Βυθισμένη στον εφιάλτη της πανδημίας η Ινδία: Ξεμένει από εμβόλια - Αυξάνονται τα κρούσματα

Βυθισμένη στον εφιάλτη της πανδημίας η Ινδία: Ξεμένει από εμβόλια - Αυξάνονται τα κρούσματα

Ασήκωτο το φορτίο για την Ινδία όπου τα κρούσματα συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια - Μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί - Οι θάνατοι καθημερινά ξεπερνούν τους 2.000 - Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση καθώς δεν υπάρχουν κρεβάτια

Screenshot_2021-04-26_at_11_50_39_PM
Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η εικόνα της Ινδίας, με το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας να δημιουργεί πρωτόγνωρες συνθήκες και το σύστημα υγείας της χώρας να καρκινοβατεί.

Ο εφιάλτης μοιάζει να μην έχει τέλος. Η Ινδία θρηνεί καθημερινά πάνω από 2.000 νεκρούς, ενώ γνωρίζει και δραματική έλλειψη στα εμβόλια. 

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η Βομβάη, όπου τα σκευάσματα για τη θωράκιση απέναντι στον «άορατο εχθρό» φτάνουν για τρεις, μόνο, ακόμη μέρες.

Τόσο σε αυτήν την πόλη όσο και στο Δελχί έχουν ακυρωθεί σχεδόν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών με τη δεύτερη δόση.

Το χειρότερο είναι ότι οι ελλέψεις αναμένονται περισσότερες από τον Μάιο, ενώ από εδώ και στο εξής όλοι οι Ινδοί άνω των 18 ετών, όπως αποφασίστηκε, μπορούν να εμβολιάζονται.

Η απόφαση της κυβέρνησης εφαρμόστηκε σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το απειλητικό κύμα που σφυροκοπά την Ινδία και που ευθύνεται για τα πάνω από 350.000 κρούσματα ημερησίως.

Κλείσιμο
Ο πιο βαριά ασθενής από κορωνοϊό βρέθηκε στην «εντατική» εξαιτίας της ιδιαίτερα μεταδοτικής ινδικής μετάλλαξης που εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα.

Οι σοροί που καίγονται καθημερινά στην Ινδία είναι χιλιάδες, προκαλώντας έντονο μούδιασμα παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, χωρίς κρεβάτια και οξυγόνο.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για αρωγή στην Ινδία, που άρχισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χώρες όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, έχουν αποφασίσει να στείλουν ιατρικό εξοπλισμό ώστε να συμβάλλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Στο ερώτημα γιατί ξέφυγε σε τόσο μεγάλο βαθμό η κατάσταση στην Ινδία, μια απάντηση δεν αρκεί.

Για την τραγική εικόνα δεν ευθύνεται μονο η ινδική παραλλαγή αλλά και η απουσία έγκαιρης εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων.

Μέχρι στιγμής στη χώρα των 1,3 δισ. ανθρώπων έχει εμβολιαστεί μόλις το 10%, ενώ μόνο το 1% έχει λάβει τις δύο δόσεις.

Η τόσο μικρή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού εξηγεί γιατί το ιικό φορτίο δεν καταγράφει πτώση.

Την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 89%, σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 2,2 εκατομμύρια περιστατικά της θανατηφόρας νόσου.

Συνολικά, οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 17 εκατομμύρια, ωστόσο φως διαφαίνεται στο τούνελ χάρη στη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ινδία για διανομή εκατομμυρίων δόσεων της AstraZeneca.

Ένα ακόμη πρόβλημα που ταλανίζει, πάντως, την Ινδία είναι η χρηματική κάλυψη των εμβολίων. Η κεντρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να καλύπτει τα κόστη για τους εμβολιασμούς των άνω των 45 ετών.

Το ίδιο όμως δεν θα συμβαίνει και για την ηλικιακή ομάδα 18-45 ετών καθώς τα κρατίδια είναι υπεύθυνα για τα έξοδα εμβολιασμών.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβόλια: Η «Μεγάλη Εβδομάδα» της «Ελευθερίας» για 30άρηδες και 40άρηδες - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού 

Τραγωδία στη Γαύδο: Ο 40χρονος αντί για όπισθεν έβαλε δευτέρα και έπεσε στον γκρεμό 

Αγία Βαρβάρα - Σοκαριστική κατάθεση της 15χρονης που σκότωσε τη μητέρα της: Άκουσα να ουρλιάζει, μετά όλα τελείωσαν 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης