Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κηρύσσουν τριήμερη εκεχειρία για την γιορτή Έιντ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κηρύσσουν τριήμερη εκεχειρία για την γιορτή Έιντ

Η εκεχειρία αναγγέλθηκε δύο ημέρες μετά την πιο πολυαίμακτη επίθεση της τελευταίας χρονιάς στο Αφγανιστάν, το Σάββατο, με στόχο σχολείο θηλέων

taliban_eid
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι κηρύσσουν τριήμερη κατάπαυση του πυρός επ’ ευκαιρία της Έιντ αλ Φιτρ, μουσουλμανικής εορτής αυτήν την εβδομάδα, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, δύο ημέρες μετά την επίθεση εναντίον σχολείου θηλέων η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν εβδομήντα ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους μαθήτριες, την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση επέρριψε στους ισλαμιστές αντάρτες.

«Διατάσσονται όλοι οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’) του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν (ΙΕΑ, έτσι αποκαλούσαν οι Ταλιμπάν τη χώρα όταν την κυβερνούσαν, από το 1995 ως το 2001) να αναστείλουν όλες τις επιθέσεις εναντίον του εχθρού από την πρώτη ως την τρίτη ημέρα του Έιντ», γιορτής η ημερομηνία της οποίας ορίζεται με βάση τη θέση του φεγγαριού και φέτος αναμένεται να αρχίσει είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη.

«Όμως, αν ο εχθρός εξαπολύσει επίθεση εναντίον σας αυτές τις ημέρες, να είσαστε έτοιμοι να αμυνθείτε, να υπερασπιστείτε με σθένος τους εαυτούς σας και τα εδάφη σας», συνεχίζει η ανακοίνωση των ανταρτών.




Η εκεχειρία αναγγέλθηκε δύο ημέρες μετά την πιο πολυαίμακτη επίθεση της τελευταίας χρονιάς στο Αφγανιστάν, το Σάββατο, με στόχο σχολείο θηλέων.

Κλείσιμο
Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε στον χώρο του σχολικού ιδρύματος, σε συνοικία όπου κατοικούν κυρίως σιίτες Χαζάροι, εθνότητα που γίνεται συχνά στόχος σουνιτών εξτρεμιστών, στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ. Σχεδόν 70 άνθρωποι, κυρίως μαθήτριες λυκείου, έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 160 άλλοι τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν κατηγορηματικά πως ενέχονται στην επίθεση αυτή, που διαπράχθηκε με φόντο τη συνεχιζόμενη αποχώρηση των 2.500 τελευταίων στρατιωτικών των ΗΠΑ που απέμεναν στη χώρα της Ασίας έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που άρχισαν πέρυσι ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν δεν έχουν σημειώσει καμία απτή πρόοδο.


Ειδήσεις σήμερα

Νέα Σμύρνη: Δικάζεται τη Δευτέρα ο 22χρονος σάτυρος - Καταγγελία και για απόπειρα βιασμού 

Survivor: Η… πριγκιπική νίκη και η «βόμβα» του Τριαντάφυλλου

Σομαλία: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε αστυνομικό τμήμα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης