Κορωνοϊός – Αυστρία: Σε «πολύ καλό δρόμο» οι διαπραγματεύσεις για το Sputnik-V

Κορωνοϊός – Αυστρία: Σε «πολύ καλό δρόμο» οι διαπραγματεύσεις για το Sputnik-V

«Είμαστε ουσιαστικά έτοιμοι» δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς – Πάντως επισήμανε ότι όσο αργεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τόσο μειώνεται η ανάγκη για το ρωσικό εμβόλιο

sputnikv3
Οι συνομιλίες μεταξύ της αυστριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας σχετικά με την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V φαίνεται να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, και όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς «είμαστε στις διαπραγματεύσεις σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο, είμαστε ουσιαστικά έτοιμοι».

Το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί στην Αυστρία, μόνον εφόσον εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), και όπως επισήμανε ο Σεμπάστιαν Κουρτς «όσο αργότερα πραγματοποιηθεί η έγκριση του EMA, τόσο λιγότερο υπάρχει ανάγκη για Sputnik», ενώ, όταν ρωτήθηκε για κριτικές αναφορές για το ρωσικό εμβόλιο, παρέπεμψε στο αυστριακό υπουργείο Υγείας, το οποίο, όπως είπε, ελέγχει τις αναφορές.

Από το καλοκαίρι το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ερωτηθείς ως προς το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο» (το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό, το οποίο θα αποδεικνύει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ή την ανάρρωση από μόλυνση, ή πρόσφατο τεστ), που έχει προγραμματιστεί στην Αυστρία για τις 19 Μαΐου, ο καγκελάριος διευκρίνισε ότι αυτό θα έλθει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνον από το καλοκαίρι, και σε κάθε χώρα πιθανόν να μην ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου Υγείας, στην Αυστρία κάποιος θα θεωρείται εμβολιασμένος τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. Όσοι έχουν αναρρώσει χρειάζονται ιατρικό πιστοποιητικό ως απόδειξη και όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ μπορούν να παρουσιάσουν το πρωτόκολλο του τεστ.

Σε σχέση με την προμήθεια από την Αυστρία του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, την οποία ο ίδιος υποστηρίζει εδώ και μήνες, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε δηλώσει στις 31 Μαρτίου - μετά την συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι - ότι βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου «Sputnik V μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα«.

Από τον Φεβρουάριο οι επαφές Κουρτς- Πούτιν

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου.

Κλείσιμο
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως «εφόσον εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών».

Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Η ΕΕ ανοίγει «πόλεμο» με την Apple: Την απειλεί με πρόστιμο ίσο με το 10% των παγκοσμίων εσόδων της!


Η Pfizer κατέθεσε αίτημα στον ΕΜΑ για επέκταση εμβολιασμών σε παιδιά 12-15 ετών


Στα 2.155 τα νέα κρούσματα - 802 οι διασωληνωμένοι, 66 θάνατοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης