ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας σιωπά για τη βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων κατόπιν προτροπής των ΗΠΑ

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας σιωπά για τη βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων κατόπιν προτροπής των ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί με εποικοδομητικό τρόπο να εγγυηθούν πως κάθε ενέργεια του Συμβουλίου ΑΑσφαλείας θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», περιορίστηκε να πει χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ

israel_palestinians
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Δευτέρα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, αλλά χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Κατόπιν νέων διαβουλεύσεων για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση που θα καλεί σε αποκλιμάκωση, αρκετοί διπλωμάτες σημείωσαν πως δεν επρόκειτο να υπάρξει τέτοια, χθες τουλάχιστον.

Το πρωί οι ΗΠΑ εξήγησαν στους 14 εταίρους τους στo Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάρκεια κλειστής βιντεοδιάσκεψης, ότι «εργάζονται στους διαδρόμους» για να ηρεμήσει η κατάσταση και ότι «δεν είναι σίγουρες ότι σε αυτό το στάδιο μια ανακοίνωση θα βοηθούσε».

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί με εποικοδομητικό τρόπο να εγγυηθούν πως κάθε ενέργεια του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», περιορίστηκε να πει χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τύνιδας, η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα πρότειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου ανακοίνωσης που απαιτεί «το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις» Παλαιστινίων σε διάφορες περιοχές, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζεται επίσης «σοβαρή ανησυχία για τις εντάσεις και την αυξανόμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Κλείσιμο
Υπογραμμίζεται ακόμη «η σημασία» που έχει όλα τα μέρη «να απόσχουν από τη λήψη μονομερών μέτρων που θα επέτειναν τις εντάσεις και θα υπέσκαπταν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών», ενώ ζητείται να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από κάθε πρόκληση και ρητορεία, και να προασπίσουν και να σεβαστούν το ιστορικό status quo των ιερών τόπων».

Μια από τις αιτίες των εντάσεων των τελευταίων εβδομάδων είναι το ότι παλαιστινιακές οικογένειες απειλούνται να εκδιωχθούν από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα προς όφελος εβραίων εποίκων.

Χθες η βία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο, με εκτοξεύσεις δεκάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ και πολύνεκρα πλήγματα του εβραϊκού κράτους εναντίον της Χαμάς. Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες κλιμακώσεις της έντασης των τελευταίων ετών.


Ειδήσεις σήμερα 

Μένιος Φουρθιώτης: «Είμαι αθώος και είμαι πάντα στη διάθεση της Δικαιοσύνης» είπε στην απολογία του 

Survivor: Οι πανηγυρισμοί που έβαλαν… φωτιές και στον τάκο ο Κόρο

Τουρκία: Διαδηλώσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη εναντίον του Ισραήλ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης