.

«Ο πρωθυπουργός, ασύνετα κατά την άποψή μου, επέτρεψε να συνεχιστεί η ανακαίνιση του διαμερίσματος στον αρ. 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς να εξετάσει ενδελεχώς το πώς θα την χρηματοδοτούσε», αναφέρεται στο κείμενο. Διαπιστώνεται επίσης ότι ένας δωρητής του Συντηρητικού κόμματος, ο Ντέιβιντ Μπράουνλοου, ανέλαβε ένα τιμολόγιο για ένα μέρος του κόστους, όμως ο Τζόνσον δεν τον γνώριζε και αργότερα τακτοποίησε ο ίδιος το πλήρες ποσό, όταν το ανακάλυψε από τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Ο Γκάιτ τόνισε ότι δεν προέκυψε κάποια σύγκρουση συμφερόντων.

Στην περίπτωση που διαπιστωνόταν ότι ο Τζόνσον παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας ο πρωθυπουργός ίσως να αναγκαζόταν να παραιτηθεί. Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόνσον τόνισε ότι το κόστος της ανακαίνισης δεν πληρώθηκε από χρήματα των φορολογουμένων αλλά το ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η Εκλογική Επιτροπή της Βρετανίας έχει επίσης ξεκινήσει τη δική της έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Ο Μπράουνλοου, πρόεδρος της ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας Haversham, είναι δωρητής και πρώην αντιπρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος (2017-Ιούλιος 2020). Ο Γκάιτ επέκρινε επίσης άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους επειδή δεν ενημέρωσαν τον Τζόνσον ότι ο Μπράουνλοου είχε αναλάβει να καλύψει ένα τιμολόγιο.

Ειδήσεις σήμερα 

Στα 1.585 τα νέα κρούσματα - 521 οι διασωληνωμένοι, 40 θάνατοι

Γυμναστήρια: Ανοίγουν από τη Δευτέρα με self test και διπλή μάσκα 

Νεϊμάρ: Η Nike διέκοψε τη συνεργασία τους έπειτα από καταγγελία για σεξουαλική βία σε υπάλληλό της 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης