Οι αποδράσεις που έμειναν στην ιστορία - Από το Αλκατράζ του 1962 μέχρι τη σήραγγα του Ελ Τσάπο

Οι αποδράσεις που έμειναν στην ιστορία - Από το Αλκατράζ του 1962 μέχρι τη σήραγγα του Ελ Τσάπο

Κάποιες εξ αυτών ήταν θεαματικές και έγιναν ταινίες στο Χόλιγουντ με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία

eltsap
Οι φυλακές θεωρούνται ότι είναι τα πιο ασφαλή μέρη στον κόσμο. Και αυτό διότι οι τοίχοι καθώς και οι φράκτες υψηλής ασφάλειας έχουν σκοπό να κρατούν τους κρατουμένους κλεισμένους και να μην μπορούν να διαφύγουν. Ωστόσο με την πάροδο των χρόνων υπήρξαν πολλές θεαματικές αποδράσεις ακόμα και από φυλακές που θεωρούνται υψίστης ασφαλείας. Μάλιστα κάποιες από αυτές έγιναν ακόμα και ταινίες με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. 

Η Daily Star  παρουσίασε μερικές απο τις αποδράσεις που έμειναν στην ιστορία. Κάποιες εξ΄αυτών είχαν άδοξο τέλος καθώς βάφτηκαν με αίμα. Μία από τις πιο γνωστές είναι αυτή την τριών κρατουμένων από τις φυλακές του Αλκατράζ στις 11 Ιουνίου 1962. Οι φυλακές βρίσκονται στα ανοιχτά του Σαν Φραντσίσκο και έχουν χαρακτηριστεί «μεγίστης ασφαλείας». 

Η...φήμη που είχε αποκτήσει καταστράφηκε όταν τα αδέρφια John και Clarence Anglin, μαζί με τον Frank Lee Morris κατάφεραν να αποδράσουν σκάβοντας μία σήραγγα μέσα σε ένα τοίχο χρησιμοποιώντας αιχμηρά κουτάλια.  Η ευρυματικότητά τους δεν έμεινε εκεί καθώς άφησαν στα κρεβάτια τους χάρτινες φιγούρες και στη συνέχεια διέφυγαν με μία σχεδία την οποία δημιούργησαν με περισσότερα από 50 κλεμμένα αδιάβροχα. Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι τρεις δραπέτες πνίγκηκαν δεν βρέθηκαν ποτέ τα πτώματά τους. Αυτό έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι οι τρεις δραπέτες κατάφεραν να επιζήσουν. Η συγκεκριμένη απόδραση μεταφέρθηκε το 1979 στη μικρή οθόνη με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ. Η ταινία τιτλοφορούνταν «Escape from Alcatraz».

Escape from Alcatraz 1979 720p HDTV 07

Τα νεκταρίνια «χειροβομβίδες»

Μια άλλη απόδραση που έμεινε στην ιστορία ήταν αυτή του Michel Vaujour. Είχε φυλακιστεί για απόπειρα δολοφονίας και ένοπλη ληστεία στο Παρίσι. Απέδρασε από τις φυλακές έχοντας τη βοήθεια της γυναίκας του. Μάλιστα για να καταφέρει να αποδράσει ζωγράφιζε νεκταρίνια τα οποία έμοιαζαν με χειροβομβίδες.

Daring Escapes and Prison Breaks - Michel Vaujour
Κλείσιμο

Χάρη σε αυτή του σκέψη κατάφερε να φτάσει στην ταράτσα της φυλακής όπου τον περίμενε η γυναίκα του με ένα ελικόπτερο. Ο Vaujour προσγειώθηκε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Αργότερα συνελήφθη κατά τη διάρκεια ληστείας κατά τη διάρκεια της οποίας και τραυματίστηκε.

Ο Κορεάτης δάσκαλος της γιόγκα

Οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς καταδικάστηκε για ληστείες. Ο λόγος για τον Κορεάτη δάσκαλο της γιόγκα, Choi Gab-bok, ο οποίος δραπέτευσε από το κελί του, στο Daegu της Νότιας Κορέας, το 2012, μέσα από τη μικρή υποδοχή που υπήρχε σε ένα σημείο, στα κάγελα, απ' όπου παραλάμβανε το φαγητό του. Για να καταφέρει το σκοπό του τρίφτηκε με αλοιφή έτσι ώστε να μπορεί να γλιστράει και πέρασε από την υποδοχή την ώρα που τρείς φύλακες κοιμόντουσαν. Έξι μέρες μετά εντοπίστηκε μέσα σε ένα χάρτινο κιβώτιο και οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή.

To τούνελ του Ελ Τσάπο

Ελ Τσάπο. Ο λόγος για τον Μεξικάνο πρώην αρχηγό του καρτέλ Σιναλόα και τον βαρώνο των ναρκωτικών. Θεωρείται ως ο μεγαλύτερος έμπορος του «λευκού» θανάτο στον κόσμο. Κατάφερε να αποδράσει δύο φορές από τη φυλακή, ενώ η ζωή του προβλήθηκε μέσα από το Netflix.

Look inside 'El Chapo's' escape tunnel

Η πρώτη του απόδραση ήταν το 2001 όταν δωροδόκησε τους φρουρούς της φυλακής όπου κρατούνταν. Τότε είχε κρυφτεί μέσα σε ένα καλάθι για άπλυτα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, το 2015 απέδρασε για δεύτερη φορά. Τότε είχε διαφύγει  μέσα από μία σήραγγα ενός μιλίου, που χτίστηκε κάτω από τα ντους της φυλακής Altiplano στην Almoloya του Μεξικού. Ένα χρόνο μετά συνελήφθη ξανά και πλέον εκτίει ποινή ισοβίων. 

Ο δραπέτης που ντύθηκε γυναίκα

Για το τέλος η Daily Star αφήνει την απόδραση του Βραζιλιάνου Ρονάλντο Σίλβα. Απέδρασε από τη φυλακή φορώντας γυναικεία ρούχα που του είχε δώσει η γυναίκα του κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου.  Ο «πολυμήχανος» Σίλβα αφού ξυρίστηκε σε όλο του το σώμα, φόρεσε περούκα, κόκκινο κραγιόν, μπλε μακρύ φόρεμα και ψηλοτάκουνα παπούτσια πέρασε από την πύλη των φυλακών σαν κύριος. Ωστόσο μισή ώρα αργότερα συνελήφθη και οδηγήθηκε και πάλι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. 
rolando_silva

Ειδήσεις σήμερα


Lockdown: Νύχτες καλοκαιριού προ Covid - Κορωνοπάρτι μέχρι το πρωί σε πολλές πόλεις 

Τζορτζ Γιανγκ: Η απίστευτη ζωή του «El Americano» που ενέπνευσε τον Τζόνι Ντεπ 

Αυγενάκης: «Επανεκκίνηση από Δευτέρα για το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης