Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία: Επικριτική η έκθεση - Να μην την αγνοήσει η Κομισιόν

Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία: Επικριτική η έκθεση - Να μην την αγνοήσει η Κομισιόν

Η πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία είναι ανοιχτή, ωστόσο ότι η Άγκυρα πρέπει να σέβεται και να ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αξίες, ανέφερε ο  Ιγκνάτσιο Σάντσεθ Αμόρ -  Κουραστήκαμε να είμαστε το μοναδικό θεσμικό όργανο που λαμβάνει τόσο σοβαρά τα ζητήματα για την Τουρκία, πρόσθεσε

koinovoulio
Σαφή προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, κυρίως, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μην αγνοήσουν τις ενστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την Τουρκία, έστειλε ο εισηγητής του ΕΚ για την γειτονική χώρα, Ιγκνάτσιο («Νάτσο») Σάντσεθ Αμόρ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της τελικής ψηφοφορίας επί της έκθεσης του Κοινοβουλίου για την Τουρκία, ο κ. Αμόρ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να θυμάται ότι οποιαδήποτε συμφωνία αναφορικά με μια νέα τελωνειακή ένωση με την Τουρκία θα καταψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εάν δεν συμπεριλαμβάνονται σαφείς αναφορές και δεσμεύσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα.

«Η πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία είναι και πρέπει να παραμείνει ανοιχτή. Η Τουρκία είναι μια γειτονική και σύμμαχος χώρα και είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ», τόνισε ο εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα είναι αυτή που πρέπει να σέβεται και να ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αξίες. «Δυστυχώς τα πράγματα πήγαν άσχημα τα προηγούμενα χρόνια και για αυτό η έκθεση (σ.σ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) είναι τόσο επικριτική. Πρέπει να στείλουμε σαφή μηνύματα προς την τουρκική κυβέρνηση. Αν επιθυμεί την οικοδόμηση εμπιστοσύνης να αφήσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική που χρησιμοποιεί για εσωτερική κατανάλωση και να επιστρέψει πάραυτα στο μονοπάτι των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Στο παρελθόν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά πλέον δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τον κ. Αμόρ, οι Τούρκοι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά τί ακριβώς επιθυμούν, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί πράξεις και όχι λόγια από την Άγκυρα.

Ο εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία τόνισε ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, ενώ απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και το Συμβούλιο της ΕΕ, που συνήθως προωθούν μια θετική ατζέντα αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Αμόρ τόνισε ότι για να υπάρξει πρόοδος, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να μιλούν με μια φωνή.

«Βλέπουμε την κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών. Βλέπουμε ακόμα και τις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο και έχουμε πραγματικά κουραστεί να είμαστε το μοναδικό θεσμικό όργανο που λαμβάνει τόσο σοβαρά αυτά τα ζητήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε για πολύ καιρό σιωπηλή και είδαμε τι έγινε στην Άγκυρα με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, που υπερασπίστηκε δημοσίως τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο κ. Αμόρ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τρεις γυναίκες απειλούν να στείλουν φυλακή τον Πέτρο Φιλιππίδη: Οι καταθέσεις που σοκάρουν

Κουρέματα μισθωμάτων: Δεν πληρώνουν ενοίκιο Μαΐου μέχρι να βγουν οι ΚΑΔ

Μπάιντεν-Ερντογάν: Η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό βαθαίνει το χάσμα που τους χωρίζει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης