Είκοσι εταιρείες ευθύνονται για το 55% των πλαστικών αποβλήτων του πλανήτη

Είκοσι εταιρείες ευθύνονται για το 55% των πλαστικών αποβλήτων του πλανήτη

H Αυστραλία είναι η χώρα που καταλαμβάνει την πρωτιά στη «μαύρη λίστα» των ρύπων

ripansiplastika
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μόλις 20 εταιρείες είναι υπεύθυνες για τα μισά και πλέον πλαστικά απόβλητα του πλανήτη.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», στη λίστα των 20 εταιρειών που ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, όπως συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη «Plastic Waste Makers», συγκαταλέγονται πολυεθνικές εταιρείες αλλά και εταιρείες κρατικών συμφερόντων.

Τα πλαστικά απόβλητα προκαλούν σωρεία προβλημάτων όπως είναι η ρύπανση στους ωκεανούς, καθώς και οι τοξικές ενώσεις από τη διάσπαση των πλαστικών στη φύση.

Σύμφωνα με τον δείκτη «Plastic Waste Makers, η Αυστραλία είναι η χώρα που καταλαμβάνει την πρωτιά στη «μαύρη λίστα» των ρύπων.

Η «χώρα των καγκουρό» παράγει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα ανά κάτοικο. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Αγγλία και η Ιαπωνία.

Η μεγαλύτερη πετρελαική εταιρεία του κόσμου ExxonMobil ρυπαίνει το περιβάλλον με 5,9 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, με βάση την ανάλυση συμβούλων από το London School of Economics και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης.

Κλείσιμο
Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, «Dow», με έδρα τις ΗΠΑ, μολύνει το περιβάλλον με 5,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, ενώ η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, Sinopec, με 5,3 εκατομμύρια τόνους πλαστικές αποβλήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έντεκα από τις εταιρείες που μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον εδρεύουν στην Ασία, τέσσερις στην Ευρώπη, τρεις στη Βόρεια Αμερική, μία στη Λατινική Αμερική και μία στη Μέση Ανατολή.

Η παραγωγή πλαστικών τους χρηματοδοτείται από κορυφαίες τράπεζες, ανάμεσά τους οι Barclays, HSBC, Bank of America, Citigroup και JPMorgan Chase.

Ειδήσεις σήμερα:

Διέλυε κλεμμένα δίκυκλα και τα έκανε ανταλλακτικά

Mε τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε ο Δένδιας -Τετ α τετ με Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Το... τερμάτισε 37χρονος στη Λάρισα: «Έσπασε» το κοντέρ του αλκοολόμετρου - Άναυδοι οι αστυνομικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης