Νάντια Κομανέτσι - Νέο βιβλίο αποκαλύπτει: «Νηστική τρεις ημέρες έτρωγε οδοντόκρεμα»

Νάντια Κομανέτσι - Νέο βιβλίο αποκαλύπτει: «Νηστική τρεις ημέρες έτρωγε οδοντόκρεμα»

Βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Ρουμανία περιγράφει τις σκοτεινές μεθόδους για να γίνει  «απόλυτο δεκάρι» στην γυμναστική, την κακοποίηση που δέχοταν, την συμπεριφορά του προπονητή της Καρόλι, τον ρόλο της μυστικής αστυνομίας του Τσαουσέσκου

COMANECCI_AGAIN_2
Η Νάντια Κομανέτσι ήταν μόλις έξι ετών όταν ο Μπέλα Καρόλι την εντόπισε να κάνει ρόδα μαζί με μια φίλη της στην αυλή του σχολείου τους σε μια μικρή πόλη της Ρουμανίας και αναγνώρισε τις απίστευτες δυνατότητές της. Ο Ρουμάνος, που εκείνο το διάστημα προπονούσε μια ομάδα ενόργανης γυμναστικής με στόχο να κατακτήσει παγκόσμια φήμη για λογαριασμό του καθεστώτος του Τσαουσέσκου, είχε πει ότι επισκέφθηκε κατόπιν όλες τις τάξεις, πόρτα-πόρτα, ώσπου τελικά ξετρύπωσε τα δύο κορίτσια.

Στο πρόσωπο της Κομανέτσι ο Καρόλι και η σύζυγός του Μάρτα βρήκαν την ιδανική αθλήτρια, την σούπερσταρ του αθλήματος που θα πετύχαινε πρώτη το τέλειο δεκάρι στους Ολυμπιακούς μερικά χρόνια αργότερα. Η αποφασιστικότητά της να πετύχει και να κατακτήσει τις υψηλότερες διακρίσεις του αθλήματος ήταν ανάλογη με τη φιλοδοξία του ζευγαριού, και πολλοί θεωρούν ότι η γνωριμία του Ρουμάνου πρωταθλητή με την αθλήτρια-φαινόμενο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της.

Ένα καινούργιο βιβλίο ωστόσο ρίχνει φως σε άκρως σκοτεινές πτυχές αυτής της συνεργασίας, που σφράγισε τη ζωή της Κομανέτσι αλλά και του Καρόλι, αφού ο προπονητής χρησιμοποίησε την επιτυχία της θρυλικής Ρουμάνας για να αυτομολήσει στις ΗΠΑ το 1981.

Nadia Comaneci - First Perfect 10 | Montreal 1976 Olympics


Σύμφωνα με την Daily Mail, o ιστορικός και συγγραφέας Στ. Ολάρου έγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο με τίτλο «Η Νάντια και η Σεκουριτάτε», όπου συμπεριέλαβε παλιά έγγραφα από την Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας επί εποχής Τσαουσέσκου. Σύμφωνα με τον Ολάρου η Σεκουριτάτε παρακολουθούσε στενά την πορεία της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής της Ρουμανίας, αφού θεωρούσε ότι έπαιζε σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες προπαγάνδας του κομμουνιστικού καθεστώτος. Για τους σκοπούς αυτής της παρακολούθησης χρησιμοποιούσε πληροφοριοδότες και «κοριούς» σε τηλέφωνα, κατά τις προσφιλείς πρακτικές της. Βάσει αυτών των εγγράφων και της περαιτέρω έρευνας που διενήργησε, ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι το ζεύγος Καρόλι κακοποιούσε σωματικά και ψυχολογικά νεαρές αθλήτριες ήδη από τη δεκαετία του 60.

Κλείσιμο
Ο Καρόλι, που μετά την αυτομόλησή του στις ΗΠΑ θα αναλάμβανε την προπόνηση της εθνικής ομάδας της χώρας, αλλά και η σύζυγός του Μάρτα, φέρονται να χτυπούσαν, να κακοποιούσαν λεκτικά και να υπέβαλαν τις νεαρές κοπέλες στα μαρτύρια της πείνας και της δίψας στις «προπονητικές κατασκηνώσεις» τους. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι είχαν αρνηθεί πρόσβαση σε γιατρό στις αθλήτριες. Ανάμεσά στα θύματά τους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συγγραφέα, ήταν και η Νάντια Κομανέτσι, η προστατευομένη του ζευγαριού που άνοιξε νέους δρόμους στο άθλημα με τις απίστευτες επιδόσεις της.

comaneci


Στο βιβλίο του, ο Ολάρου γράφει ότι ακόμα και οι μυστικοί αστυνομικοί μερικές φορές σοκάρονταν από την άσχημη μεταχείριση που επιφύλασσαν ο Μπέλα και η σύζυγός του Μάρτα στα κορίτσια που προπονούσαν. Αναφορές κάνουν λόγο για ατμόσφαιρα τρόμου και βαναυσότητας. Το 1974, δύο χρόνια πριν από τον θρίαμβο της Κομανέτσι στο Μοντρεάλ, ένας πληροφοριοδότης έγραφε: «Χτύπησαν τα κορίτσια μέχρι που μάτωσαν οι μύτες τους και τις τιμώρησαν με σωματικές ασκήσεις μέχρι το σημείο της εξάντλησης».

«Το να στερούν τροφή στις αθλήτριες ήταν συνηθισμένη πρακτική τους», γράφει χαρακτηριστικά ο Ολάρου. «Τα κορίτσια έτρωγαν οδοντόκρεμα τη νύχτα πριν πέσουν για ύπνο, τόσο πεινασμένα ένιωθαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις συζητούσαν για το ενδεχόμενο να πιουν νερό κρυφά από το καζανάκι της τουαλέτας, επειδή συχνά δεν τις άφηναν να πιουν ούτε νερό. Μερικές κατέληξαν με βουλιμία. Έγιναν εξπέρ στο να κλέβουν τρόφιμα, τα οποία έκρυβαν σε μέρη όπου κανείς δεν θα σκεφτόταν να ψάξει, όπως το στρίφωμα μιας κουρτίνας», συμπληρώνει ο ιστορικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Καρόλι προσέβαλε επίσης διαρκώς τα κορίτσια, αποκαλώντας τις «χοντρο-αγελάδες» και «γουρούνια».

Σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη της Κομανέτσι που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, η αθλήτρια αποκαλύπτει σε Ρουμάνους δημοσιογράφους ότι έχει δεχτεί χαστούκια και εξαναγκαστεί να μείνει χωρίς φαγητό για 3 συνεχόμενες μέρες. Στο μεταξύ, έγγραφα της μυστικής αστυνομίας περιγράφουν περιστατικά κατά τα οποία ο Καρόλι απολάμβανε γεύματα με μπριζόλες και τηγανητές πατάτες μπροστά στα υποσιτισμένα κορίτσια.

Ερωτηθείσα από τους Times του Λονδίνου για τους νέους ισχυρισμούς εις βάρος του πρώην προπονητή της, η 59χρονη σήμερα Κομανέτσι, που ζει στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, απάντησε: «Είχα ενημερωθεί για το πρότζεκτ του Ολάρου και την έρευνά του όσον αφορά στα αρχεία και τους πληροφοριοδότες της μυστικής αστυνομίας. Του είπα ότι όλες οι αναμνήσεις μου βρίσκονται στο βιβλίο που είχα γράψει, "Επιστολές σε μια νεαρή αθλήτρια". Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω. Η ζωή συνεχίζεται».

bela-karoli
Η Κομανέτσι και ο Καρόλι σε συνάντησή τους πριν από μερικά χρόνια


O 78χρονος σήμερα Καρόλι δεν έχει σχολιάσει ακόμα επίσημα τους ισχυρισμούς στο βιβλίο του Ολάρου, όμως είχε πει σε παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν ικανοποιούμαι ποτέ. Τίποτε δεν είναι ποτέ αρκετό για εμένα. Οι αθλήτριές μου είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες στον κόσμο. Και κερδίζουν. Μόνο αυτό μετράει».

Σύμφωνα με τη New York Post, oι Καρόλι αντιμετωπίζουν μηνύσεις και στις ΗΠΑ για διάφορες μορφές κακοποίησης. Το ζευγάρι έχει κατηγορηθεί επίσης ότι έκανε τα στραβά μάτια όταν ο Λάρι Νάσαρ, πρώην αθλίατρος της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, κακοποιούσε σεξουαλικά κορίτσια. Οι Καρόλι από τη μεριά τους έχουν μηνύσει την USA Gymnastics ζητώντας αποζημίωση για την ακυρωθείσα πώληση των προπονητικών τους εγκαταστάσεων σε ένα ράντσο στο Τέξας, την τοποθεσία όπου ο Νάσαρ διέπραξε μερικά από τα εγκλήματά του.

Με πληροφορίες από Daily Mail, New York Post


Ειδήσεις σήμερα

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Ο «ανεπανόρθωτα διαλυμένος» γάμος και το παρασκήνιο του διαζυγίου των 130 δισ. δολαρίων

Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία: 1.248 ασθενείς με covid σε Μονάδες - Μικρή μείωση στους διασωληνωμένους

Εργατική Πρωτομαγιά: Μετακινήσεις μετ' εμποδίων - Στάσεις εργασίας σε μετρό και τραμ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης